Hydrangea macrophylla 'Pia'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Pia', ook bekend als de boerenhortensia, is een compact groeiende en rijkbloeiende hortensia. De bloemen zijn bolvormig en veranderen van kleur afhankelijk van de zuurtegraad van de grond, van roze tot blauw. De plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Pia' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een mooie toevoeging aan borders, bloembakken en als snijbloem voor boeketten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Deze eigenschap maakt het een mooie aanvulling voor de tuin, waar het zorgt voor kleur en textuur, zelfs in de wintermaanden. Het is een populair type plant voor het creëren van een groene basis in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Pia' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter extra te beschermen tegen vorst, bijvoorbeeld door de plant af te dekken met bladeren of stro. Zorg ervoor dat de grond rondom de plant goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de Hydrangea macrophylla 'Pia' is een makkelijk te onderhouden tuinplant. Hij gedijt het beste op een licht vochtige en vruchtbare bodem en houdt van een plekje in de halfschaduw. Regelmatig water geven en bemesten zal de plant goed doen.

  De Hydrangea macrophylla 'Pia' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht bij de plant kan komen. Plant de Hydrangea macrophylla 'Pia' in goed doorlatende grond voor de beste groeiresultaten.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs beter bloeien in de gedeeltelijke schaduw. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond vochtig en goed doorlatend is voor optimale groei.

  De Hydrangea macrophylla 'Pia' heeft behoefte aan regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden en de plant wekelijks water te geven. Pas op met te veel water geven, dit kan leiden tot wortelrot.

  De bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan door hun nectarrijke samenstelling. Het is een aantrekkelijke plant voor bestuivers in de tuin.

  Hydrangea macrophylla 'Pia' is een populaire tuinplant die geen significante bijdrage levert aan de biodiversiteit. Het is voornamelijk een decoratieve plant die niet veel insecten of vogels aantrekt. Voor een grotere biodiversiteit in de tuin kunnen beter andere planten worden gekozen.

  'De plant bloeit van juni tot en met september en heeft een bloeiperiode van ongeveer 3 tot 4 maanden.'

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon, maar het is beter om deze plant te beschermen tegen de felle middagzon. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt tijdens warme periodes.

  Nee, de Hydrangea macrophylla 'Pia' is niet eetbaar. Het consumeren van de bloemen of bladeren kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het wordt aangeraden om deze plant niet te eten.

  Hydrangea macrophylla 'Pia' heeft grote bladeren en bloemen die geluidsgolven kunnen absorberen, waardoor het geluid enigszins gedempt kan worden. Echter is deze plant niet specifiek gekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het is dus mogelijk dat de plant enigszins kan helpen met het verminderen van geluid, maar het is geen primair kenmerk van deze plant.

 • Deze plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden, dus in de late zomer of vroege herfst. Verwijder dode bloemen en snoei enkele van de oudere takken tot vlak boven de grond om de groei van nieuwe scheuten te stimuleren. Let op dat de plant niet te rigoureus gesnoeid wordt, om de bloei niet te belemmeren.

  De Hydrangea macrophylla 'Pia' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens drogere periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelziekten te voorkomen.

  De Tuinplant Hydrangea macrophylla 'Pia' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is en rijk is aan voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te controleren op vochtigheid en de plant indien nodig water te geven.

  Deze plant heeft graag vochtige en goed doorlatende grond. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende voedingstoffen. Vermijd te zure grond, een neutrale pH-waarde is ideaal voor deze plant.

  De Hydrangea macrophylla 'Pia' gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond vochtig en goed doorlatend is. Bescherm de plant tegen harde wind en vorst.

  Deze plant heeft bescherming nodig tegen vorst in de winter. Het is aan te raden om de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de plant goed beschermd is tegen koude temperaturen om de gezondheid te behouden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bloemen om de bloei te bevorderen. Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden.

  Voor tuinplanten zoals Hydrangea macrophylla 'Pia' is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen te geven. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoger fosforgehalte om de bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot weinig bloemen en juist meer bladgroei.

  Het is belangrijk om mulch rond de basis van deze plant aan te brengen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zo blijft de grond vochtig en kan de plant optimaal groeien. Het gebruik van organisch mulchmateriaal wordt aanbevolen voor een gezonde groei.

  Tuinplanten zoals deze gedijen het beste in vochtige en goed doorlatende grond met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met geschikte meststoffen of bodemverbeteraars.

  Gebruik een zachte straal water om bladluizen weg te spoelen. Controleer regelmatig op slakken en verwijder ze handmatig. Plaats eventueel een natuurlijke vijand, zoals lieveheersbeestjes, om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Pia', ook bekend als de boerenhortensia, is een compact groeiende en rijkbloeiende hortensia. De bloemen zijn bolvormig en veranderen van kleur afhankelijk van de zuurtegraad van de grond, van roze tot blauw. De plant bloeit van de zomer tot de herfst en trekt vlinders en bijen aan. 'Pia' gedijt het beste in vochtige en goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een mooie toevoeging aan borders, bloembakken en als snijbloem voor boeketten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.