Hydrangea paniculata

Hydrangea paniculata

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Hydrangea paniculata, ook wel bekend als pluimhortensia, is een sierlijke struik met grote, kegelvormige bloemtrossen. De bloemen van de Hydrangea paniculata kunnen variëren van wit tot roze tot rood, afhankelijk van de pH-waarde van de bodem. De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. Hydrangea paniculata kan uitgroeien tot een hoogte van 2 tot 3 meter en bloeit van juli tot september. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan goed worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend. Het blad van deze plant verkleurt en valt in de herfst. Het is een bladverliezende struik.

  Hydrangea paniculata is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen koude temperaturen en is geschikt voor de Nederlandse winters. Het is raadzaam om de plant goed te beschermen bij strenge vorst.

  Hydrangea paniculata is een vrij makkelijke plant in onderhoud en gedijt goed in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien in het voorjaar zijn aanbevolen om de plant gezond te houden. Deze plant kan het beste in de volle zon tot halfschaduw geplaatst worden.

  Hydrangea paniculata heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet verstikt raakt door andere planten in de buurt. Zorg er daarom voor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich vrij te kunnen verspreiden.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het gedijt goed in vochtige, humusrijke grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes.

  Je kunt de plant het beste 1 tot 2 keer per week water geven, afhankelijk van de hoeveelheid regenval en de bodemvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet drassig. Het is belangrijk om de plant regelmatig te controleren op droogte om te voorkomen dat deze uitdroogt.

  Ja, de plant Hydrangea paniculata is vlinder- en bijenlokkend. Het trekt deze insecten aan vanwege de nectar die het produceert. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, de Hydrangea paniculata trekt diverse insecten aan, zoals bijen en vlinders, die zorgen voor bestuiving en bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt ook beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals vogels en insecten. Het is dus zeker een positieve bijdrage aan de biodiversiteit.

  Deze plant bloeit vanaf juli tot en met september. De bloei kan duren tot aan het begin van de herfst.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en zal zelfs beter bloeien wanneer hij voldoende zonlicht krijgt. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen sterke wind en vorst.

  Nee, de bloemen en bladeren van deze plant zijn niet eetbaar voor mensen en kunnen zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten. Het is het beste om deze plant enkel voor decoratieve doeleinden te gebruiken in de tuin.

  Ja, met zijn dichte bladeren kan deze plant geluid dempen. Het bladoppervlak en de structuur absorberen geluidsgolven waardoor het geluid gedempt wordt. Het planten van meerdere exemplaren kan het geluid nog effectiever verminderen.

 • In het voorjaar kun je de uitgebloeide bloemen terugsnoeien tot vlak boven een paar knoppen. Verwijder ook dode en beschadigde takken. Snoei niet te rigoureus, anders kan de bloei worden belemmerd.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook dat de wortels te lang nat blijven. Geef water aan de basis van de plant, niet over de bladeren heen.

  Potgrond voor Tuinplanten is ideaal voor deze soort. Zorg voor een luchtige en goed doorlatende grond. Vermijd teveel vocht in de bodem.

  Hydrangea paniculata groeit het beste in vochtige, goed doorlatende bodem. Een bodem met een neutrale pH is ideaal voor deze plant. Zorg voor voldoende voeding in de grond, bijvoorbeeld door organische meststoffen toe te voegen.

  De Hydrangea paniculata gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke plek in de tuin. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bloemen te voorkomen.

  In de winter is het raadzaam om de plant te beschermen tegen strenge vorst door de wortels te bedekken met een laag mulch. Ook kan de plant afgedekt worden met een vliesdoek of noppenfolie om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant elk jaar in het voorjaar om de bloei te bevorderen. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei.

  Deze plant heeft een gemiddelde bemesting nodig, met een algemene meststof die geschikt is voor bloeiende planten. Het is belangrijk om de plant in het voorjaar te bemesten, vóórdat de bloei begint. Overmatige bemesting kan leiden tot overdreven groei van bladeren in plaats van bloemen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht in de grond en beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen. Gebruik organisch materiaal zoals boomschors of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om verstikking te voorkomen.

  De Hydrangea paniculata groeit het beste in een licht zure tot neutrale bodem. Een pH-waarde tussen 6 en 7 is ideaal voor deze tuinplant. Een te hoge zuurgraad kan de groei van de plant belemmeren.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen gebruiken. Daarnaast kan je ook preventieve maatregelen nemen, zoals regelmatig controleren op ongedierte en aangetaste delen van de plant verwijderen. Chemische bestrijdingsmiddelen worden afgeraden omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu en andere insecten.

 • Omschrijving

  Hydrangea paniculata, ook wel bekend als pluimhortensia, is een sierlijke struik met grote, kegelvormige bloemtrossen. De bloemen van de Hydrangea paniculata kunnen variëren van wit tot roze tot rood, afhankelijk van de pH-waarde van de bodem. De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de zon als in de halfschaduw groeien. Hydrangea paniculata kan uitgroeien tot een hoogte van 2 tot 3 meter en bloeit van juli tot september. Deze plant is gemakkelijk te onderhouden en kan goed worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.