Hydrangea macrophylla 'Rosita'

Hydrangea macrophylla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea macrophylla 'Rosita' is een compacte en langbloeiende hortensia met prachtige, bolvormige bloemen die veranderen van lichtroze naar donkerder roze naarmate ze ouder worden. Deze plant heeft glanzende, groene bladeren die mooi contrasteren met de kleurrijke bloemen. 'Rosita' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en is geschikt voor zowel borders als bloembakken. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die een vleugje romantiek en kleur kunnen gebruiken. Deze variëteit kan ook goed gedijen in halfschaduwrijke gebieden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de Hydrangea macrophylla 'Rosita' is niet groenblijvend. Het is een bladverliezende tuinplant die in de winter zijn bladeren verliest. Het is aan te raden om de plant in het najaar te snoeien.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst. De plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplaatst worden.

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Zorg voor voldoende water en een schaduwrijke plek en de plant zal gedijen. Snoei in het voorjaar om de vorm en bloei te behouden.

  De Hydrangea macrophylla 'Rosita' heeft ongeveer 1 tot 1,5 meter ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende lucht en licht bij de plant kan komen. Houd ook rekening met de groei van de plant in de breedte.

  Ja, Hydrangea macrophylla 'Rosita' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in vochtige en voedselrijke grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  De Hydrangea macrophylla 'Rosita' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Over het algemeen heeft deze tuinplant één tot twee keer per week water nodig.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun kleur en geur. Het kan zeker deze insecten naar je tuin lokken. Het is daarom een goede keuze als je een vlinder- en bijenvriendelijke tuin wilt creëren.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan met zijn nectarrijke bloemen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende insecten en kleine dieren. Het is dus zeker goed voor de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit meestal van juni tot en met augustus en de bloei kan tot wel vier maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon, maar het is belangrijk om voldoende water te geven bij warm weer. Het is aan te raden om de plant beschutting te geven tijdens extreme hitte of felle middagzon.

  Nee, de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar en kunnen zelfs giftig zijn als ze worden geconsumeerd. Het wordt daarom sterk afgeraden om delen van deze plant te eten. Het is belangrijk om planten in de tuin te herkennen voordat je ze consumeert.

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' heeft grote bladeren en dichte groei, wat kan helpen bij het absorberen van geluid in de tuin. Echter, het is niet de meest effectieve plant als het gaat om geluidsdemping. Om een significante demping van geluid te bereiken, zijn andere planten en toevoegingen aan de tuin nodig.

 • Hydrangea macrophylla 'Rosita' kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, na de vorstperiode. Verwijder oude, dode en beschadigde takken om de gezondheid en vorm van de plant te behouden. Snoei tot net boven een paar ogen of knoppen, zodat de plant weer kan uitlopen.

  De Hydrangea macrophylla 'Rosita' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme of droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' groeit het best in vochthoudende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond goed doorlatend is en rijk aan voedingsstoffen. Gebruik bij voorkeur een speciale potgrond voor zuurminnende planten.

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' gedijt goed in vochtige, goed doorlatende bodem van gemiddelde vruchtbaarheid. Zorg ervoor dat de grond zuur tot neutraal is en rijk aan organisch materiaal voor optimale groei en bloei. Vermijd te natte of te droge grond om de gezondheid van de plant te behouden.

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' gedijt het beste op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een plek met vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  In de winter heeft deze plant extra bescherming nodig tegen de kou. Je kunt de plant beschermen door mulch of bladeren rond de basis aan te brengen. Ook kun je de plant afdekken met een jute zak of speciale beschermhoezen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Snoei dode takken in het voorjaar en geef een keer per jaar organische meststof voor een gezonde groei en bloei. Plant de hydrangea in vochtige, goed doorlatende grond en op een plek met halfschaduw.

  Voor tuinplanten zoals deze is het aan te raden om in het voorjaar organische meststof te gebruiken om de groei en bloei te stimuleren. Een meststof met een hoger fosforgehalte kan helpen bij een betere bloemvorming. Overbemesting moet worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is belangrijk om de plant in de winter te mulchen met organisch materiaal om de wortels te beschermen tegen vorst. Mulch helpt ook de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is om verstikking van de plant te voorkomen.

  De Hydrangea macrophylla 'Rosita' gedijt het beste in zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden om de gezondheid en bloei van de plant te bevorderen. Voeg indien nodig compost of meststoffen toe om de pH-waarde van de bodem aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant kunnen natuurlijke methoden zoals het besproeien met water en zeepoplossing of het planten van afwerende planten in de buurt worden toegepast. Daarnaast kan ook gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen om ongedierte te verwijderen. Regelmatig controleren op tekenen van ongedierte en snel ingrijpen kan verdere schade aan de plant voorkomen.

 • Omschrijving

  Hydrangea macrophylla 'Rosita' is een compacte en langbloeiende hortensia met prachtige, bolvormige bloemen die veranderen van lichtroze naar donkerder roze naarmate ze ouder worden. Deze plant heeft glanzende, groene bladeren die mooi contrasteren met de kleurrijke bloemen. 'Rosita' gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond en is geschikt voor zowel borders als bloembakken. Het is een uitstekende keuze voor tuinen die een vleugje romantiek en kleur kunnen gebruiken. Deze variëteit kan ook goed gedijen in halfschaduwrijke gebieden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.