Hydrangea macrophylla 'Europa'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea macrophylla 'Europa' is een prachtige bolhortensia met grote, ronde bloemen die variëren in kleur van lichtroze tot diepblauw, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bladeren zijn donkergroen en glanzend, waardoor een mooi contrast ontstaat met de bloemen. Deze plant bloeit van juni tot september en trekt vlinders en bijen aan. 'Europa' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodem en kan goed gedijen in zowel zon als halfschaduw. Deze Hydrangea is een aanwinst voor elke tuin en voegt kleur en schoonheid toe aan de omgeving.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Hydrangea macrophylla 'Europa' is een bladverliezende plant in plaats van een groenblijvende plant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen vorst. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek of bladeren.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk te onderhouden. Het vereist regelmatig water geven en een plek met gedeeltelijke schaduw. Regelmatig snoeien en bemesten bevordert de groei en bloei.

  Hydrangea macrophylla 'Europa' heeft voldoende ruimte nodig om zich te ontwikkelen tot een volwassen plant. Zorg voor minstens 1 meter afstand tussen elke plant om de groei en bloei te bevorderen. Denk eraan dat de plant ook nog ruimte nodig heeft om uit te breiden in de breedte.

  Hydrangea macrophylla 'Europa' groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende beschutting krijgt tegen de felle middagzon. In de schaduw zal de plant het beste gedijen en mooie bloemen produceren.

  De Hydrangea macrophylla 'Europa' heeft regelmatig water nodig, ongeveer 2 tot 3 keer per week in de zomermaanden. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Europa' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectar die de bloemen produceren. De bloemen zijn aantrekkelijk voor deze insecten vanwege hun vorm en kleur. Het planten van deze struik kan helpen bij het bevorderen van de biodiversiteit in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Europa' trekt voornamelijk bijen en vlinders aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt beschutting en voedsel voor deze insecten, wat de diversiteit aan flora en fauna ten goede komt. Het is daarom een goede keuze voor het stimuleren van biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit meestal van juni tot september en de bloei kan ongeveer 3 tot 4 maanden duren.

  Hydrangea macrophylla 'Europa' kan goed gedijen in de volle zon, maar het is aan te raden om de plant te beschermen tegen de felste middagzon. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende vocht ontvangt tijdens warme periodes.

  Nee, Hydrangea macrophylla 'Europa' is niet eetbaar. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten en vergiftiging. Het wordt daarom niet aanbevolen om deze plant te eten.

  De Hydrangea macrophylla 'Europa' heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Deze plant staat voornamelijk bekend om zijn prachtige bloemen en is een populaire keuze voor in de tuin. Andere planten zullen meer effectief zijn als geluidsdempers.

 • Hydrangea macrophylla 'Europa' kan het beste na de winter gesnoeid worden, in maart of april. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de plant terug tot ongeveer 30 cm boven de grond. Zorg ervoor dat er nog wel knoppen overblijven voor nieuwe groei.

  Deze plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmels te voorkomen.

  De beste potgrond voor deze tuinplant is een zure, humusrijke grond met goede drainage. Kies voor potgrond die speciaal is samengesteld voor hortensia's of zuurminnende planten voor optimale groei. Vermijd potgrond die te compact is, dit kan leiden tot wateroverlast en wortelrot.

  De bodemkwaliteit moet vochtig en goed doorlatend zijn. Zorg voor een neutrale tot zure pH-waarde. Voed de plant met organische meststoffen voor een goede groei.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  In de winter is het belangrijk om Hydrangea macrophylla goed te beschermen tegen vorst. Je kunt de plant afdekken met een laag mulch of bladeren om de wortels te beschermen. Het is ook aan te raden om de plant in een beschutte plek te zetten om vorstschade te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de uitgebloeide bloemen in het voorjaar om nieuwe groei te stimuleren. Bescherm de plant tegen strenge vorst door mulch of afdekking.

  Tuinplanten zoals Hydrangea macrophylla 'Europa' kunnen in het voorjaar bemest worden met organische mestkorrels of speciale meststoffen voor bloeiende planten. Het is goed om de mest gelijkmatig en niet te dicht bij de stam uit te strooien en daarna goed water te geven. Overbemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd de dosering in de gaten.

  Het is belangrijk om de bodem rondom deze plant te bedekken met een laag mulch om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het gebruik van organische mulch, zoals compost of boomschors, is ideaal voor gezonde groei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam wordt geplaatst om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant prefereert een zure tot neutrale bodem met een pH tussen 5.5 en 6.5. Een te hoge pH kan leiden tot moeilijke opname van voedingsstoffen door de plant. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij de Hydrangea macrophylla 'Europa' kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes ingezet worden. Ook kan regelmatig het blad en de bloemen gecontroleerd worden op spint, bladluis en slakken. Als er toch sprake is van een plaag, kan er gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Hydrangea macrophylla 'Europa' is een prachtige bolhortensia met grote, ronde bloemen die variëren in kleur van lichtroze tot diepblauw, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bladeren zijn donkergroen en glanzend, waardoor een mooi contrast ontstaat met de bloemen. Deze plant bloeit van juni tot september en trekt vlinders en bijen aan. 'Europa' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende bodem en kan goed gedijen in zowel zon als halfschaduw. Deze Hydrangea is een aanwinst voor elke tuin en voegt kleur en schoonheid toe aan de omgeving.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.