Hydrangea macrophylla 'Gloria'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Gloria' is een compacte en rijkbloeiende hortensia met grote, bolvormige bloemen die veranderen van roze naar paarsblauw, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen bloeien van de zomer tot de herfst en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduw. 'Gloria' kan zowel in de border als in een pot op het terras worden geplant en is een prachtige aanvulling op elke tuin of patio. Verzorg de plant door regelmatig water te geven en oude bloemen weg te knippen voor een langdurige bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, hydrangea macrophylla 'Gloria' is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende plant die in het voorjaar weer nieuwe bladeren krijgt.

  Hydrangea macrophylla 'Gloria' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een geschikte plant voor in de tuin en kan prima overleven in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Gloria' is makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale verzorging nodig. Het enige wat je hoeft te doen is regelmatig water geven en wat meststoffen toevoegen in het voorjaar. Zorg er ook voor dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien.

  De Hydrangea macrophylla 'Gloria' heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om optimaal te groeien en zich te ontwikkelen. Houd hierbij rekening met de breedte van de plant, die ongeveer 1 tot 1,5 meter kan worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs bloeien met minder zonlicht. Zorg voor voldoende vochtige grond en besproei regelmatig met water. Eventueel kan extra bemesting nodig zijn voor een optimale groei.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet te drassig. Over het algemeen wordt aanbevolen om twee tot drie keer per week water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die rijk zijn aan nectar. Het is een populaire keuze voor tuiniers die willen bijdragen aan de biodiversiteit in hun tuin. De bloemen van de plant zijn aantrekkelijk voor bestuivende insecten zoals vlinders en bijen.

  Hydrangea macrophylla 'Gloria' is aantrekkelijk voor bijen en vlinders, en biedt beschutting voor kleine dieren. Het is een waardevolle aanvulling op de biodiversiteit in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Gloria' bloeit van juni tot en met september. De bloei kan tot wel 8 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon, maar het is beter om hem in de ochtend- of namiddagzon te plaatsen om verbranding van de bladeren te voorkomen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de bloemen en bladeren van de Hydrangea macrophylla 'Gloria' zijn niet eetbaar. Het consumeren van deze plant kan leiden tot maagklachten en andere gezondheidsproblemen. Het is daarom niet aan te raden om deze plant te eten.

  Hydrangea macrophylla 'Gloria' heeft grote bladeren en dichte bloemen die geluid kunnen absorberen en zorgen voor een rustige omgeving. Het kan helpen om straatgeluiden te verminderen en een kalmerende sfeer te creëren in de tuin. Deze eigenschap maakt het een goede keuze voor tuinen die extra privacy en rust nodig hebben.

 • Het snoeien van deze plant gebeurt in het voorjaar na de vorstperiode. Verwijder dode of beschadigde takken en knip de overige takken tot zo'n 30 cm boven de grond af. Dit zorgt ervoor dat de plant mooi en gezond blijft groeien.

  Geef de plant regelmatig water, zeker tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor de beste groei en bloei van deze plant is het aan te raden om potgrond te gebruiken die rijk is aan voedingsstoffen en goed doorlatend is. Zorg ervoor dat de potgrond voldoende humus bevat en gebruik geen zware kleigrond. Het regelmatig bemesten van de potgrond zal bijdragen aan een gezonde groei van de plant.

  Om goed te groeien heeft deze plant een vochtige, goed doorlatende bodem nodig. Zorg voor een bodem met voldoende organisch materiaal en een neutrale tot zure pH. Controleer regelmatig of de bodem voldoende vochtig is, vooral tijdens droge periodes.

  Hydrangea macrophylla 'Gloria' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en felle middagzon.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, kun je een laag mulch aanbrengen rond de voet van de plant. Ook kun je de takken bij elkaar binden en afdekken met jute of vliesdoek. Plaats de plant op een beschutte plek tegen harde wind.

  De plant gedijt het beste op een plek met gefilterd zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond. Dode bloemen kunnen regelmatig worden verwijderd om de bloei te bevorderen. In de winter kan de plant worden beschermd met een laag mulch.

  De Tuinplanten hebben regelmatig voeding nodig door middel van bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik een meststof speciaal voor Tuinplanten en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor een optimale groei en bloei.

  Het is aan te raden om een mulchlaag rondom de wortels van deze tuinplant aan te brengen. Dit zal helpen om vocht vast te houden en de grond te beschermen tegen extreme temperaturen. Gebruik bij voorkeur organisch materiaal zoals compost of boomschors.

  De plant gedijt het beste in zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 5,0 en 7,0. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar wel goed gedraineerd wordt. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen bij het handhaven van de juiste zuurgraad.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze tuinplant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en bloemen te controleren op eventuele plagen. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten kan helpen bij het bestrijden van insecten. Zorg daarnaast voor een gezonde groeiomgeving door de plant voldoende water te geven en op de juiste plek te planten.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Gloria' is een compacte en rijkbloeiende hortensia met grote, bolvormige bloemen die veranderen van roze naar paarsblauw, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. De bloemen bloeien van de zomer tot de herfst en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en halfschaduw tot schaduw. 'Gloria' kan zowel in de border als in een pot op het terras worden geplant en is een prachtige aanvulling op elke tuin of patio. Verzorg de plant door regelmatig water te geven en oude bloemen weg te knippen voor een langdurige bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.