Ilex aquifolium 'Elegantissima'

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ilex aquifolium 'Elegantissima' is een hulstsoort met opvallend bont blad dat groen is met een crèmekleurige rand. De plant heeft een compacte groeiwijze en kan uitgroeien tot een middelgrote struik of kleine boom. In de herfst vormt de 'Elegantissima' rode bessen die geliefd zijn bij vogels en zorgen voor een kleurrijk accent in de tuin. De hulst is wintergroen en kan goed tegen snoei, waardoor hij ook geschikt is als haagplant. Het is een decoratieve plant die zowel in de tuin als in potten op het terras gebruikt kan worden.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Dit betekent dat de bladeren het hele jaar door aan de plant blijven zitten en niet afvallen in de herfst. De plant behoudt dus zijn groene uitstraling, zelfs in de winter.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om te beschermen bij lagere temperaturen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, de Ilex aquifolium 'Elegantissima' is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Deze tuinplant heeft weinig last van ziektes en plagen en groeit goed in de meeste grondsoorten. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te bemesten voor een gezonde groei.

  Deze tuinplant heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 100-150 cm in de breedte en 150-200 cm in de hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant zich goed kan ontwikkelen en niet te dicht op andere planten staat. Zorg voor voldoende licht en lucht rondom de plant voor een optimale groei.

  De plant groeit goed in de schaduw, maar kan ook gedijen in gedeeltelijke zon. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden en te zorgen voor voldoende luchtstroom. Het kan echter minder goed groeien in volledige schaduw.

  De plant heeft gemiddeld 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Het is aan te raden om de grond tussen gietbeurten door op te laten drogen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen en het stuifmeel die ze produceren. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het aantrekken van deze insecten.

  Ja, Ilex aquifolium 'Elegantissima' is goed voor biodiversiteit omdat het bessen produceert die vogels aantrekken en bijdragen aan voedselketens. Daarnaast biedt de plant schuilplaatsen en nestmogelijkheden voor verschillende insecten en vogels. De diverse ecosystemen die rondom Ilex aquifolium 'Elegantissima' ontstaan, dragen bij aan een verhoogde biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  "Ilex aquifolium 'Elegantissima'" kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te groeien en te bloeien. Het is dus geen probleem als deze plant in de volle zon staat.

  Deze plant is niet eetbaar en wordt niet aanbevolen om te consumeren. Het kan zelfs giftig zijn voor mensen en huisdieren. Het wordt aanbevolen om deze plant niet als voedselbron te gebruiken.

  Ja, deze plant heeft een geluidsdempende werking doordat de bladeren geluidsgolven absorberen. Het kan helpen om omgevingsgeluiden te verminderen. Het is echter niet de meest effectieve plant voor geluidsdemping.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Gebruik scherpe snoeischaar om schade aan de plant te minimaliseren.

  Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Geef bij voorkeur 's ochtends water om schimmel te voorkomen.

  De plant heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond met een licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Bij voorkeur bemesten tijdens het groeiseizoen met een geschikte meststof voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond die vochtig is maar niet constant nat. Een voedingsrijke bodem draagt bij aan een goede groei en bloei. Zorg voor een neutrale tot zure pH-waarde voor optimale groeiomstandigheden.

  De standplaats van deze plant is het liefst in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek uit de wind. De plant gedijt goed in een vochtige en goed doorlatende grond.

  Voor winterbescherming is het aan te raden om de plant te mulchen met een dikke laag compost of bladeren. Daarnaast kan een beschermende doek of hoes worden gebruikt tijdens extreme vorstperiodes. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water krijgt voordat de grond bevriest.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en voeg organische mest toe in het voorjaar en de zomer voor optimale groei. Plaats de plant op een beschutte plek in de zon of halfschaduw.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen in het voorjaar en/of najaar. Vermijd overbemesting om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om in het voorjaar een laag mulch aan te brengen rond de wortels van deze plant om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit compost, houtsnippers of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam wordt gelegd om schimmelvorming te voorkomen.

  Tuinplanten gedijen het best in een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het wordt aanbevolen om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en zo nodig aan te passen. Een pH-waarde tussen 5,5 en 7,0 is over het algemeen ideaal voor de meeste tuinplanten.

  Om ongedierte op afstand te houden bij deze Tuinplanten, kan regelmatige inspectie en behandeling met biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of insecticidale zeep helpen. Daarnaast is het belangrijk om de plant gezond en vitaal te houden door te zorgen voor voldoende water, voeding en zonlicht. Het verwijderen van aangetaste bladeren en takken kan ook helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  De Ilex aquifolium 'Elegantissima' is een hulstsoort met opvallend bont blad dat groen is met een crèmekleurige rand. De plant heeft een compacte groeiwijze en kan uitgroeien tot een middelgrote struik of kleine boom. In de herfst vormt de 'Elegantissima' rode bessen die geliefd zijn bij vogels en zorgen voor een kleurrijk accent in de tuin. De hulst is wintergroen en kan goed tegen snoei, waardoor hij ook geschikt is als haagplant. Het is een decoratieve plant die zowel in de tuin als in potten op het terras gebruikt kan worden.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.