Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' is een prachtige hortensia met grote, bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw of paars en vormen een opvallende verschijning in de tuin. De plant heeft donkergroene bladeren die een mooi contrast vormen met de kleurrijke bloemen. Het is een compacte struik die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw. 'Hortensia macrophylla 'Gertrud Glahn' is een geliefde plant voor in de tuin vanwege zijn lange bloeiperiode en decoratieve uitstraling.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' is groenblijvend. Dit betekent dat de plant zijn bladeren behoudt gedurende het hele jaar. Het is een mooie aanvulling voor je tuin, vooral in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10°C. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst. Planten in pot zijn gevoeliger voor vorst dan planten in de volle grond.

  Ja, de hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te snoeien na de bloei. Verder heeft de plant niet veel extra zorg nodig.

  Deze plant heeft ongeveer 1,5 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd ook rekening met de grootte van de bloemen die de plant kan produceren.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten voor optimale groei. De plant kan echter wel enige zonlicht verdragen.

  Deze plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en de grond waarin hij groeit. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Het is aan te raden om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft door de grond lichtjes te testen met je vinger.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Dit maakt het een aantrekkelijke keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze nuttige bestuivers.

  Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' trekt voornamelijk bijen en vlinders aan met zijn bloemen. Het kan een bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de tuin. Het is echter niet de meest belangrijke plant voor het ondersteunen van biodiversiteit.

  De plant bloeit van juni tot september en kan tot wel vier maanden bloeien.

  Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' kan goed gedijen in de volle zon, maar heeft ook baat bij wat schaduw op het heetste moment van de dag. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij blootstelling aan de felle zon.

  Nee, de bloemen en bladeren van de Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' zijn niet eetbaar. Het is belangrijk om enkel planten te eten die specifiek gekweekt zijn voor consumptie. Eet geen planten uit de tuin, tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn om te eten.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' heeft grote bladeren die geluid kunnen dempen. Het dichte bladerdek kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het kan dus een goede keuze zijn voor het dempen van geluid in de tuin.

 • Deze plant kan het beste na de bloei worden gesnoeid om de vorm en grootte van de struik te behouden. Verwijder oude of dode takken en knip de bloemstelen terug tot het eerste paar gezonde bladeren. Vermijd snoeien in de winter, omdat de plant dan kwetsbaarder is voor vorstschade.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd dat de bladeren nat worden om schimmelvorming te voorkomen.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om regelmatig water te geven om uitdroging te voorkomen. Gebruik ook een meststof speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant heeft behoefte aan vochtige en goed doorlatende grond om goed te groeien. De bodem moet bij voorkeur zuur tot neutraal zijn. Zorg voor een vruchtbare bodem om een gezonde groei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is en goed doorlatend. Bescherm de plant tegen felle zon en harde wind.

  Het is belangrijk om deze plant in de winter te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld mulch of bladeren rondom de wortels aan te brengen. Zorg er ook voor dat de plant in een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te controleren op eventuele vorstschade en deze indien nodig te snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de uitgebloeide bloemen in het voorjaar en verwijder zwakke of dode takken om de groei te bevorderen. Voeg organische meststof toe in het voorjaar voor een goede bloei.

  Voor tuinplanten zoals deze is het raadzaam om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rond de plant, maar niet direct tegen de stam. Gebruik geen te sterke meststoffen, omdat dit schade kan veroorzaken aan de wortels.

  Het is aan te raden om deze plant te mulchen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, compost of houtsnippers voor mulching. Breng een laag van ongeveer 5-8 cm aan rond de basis van de plant.

  De Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' gedijt het beste in zure grond met een pH tussen 5,0 en 6,0. Een te hoge pH kan de kleur van de bloemen beïnvloeden. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig aanpassingen te maken.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, slakken en spint. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en gaasvliegen kunnen helpen bij de bestrijding van ongedierte. Ook het verwijderen van aangetaste bladeren en regelmatig water geven om de plant gezond te houden, kan bijdragen aan het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  De Hydrangea macrophylla 'Gertrud Glahn' is een prachtige hortensia met grote, bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen kunnen variëren van roze tot blauw of paars en vormen een opvallende verschijning in de tuin. De plant heeft donkergroene bladeren die een mooi contrast vormen met de kleurrijke bloemen. Het is een compacte struik die goed gedijt in vochtige, goed doorlatende grond en een plek in de halfschaduw. 'Hortensia macrophylla 'Gertrud Glahn' is een geliefde plant voor in de tuin vanwege zijn lange bloeiperiode en decoratieve uitstraling.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.