Jasminum nudiflorum

Jasminum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Jasminum nudiflorum, ook wel bekend als de winterjasmijn, is een bladverliezende en winterharde klimplant die behoort tot de olijffamilie. De plant heeft opvallende gele bloemen die in de winter bloeien en zorgen voor een vrolijke noot in de tuin op een tijd dat de meeste planten in rust zijn. Het blad is heldergroen en bestaat uit ovale blaadjes die tegenover elkaar staan aan de stengels. De plant groeit het beste op een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Jasminum nudiflorum is een mooie en geurige toevoeging aan elke tuin, vooral in de wintermaanden wanneer de bloeiende planten schaars zijn.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Hij behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar en verliest ze niet in de winter.

  De plant is winterhard tot -15°C. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is echter belangrijk om de plant in de winter goed te beschermen tegen strenge vorst.

  Jasminum nudiflorum is een makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is winterhard en gedijt goed in de volle zon of halfschaduw. Regelmatig snoeien kan de plant helpen gezond te houden.

  De plant heeft ruimte nodig om te groeien en zich te verspreiden, dus het is aan te raden om voldoende ruimte vrij te houden in de tuin. Plant hem op een plek waar hij zich vrij kan ontwikkelen zonder andere planten te overwoekeren. Houd rekening met de volwassen grootte van de plant en geef hem voldoende ruimte om te kunnen groeien.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke plekken. Het is een winterharde struik die zelfs gedijt in gedeeltelijke schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is voor optimale groei.

  Deze plant heeft matig water nodig, ongeveer 1 à 2 keer per week. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, maar ook niet uitdroogt tussen de gietbeurten door. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de plant water nodig heeft op basis van de vochtigheid van de grond.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de kleur en geur van de bloemen. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivers.

  Ja, deze plant trekt bestuivers aan zoals bijen en vlinders, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast zorgt de plant voor schuilplaatsen en voedsel voor kleinere dieren. Het creëert dus een gezonde leefomgeving voor verschillende organismen.

  De plant bloeit van december tot maart en de bloeiperiode duurt ongeveer 4 weken.

  Deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. Het regelmatig snoeien van de plant kan de groei en bloei bevorderen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een sierplant die voornamelijk wordt gebruikt vanwege de mooie bloemen en bladeren. Het consumeren van delen van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluiden te absorberen en daarmee geluiden te dempen in de omgeving waar hij groeit. Hierdoor kan hij helpen om geluidsoverlast te verminderen.

 • De plant moet na de bloei gesnoeid worden om een compacte vorm te behouden en de groei te bevorderen. Snoei dode, zieke of beschadigde takken en knip lange scheuten terug. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien om de plant gezond en in vorm te houden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd overtollig water geven om wortelrot te voorkomen. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en vermijd het nat maken van de bladeren.

  Voor de Tuinplanten zoals Jasminum nudiflorum wordt aanbevolen om te planten in goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk dat de potgrond licht en luchtig is, zodat de wortels voldoende zuurstof krijgen. Ook is het aan te raden om af en toe de potgrond te bemesten voor optimale groei.

  De bodemkwaliteit moet goed waterdoorlatend zijn en een neutrale tot licht zure pH hebben. Een humusrijke bodem met voldoende voedingsstoffen is belangrijk voor een gezonde groei van deze tuinplant. Het is aan te raden om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes.

  Deze plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen koude temperaturen.

  Tijdens de winterperiode is het aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst door bijvoorbeeld een laag mulch over de wortels te leggen. Het is ook mogelijk om de plant in te pakken met fleece of noppenfolie om de kou buiten te houden. Zorg ervoor dat de plant op een beschutte plek staat om de winter goed door te komen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral in drogere periodes. Snoei jaarlijks na de bloei om de groei te bevorderen. Gebruik organische meststoffen in het voorjaar voor een gezonde groei.

  De Tuinplanten hebben over het algemeen een beetje bemesting nodig om gezond te blijven, maar overbemesting moet worden vermeden. Een evenwichtige meststof met een hoger gehalte aan kalium kan helpen bij de bloei. Meststoffen moeten bij voorkeur worden toegediend in het voorjaar of de zomer.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant aan te brengen om de bodemvochtigheid te behouden en onkruidgroei te verminderen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of schors als mulch. Vernieuw de mulchlaag regelmatig om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in een neutrale tot lichtzure bodem met een pH-waarde tussen 6.5 en 7.5. Het is belangrijk om de juiste zuurgraad te behouden om de gezondheid en groei van de plant te bevorderen. Echter, de plant is redelijk tolerant ten opzichte van variaties in de bodemzuurgraad.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunt u overwegen om natuurlijke vijanden aan te trekken, zoals lieveheersbeestjes of gaasvliegen. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van biologische bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of pyrethrum. Zorg ervoor dat de plant gezond blijft door regelmatig te snoeien en de juiste voeding te geven.

 • Omschrijving

  Jasminum nudiflorum, ook wel bekend als de winterjasmijn, is een bladverliezende en winterharde klimplant die behoort tot de olijffamilie. De plant heeft opvallende gele bloemen die in de winter bloeien en zorgen voor een vrolijke noot in de tuin op een tijd dat de meeste planten in rust zijn. Het blad is heldergroen en bestaat uit ovale blaadjes die tegenover elkaar staan aan de stengels. De plant groeit het beste op een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Jasminum nudiflorum is een mooie en geurige toevoeging aan elke tuin, vooral in de wintermaanden wanneer de bloeiende planten schaars zijn.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.