Ilex crenata 'Variegata'

Ilex

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Ilex crenata 'Variegata' is een sierlijke en compact groeiende plant met groenblijvende bladeren. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een opvallende crème-gele rand. Deze rand zorgt voor een mooi contrast met de donkergroene kleur van de rest van het blad. De plant kan goed tegen snoei en is daardoor geschikt voor hagen en vormsnoei. In de lente bloeit de Ilex crenata 'Variegata' met onopvallende witte bloempjes, gevolgd door zwarte bessen in de herfst. Deze plant is winterhard en geschikt voor zowel zon als halfschaduw.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, 'Ilex crenata 'Variegata'' is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt het een populaire keuze voor tuinen en landschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -12°C. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen. Deze plant kan het beste op een beschutte plek in de tuin geplaatst worden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig water geven en snoeien is voldoende om de plant gezond te houden.

  De plant heeft ongeveer 60 tot 80 centimeter ruimte nodig tussen andere planten. Zorg ervoor dat er voldoende licht en lucht rondom de plant is voor een optimale groei. Houd ook rekening met de uiteindelijke hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Ilex crenata 'Variegata' gedijt goed in de schaduwrijke omgeving. Het is een plant die weinig zonlicht nodig heeft om te groeien. Het is daarom een geschikte keuze voor schaduwrijke tuinen.

  Ilex crenata 'Variegata' heeft gemiddeld eens per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. In droge periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de bloemen en nectar die het produceert. Het kan dus helpen bij het bevorderen van biodiversiteit in de tuin.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het verschillende insecten en vogels aantrekt met zijn bessen en schuilplaatsen. Het helpt de diversiteit van het ecosysteem te vergroten. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het bevorderen van biodiversiteit.

  De 'Ilex crenata 'Variegata' bloeit in de maanden mei en juni. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. In de volle zon kunnen de bladeren verkleuren tot een lichtere tint groen.

  Nee, deze plant is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het is belangrijk om alleen planten te eten waarvan bekend is dat ze veilig zijn voor consumptie.

  Ja, de Ilex crenata 'Variegata' heeft dicht blad dat geluid kan helpen dempen. Dit kan helpen met het verminderen van geluidsoverlast in de omgeving van de plant. Het is echter geen volledige geluidsdemping.

 • Je kunt deze plant het beste snoeien in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode, beschadigde of ongewenste takken en houd de vorm van de plant mooi compact door regelmatig te snoeien. Gebruik scherpe snoeischaar om een nette snede te maken en voorkom dat de plant te kaal wordt.

  Geef regelmatig water aan de Tuinplanten, vooral in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet te nat. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond door je vinger in de grond te steken.

  Het is belangrijk om Ilex crenata 'Variegata' in goed doorlatende potgrond te planten, bij voorkeur met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Vermijd zware kleigrond en zorg ervoor dat de potgrond voldoende vocht vasthoudt maar niet te nat wordt. Het gebruik van organische meststoffen kan de groei en gezondheid van de plant bevorderen.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende en vochtige grond. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale tot zure pH-waarde heeft. Vermijd te natte of te droge grond, dit kan de groei van de plant belemmeren.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot half-schaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en dat de plant beschermd is tegen harde wind. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  Zorg voor winterbescherming door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Windbescherming kan ook helpen om de plant te beschermen tegen uitdroging en beschadiging door kou. Geef de plant geen extra meststoffen in de winter, omdat dit de plant kwetsbaarder kan maken voor vorstschade.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en hoeft niet vaak gesnoeid te worden. Zorg voor voldoende water en voeding om de groei en kleur van de bladeren te bevorderen. Verwijder regelmatig dode bladeren om de plant gezond te houden.

  De Tuinplanten hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond te blijven en te groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar en zomer een algemene meststof te gebruiken. Zorg ervoor dat je de aanbevolen dosering volgt om overbemesting te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal, zoals boomschors of compost, om de wortels te beschermen tegen vorst en uitdroging. Mulch houdt ook onkruidgroei tegen en verbetert de bodemstructuur. Voeg elk jaar een nieuwe laag mulch toe voor optimale bescherming en groei van de plant.

  De Ilex crenata 'Variegata' gedijt het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aanpassingen te maken voor een optimale groei van de plant. Het toevoegen van organisch materiaal kan helpen de zuurgraad op peil te houden voor deze tuinplant.

  . Om ongedierte te bestrijden bij deze plant kun je gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of roofmijten. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en vermijd overmatig vochtigheid om ongedierte te voorkomen. Regelmatig controleren op ongedierte en indien nodig handmatig verwijderen is ook een effectieve aanpak.

 • Omschrijving

  Ilex crenata 'Variegata' is een sierlijke en compact groeiende plant met groenblijvende bladeren. De bladeren zijn ovaalvormig en hebben een opvallende crème-gele rand. Deze rand zorgt voor een mooi contrast met de donkergroene kleur van de rest van het blad. De plant kan goed tegen snoei en is daardoor geschikt voor hagen en vormsnoei. In de lente bloeit de Ilex crenata 'Variegata' met onopvallende witte bloempjes, gevolgd door zwarte bessen in de herfst. Deze plant is winterhard en geschikt voor zowel zon als halfschaduw.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.