Hydrangea macrophylla 'Otaksa'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Otaksa' is een compacte Hortensia met grote bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Deze plant bloeit vanaf het midden van de zomer tot in de herfst en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. 'Otaksa' is een winterharde en makkelijk te onderhouden sierstruik die een opvallende aanvulling vormt voor elke tuin of terras. Het blad van deze Hortensia is glanzend groen en vormt een prachtig contrast met de kleurrijke bloemen. Deze variëteit gedijt het beste op een plek met halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • De plant is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn mooie bloemen.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is daarom belangrijk om deze plant te beschermen bij strenge vorst. Hydrangea macrophylla 'Otaksa' is geen wintergroene plant, dus het kan zijn dat de plant zijn bladeren verliest tijdens de winter.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende vochtige grond en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Snoei indien nodig na de bloei om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Hydrangea macrophylla 'Otaksa' heeft ongeveer 1,5 meter ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat de bloemen en bladeren niet te dicht op elkaar groeien. Zorg voor een plek in de tuin waar de plant voldoende ruimte heeft om te floreren.

  Ja, Hydrangea's kunnen goed groeien in de schaduw, maar ze hebben wel minstens een paar uur indirect zonlicht per dag nodig om goed te bloeien. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en regelmatig te bemesten voor optimale groei en bloei.

  Water de plant één tot twee keer per week, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet drassig. Geef in droge periodes wat extra water.

  Ja, 'Hydrangea macrophylla 'Otaksa' is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze bestuivers aan met zijn nectarrijke bloemen. Dit maakt het een waardevolle toevoeging aan de tuin voor de biodiversiteit.

  "Hydrangea macrophylla 'Otaksa' draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bijen, vlinders en andere bestuivende insecten. De plant zorgt voor voedsel en schuilplaatsen voor verschillende diersoorten. Daarnaast draagt de Hydrangea macrophylla 'Otaksa' bij aan de diversiteit in de tuin en zorgt voor een gezonde ecosysteem."

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloei kan enkele maanden duren. In de zomermaanden kun je genieten van de mooie bloemen.

  Hydrangea macrophylla 'Otaksa' kan goed tegen de volle zon, maar verdraagt ook wat schaduw. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral bij warm weer. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed kan gedijen in verschillende soorten omgevingen.

  Nee, Hydrangea macrophylla 'Otaksa' is niet eetbaar en kan leiden tot maagirritatie bij inname. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, hydrangea's hebben grote bladeren die geluid kunnen absorberen en daardoor een zekere geluidsdempende werking hebben. Deze eigenschap kan helpen om achtergrondgeluid te verminderen. Het effect is echter niet zo sterk als bij speciale geluidsdempende planten.

 • Je kunt de plant het beste snoeien in het voorjaar, direct na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei de resterende takken tot ongeveer 30 cm boven de grond. Probeer zo min mogelijk te snoeien om de bloei te bevorderen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Hydrangea macrophylla 'Otaksa' gedijt het beste in humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur potgrond speciaal samengesteld voor tuinplanten.

  De Hydrangea macrophylla 'Otaksa' gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale pH. Zorg voor een bodem die rijk is aan organisch materiaal en vermijd droge, zanderige grond. Het regelmatig bemesten van de bodem zal de plant helpen om gezond te groeien en bloeien.

  Deze plant gedijt het best in een vochtige en goed doorlatende bodem in de halfschaduw tot schaduw. Bescherm de plant tegen direct zonlicht en harde wind. Plaats de plant bij voorkeur in een beschutte tuin of onder bomen.

  Tuinplanten zoals deze hebben bescherming nodig tegen vorst in de wintermaanden. Het is aan te raden om de plant af te dekken met een laag mulch of stro om de wortels te beschermen. Daarnaast kan een beschermende kap of doek over de plant worden geplaatst om de bloemen te beschermen tegen bevriezing.

  De plant dient regelmatig water te krijgen, vooral tijdens droge periodes. Daarnaast is het belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen en de plant jaarlijks te bemesten voor optimale bloei. Tot slot is het aan te raden om de plant in het voorjaar licht te snoeien voor een gezonde groei.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om jaarlijks in het voorjaar te bemesten met een speciale meststof voor bloeiende planten. Gebruik een meststof met een hoog kaliumgehalte om de bloemkleur en bloemgrootte te bevorderen. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloemen.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant te leggen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Kies bij voorkeur organische mulchmaterialen zoals compost, bladeren of houtsnippers. Zorg ervoor dat de mulchlaag ongeveer 5-10 cm dik is, maar houd de mulch weg van de stam van de plant.

  De Hydrangea macrophylla 'Otaksa' gedijt het beste in een bodem met een zure pH-waarde, idealiter tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot chlorose en een slechte groei van de plant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem te controleren en aan te passen indien nodig.

  Voor tuinplanten zoals Hydrangea macrophylla 'Otaksa' kunnen verschillende soorten ongedierte problemen veroorzaken, zoals bladluizen, slakken en rupsen. Om deze ongedierte te bestrijden, kunnen milieuvriendelijke methoden zoals insecticiden op natuurlijke basis, het verwijderen van aangetaste bladeren en het regelmatig inspecteren van de plant helpen bij het voorkomen van problemen. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte om snel te kunnen ingrijpen en schade aan de plant te voorkomen.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Otaksa' is een compacte Hortensia met grote bolvormige bloemen die veranderen van kleur afhankelijk van de zuurgraad van de bodem. Deze plant bloeit vanaf het midden van de zomer tot in de herfst en kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. 'Otaksa' is een winterharde en makkelijk te onderhouden sierstruik die een opvallende aanvulling vormt voor elke tuin of terras. Het blad van deze Hortensia is glanzend groen en vormt een prachtig contrast met de kleurrijke bloemen. Deze variëteit gedijt het beste op een plek met halfschaduw en vochtige, goed doorlatende grond.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.