Hydrangea macrophylla 'Freudenstein'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' is een prachtige hortensia met grote bloemtuilen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw en paars. Deze plant heeft donkergroene bladeren die mooi contrasteren met de kleurrijke bloemen. 'Freudenstein' bloeit van de zomer tot de herfst en houdt van een halfschaduwrijke plek in de tuin. Deze hortensia trekt vlinders en bijen aan en kan goed worden gebruikt als solitaire plant of in een border.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' is geschikt voor de meeste tuinen in Nederland.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en vraagt weinig speciale zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en hem te beschermen tegen felle middagzon. Verder heeft de plant geen speciale behoeften.

  De Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich uit te kunnen breiden en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant niet te dicht op andere planten te plaatsen, zodat deze voldoende licht en lucht krijgt.

  Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' groeit het best in de halfschaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle middagzon, vooral in de zomer. In de schaduw kan de plant minder bloeien.

  De Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, dus geef de plant bij voorkeur 1-2 keer per week water. Zorg er wel voor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectar die ze produceren. Het is een goede keuze om deze plant in je tuin te hebben als je van vlinders en bijen houdt.

  Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van insecten zoals bijen en vlinders. De plant biedt voedsel en schuilgelegenheid voor verschillende dieren in de tuin. Het helpt om de ecologische balans te behouden in de omgeving.

  Deze plant bloeit meestal van juni tot september en kan bloemen hebben die tot wel 15 cm in diameter zijn. De bloeiperiode kan tot wel 2 maanden duren.

  Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' kan goed tegen de volle zon. Het is wel belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens warme periodes. Daarnaast is het goed om de plant te beschermen tegen felle middagzon.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen. Het consumeren ervan kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in voedselbereiding te gebruiken.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' heeft dikke bladeren die geluid kunnen absorberen en enigszins kunnen helpen bij geluidsdemping in de omgeving. Echter, het effect zal beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende materialen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant met prachtige bloemen.

 • Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' moet jaarlijks na de bloei gesnoeid worden. Verwijder de uitgebloeide bloemtrossen en dun de plant uit door enkele van de oudste takken helemaal weg te knippen. Zorg ervoor dat de plant een open en luchtige vorm behoudt.

  De Tuinplant Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmelziekten te voorkomen.

  De beste potgrond voor deze plant is zuurminnende potgrond, dat wil zeggen een potgrond met een lage pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en voldoende voedingsstoffen bevat. Het is belangrijk om regelmatig de potgrond te verversen om de gezondheid van de plant te behouden.

  De Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' gedijt het best in goed doorlatende, vochtige en vruchtbare grond. Zorg voor een bodem met een neutrale tot zure pH-waarde voor optimale groei en bloei van de plant. Vermijd te natte of te droge grond om gezonde wortelontwikkeling te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en prefereert een standplaats in de halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant beschermd wordt tegen harde wind en felle middagzon. Het is aan te raden om de plant te planten in de buurt van andere planten om de grond vochtig te houden.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen vorst door mulch of een beschermende doek. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Snoei dode takken in het voorjaar om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Voor een gezonde groei en bloei is het belangrijk om de Tuinplanten regelmatig te bemesten. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen. Bemest de plant één keer per maand tijdens het groeiseizoen, vanaf het voorjaar tot aan het einde van de zomer.

  Mulchen helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom de plant. Het kan gedaan worden met organisch materiaal zoals compost, bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant aangebracht wordt.

  De Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' gedijt het beste in zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een goede zuurgraad van de bodem is essentieel voor een gezonde groei en bloei van deze plant. Zorg dus voor een zure bodem om deze tuinplant optimaal te laten groeien.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant, kunt u gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kunt u regelmatig de plant controleren op bladluizen, spintmijten of andere insecten. Een milde zeepoplossing kan ook effectief zijn om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Freudenstein' is een prachtige hortensia met grote bloemtuilen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw en paars. Deze plant heeft donkergroene bladeren die mooi contrasteren met de kleurrijke bloemen. 'Freudenstein' bloeit van de zomer tot de herfst en houdt van een halfschaduwrijke plek in de tuin. Deze hortensia trekt vlinders en bijen aan en kan goed worden gebruikt als solitaire plant of in een border.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.