Hydrangea macrophylla 'Hamburg'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is een prachtige hortensia met grote bolvormige bloemen die veranderen van roze naar dieprood naarmate ze ouder worden. Het is een bladverliezende struik die tot 1,5 meter hoog kan groeien en bloeit van juni tot september. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en gedijen goed in de halfschaduw. Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is geschikt voor zowel borders als containers en kan ook als snijbloem worden gebruikt. Deze soort vereist regelmatig water geven en goed doorlatende grond voor optimale groei en bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Hortensia 'Hamburg' is geen groenblijvende plant. Deze plant verliest zijn blad in de winter en komt in het voorjaar weer opnieuw uit. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. Het is een tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  Ja, de plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor voldoende water en een zonnige tot halfschaduwrijke locatie in de tuin. Snoei indien nodig na de bloei om de plant gezond en compact te houden.

  De Hydrangea macrophylla 'Hamburg' heeft ruimte nodig om te groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende afstand tussen deze plant en andere planten om overmatige concurrentie te voorkomen. Let op de groeisnelheid van de plant en pas de ruimte hierop aan.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een ideale plek voor deze plant omdat hij geen direct zonlicht nodig heeft. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft en geef hem af en toe wat meststoffen.

  De Hydrangea macrophylla 'Hamburg' heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd teveel water geven om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is vlinder- en bijenlokkend door de nectarrijke bloemen die ze produceert. Dit maakt de plant aantrekkelijk voor deze bestuivers in de tuin. De plant draagt dus bij aan het stimuleren van biodiversiteit in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is een populaire tuinplant die voornamelijk decoratief is en weinig bijdraagt aan biodiversiteit. Voor meer biodiversiteit zou het beter zijn om te kiezen voor inheemse plantensoorten met natuurlijke bloemen en zaden die insecten en andere dieren aantrekken. Het is belangrijk om een divers assortiment aan planten in de tuin te hebben om de biodiversiteit te bevorderen.

  Deze plant bloeit van juni tot oktober en heeft een bloeiperiode van ongeveer 4 maanden lang.

  Deze plant kan beter gedijen in halfschaduw of schaduwrijke gebieden en kan verbranden in de volle zon. Het is daarom aan te raden om hem op een plek te planten waar hij wat bescherming krijgt tegen direct zonlicht. Deze plant heeft vochtige, goed gedraineerde grond nodig en kan regelmatig water nodig hebben tijdens droge periodes.

  Nee, de bloemen en bladeren van Hydrangea macrophylla 'Hamburg' zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is beter om deze plant enkel voor decoratieve doeleinden in de tuin te houden.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Hamburg' heeft een dicht bladerdek en kan geluid enigszins dempen. Dit kan helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in de tuin of op het terras. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met specifieke geluidsdempende maatregelen.

 • Hydrangea macrophylla 'Hamburg' moet jaarlijks worden gesnoeid om de groei en bloei te bevorderen. Snoei in het voorjaar dode takken en oude bloemen weg. Verwijder ook zwakke scheuten om de plant sterker te maken.

  Geef de plant regelmatig water en zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft. Vermijd echter dat de wortels in een plas water staan om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om in droge periodes extra water te geven.

  Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die geschikt is voor bloeiende planten en zorg voor voldoende voedingstoffen. Houd de grond vochtig, maar niet te drassig.

  Hydrangea macrophylla 'Hamburg' gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond met een lichtzure pH. De bodem moet rijk zijn aan organisch materiaal en humus om de plant gezond te houden. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is en goed gedraineerd. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Tijdens de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of bladeren rond de wortels aan te brengen. Ook kun je de plant inpakken met vliesdoek of jute om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat en niet blootgesteld wordt aan harde wind.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Zorg voor een goed doorlatende grond en geef in het voorjaar organische meststoffen. Snoei dode bloemen weg om de bloei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals de Hydrangea macrophylla kunnen profiteren van bemesting in het voorjaar om gezonde groei te bevorderen. Gebruik een organische meststof of speciale hortensia meststof volgens de instructies op de verpakking. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de plant aan te brengen om de grond vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om rotting te voorkomen.

  Hydrangea macrophylla 'Hamburg' groeit het beste in zure grond met een pH-waarde tussen 5.0 en 5.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met bijvoorbeeld tuinturf. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot problemen met de groei en bloei van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je kiezen voor biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten of lieveheersbeestjes. Daarnaast is het ook belangrijk om de plant regelmatig te controleren op eventueel ongedierte en deze handmatig te verwijderen. Het is verstandig om preventieve maatregelen te nemen, zoals het planten van companion plants die natuurlijke vijanden van ongedierte aantrekken.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is een prachtige hortensia met grote bolvormige bloemen die veranderen van roze naar dieprood naarmate ze ouder worden. Het is een bladverliezende struik die tot 1,5 meter hoog kan groeien en bloeit van juni tot september. De bloemen trekken vlinders en bijen aan en gedijen goed in de halfschaduw. Hydrangea macrophylla 'Hamburg' is geschikt voor zowel borders als containers en kan ook als snijbloem worden gebruikt. Deze soort vereist regelmatig water geven en goed doorlatende grond voor optimale groei en bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.