Hydrangea macrophylla 'Libelle'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Hydrangea macrophylla 'Libelle' is een compacte hortensia met opvallende vlindervormige bloemen. De bloemen hebben een prachtige blauwe tot roze kleur, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. 'Libelle' heeft groen blad dat mooi contrasteert met de kleurrijke bloemen. Het is een ideale plant voor in borders, potten of als solitaire eyecatcher in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Hydrangea macrophylla 'Libelle' is een bladverliezende plant. Na de winter verliezen de bladeren en komen er in het voorjaar nieuwe bladeren aan de plant. De plant behoort tot de groep van bladverliezende tuinplanten.

  Hydrangea macrophylla 'Libelle' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen met mulch of een beschermhoes. In de winter kan de plant enigszins zijn blad verliezen, maar zal doorgaans weer uitlopen in het voorjaar.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Libelle' is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende water en een plekje in de halfschaduw en snoei de plant jaarlijks na de bloei om de vorm te behouden.

  Hydrangea macrophylla 'Libelle' heeft voldoende ruimte nodig om zich te verspreiden en te groeien. Het is aan te raden om ongeveer 1 tot 1,5 meter tussen elke plant te laten. Zorg ervoor dat de plant genoeg ruimte heeft om zich volledig te ontwikkelen.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Libelle' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in de halfschaduw en zelfs in de volle schaduw. Zorg wel voor voldoende vochtige grond en bescherm de plant tegen felle middagzon.

  De Tuinplanten heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, zonder dat deze constant nat is. Over het algemeen is 1-2 keer per week water geven voldoende.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar bevatten. Dit kan helpen bij het aantrekken van deze bestuivers naar je tuin. Het is een mooie toevoeging aan een tuin die bloemen bevat die insecten aantrekken.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Libelle' is goed voor biodiversiteit omdat het aantrekkelijk is voor bijen en andere bestuivers. De plant zorgt voor extra voedselbronnen en schuilplaatsen voor insecten en kleine dieren in de tuin. Het draagt bij aan een gezondere en diverse tuinomgeving.

  De plant bloeit van juli tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 6 tot 8 weken.

  Hydrangea macrophylla 'Libelle' kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige plekken. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de Hydrangea macrophylla 'Libelle' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die niet geschikt is voor consumptie. Eet geen delen van deze plant.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Libelle' heeft grote bladeren die geluidsgolven kunnen absorberen en daardoor een geluiddempend effect kunnen hebben in de tuin. Het dichte bladerdek van de plant kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die wat meer privacy en rust nodig hebben.

 • De Hydrangea macrophylla 'Libelle' kan het beste na de winter gesnoeid worden, rond maart of april. Verwijder oude bloemen en dun de struik uit om luchtcirculatie te bevorderen. Als de plant te groot wordt, kan je ook enkele van de oudste takken terugsnoeien tot bij de basis.

  De Hydrangea macrophylla 'Libelle' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warmere periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in drassige grond staan. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Gebruik vochtige en goed doorlatende potgrond voor de plant. Zorg ervoor dat de potgrond humusrijk is en licht zuur tot neutraal. Voeg indien nodig organische meststoffen toe tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit moet vochtig en goed doorlatend zijn voor deze plant. Zorg voor een humusrijke bodem met een licht zure pH-waarde. Een plek in de halfschaduw is ideaal.

  De Hydrangea macrophylla 'Libelle' gedijt het beste in halfschaduw tot schaduwrijke plekken. Zorg voor een beschutte standplaats uit de wind. De grond moet vochtig, humusrijk en goed doorlatend zijn.

  In de winter is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst. Dit kan door de plant af te dekken met mulch, bladeren of een speciale wintervliesdoek. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst intreedt.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode bloemen en takken regelmatig af om nieuwe groei te bevorderen. Geef de plant jaarlijks meststoffen voor gezonde groei en bloei.

  Het is belangrijk om de plant te bemesten met een meststof die speciaal is ontwikkeld voor bloeiende planten. Gebruik een meststof met een hoog kaliumgehalte voor een rijkere bloei. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nog een keer in de zomer voor optimale groei en bloei.

  Het is aan te raden om de grond rondom de plant te bedekken met een laagje mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch helpt ook bij het reguleren van de bodemtemperatuur, wat gunstig is voor de wortels van de plant. Kies voor organische mulch, zoals bladeren of houtsnippers, voor het beste resultaat.

  De Hydrangea macrophylla 'Libelle' gedijt het beste in zure bodem met een pH tussen 5.0 en 5.5. De zuurgraad van de bodem kan invloed hebben op de kleur van de bloemen. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en eventueel bij te sturen met bijvoorbeeld zure meststoffen.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten, bijvoorbeeld het gebruik van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of het toepassen van biologische bestrijdingsmiddelen. Een goede hygiëne in de tuin kan ook helpen om ongedierte te voorkomen. Het regelmatig controleren van de planten op tekenen van ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan ook effectief zijn.

 • Omschrijving

  De Hydrangea macrophylla 'Libelle' is een compacte hortensia met opvallende vlindervormige bloemen. De bloemen hebben een prachtige blauwe tot roze kleur, afhankelijk van de zuurgraad van de grond. Deze plant bloeit in de zomermaanden en trekt vlinders en bijen aan. 'Libelle' heeft groen blad dat mooi contrasteert met de kleurrijke bloemen. Het is een ideale plant voor in borders, potten of als solitaire eyecatcher in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.