Ilex aquifolium 'Golden van Tol'

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is een hulstsoort met glanzend donkergroen blad en opvallende gele randen. De plant kan uitgroeien tot een compacte struik of kleine boom en is wintergroen, wat betekent dat hij zijn blad behoudt in de winter. In het voorjaar produceert de 'Golden van Tol' kleine witte bloemen, gevolgd door rode bessen in de herfst die geliefd zijn bij vogels. Deze hulstsoort gedijt het beste in de zon of halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige grond nodig. Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is een mooie en decoratieve toevoeging aan elke tuin, vooral vanwege de opvallende gele randen aan het blad.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is groenblijvend en behoudt dus het hele jaar door zijn bladeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. Deze plant kan goed overleven in ons klimaat.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Regelmatig snoeien zorgt voor een compacte groei en is voldoende om de plant gezond te houden. De plant gedijt goed in de meeste bodemsoorten en kan zowel in de zon als in de schaduw geplaatst worden.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een ruime plantafstand zodat de wortels zich goed kunnen verspreiden en de plant voldoende voedingsstoffen kan opnemen. Houd rekening met de volwassen hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de juiste plantafstand.

  Deze plant groeit goed in de schaduw en kan ook gedijen in halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig is en goed draineert. Het is een sterke tuinplant die weinig onderhoud nodig heeft.

  De Ilex aquifolium 'Golden van Tol' heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden en ongeveer 1-2 keer per week water te geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Let op dat de plant niet te nat staat, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is vlinder- en bijenlokkend. De plant trekt deze nuttige insecten aan met zijn nectarrijke bloemen. Dit maakt hem een waardevolle toevoeging aan elke tuin.

  Ja, de Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is goed voor biodiversiteit, omdat het bessen produceert die vogels aantrekken en zo bijdragen aan de verspreiding van zaden. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor insecten en andere kleine dieren. Het zorgt zo voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en kan ook in de halfschaduw groeien. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral bij warm weer. Over het algemeen gedijt de plant goed in zonnige omstandigheden.

  Nee, hulstbessen zijn giftig voor mensen en dieren en kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij consumptie. Het is belangrijk om de giftigheid van de plant te erkennen en contact met de bessen te vermijden. Het wordt sterk afgeraden om hulstbessen te eten.

  Ja, Ilex aquifolium 'Golden van Tol' heeft een geluidsdempend effect door de dichte bladeren die het geluid absorberen. Dit zorgt voor een vermindering van geluidsoverlast in de omgeving. Het is een goede keuze als je op zoek bent naar een plant die bijdraagt aan een rustige leefomgeving.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar of najaar om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en knip de takken terug tot de gewenste lengte. Het is belangrijk om scherp gereedschap te gebruiken om schade aan de plant te voorkomen.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels in water blijven staan om wortelrot te voorkomen.

  Voor de Tuinplanten Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is het belangrijk om te groeien in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Het is aan te raden om de potgrond regelmatig te bemesten voor een optimale groei.

  De Tuinplanten hebben baat bij een goed doorlatende bodem met voldoende voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde is ideaal voor de groei en bloei van Tuinplanten.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en beschermd hem tegen harde wind. Hij kan zowel in een border als in een pot geplaatst worden.

  De Tuinplanten expert adviseert om tijdens koude wintermaanden de plant te beschermen met bijvoorbeeld een dikke laag mulch of bladeren rond de wortels. Het is ook aan te raden om de plant af te schermen tegen harde wind en vorst met bijvoorbeeld een speciale winterhoes. Het regelmatig controleren op eventuele vorstschade en het snel handelen indien nodig, kan de plant goed beschermen tijdens de winter.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en is winterhard. Snoei kan in het vroege voorjaar worden uitgevoerd om de vorm te behouden. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en goed te groeien. Gebruik bij voorkeur een organische meststof die speciaal is samengesteld voor sierplanten. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer voor optimale resultaten.

  Het is aan te raden om de plant te voorzien van een laag mulch rond de basis. Mulch helpt de grond vochtig te houden en onderdrukt onkruidgroei. Het kan ook helpen bij het behouden van voedingsstoffen in de grond.

  De bodem voor tuinplanten moet neutraal tot licht zuur zijn, met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel. Een juiste zuurgraad zorgt voor een optimale groei en gezondheid van de plant.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan er gebruik gemaakt worden van biologische bestrijdingsmiddelen zoals roofmijten, lieveheersbeestjes of nematoden. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en het verwijderen van aangetaste bladeren kan ook helpen bij de bestrijding. Daarnaast kan het aanbrengen van een mulchlaag rond de plant helpen om ongedierte weg te houden.

 • Omschrijving

  Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is een hulstsoort met glanzend donkergroen blad en opvallende gele randen. De plant kan uitgroeien tot een compacte struik of kleine boom en is wintergroen, wat betekent dat hij zijn blad behoudt in de winter. In het voorjaar produceert de 'Golden van Tol' kleine witte bloemen, gevolgd door rode bessen in de herfst die geliefd zijn bij vogels. Deze hulstsoort gedijt het beste in de zon of halfschaduw en heeft een gemiddelde tot vochtige grond nodig. Ilex aquifolium 'Golden van Tol' is een mooie en decoratieve toevoeging aan elke tuin, vooral vanwege de opvallende gele randen aan het blad.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.