Jasminum officinale

Jasminum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Jasminum officinale, ook wel bekend als de gewone jasmijn, is een klimmende plant die prachtige witte geurende bloemen produceert. De bladeren van de Jasminum officinale zijn donkergroen en lancetvormig, en vormen een weelderige achtergrond voor de bloemen. De geur van de bloemen is zoet en bedwelmend, waardoor deze plant geliefd is bij tuiniers en voor het maken van parfums. De Jasminum officinale gedijt goed in de zon en heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. De plant kan zowel in de grond als in een pot worden gekweekt, en trekt vaak vlinders en bijen aan.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een groenblijvende plant.

  Jasminum officinale is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen strenge vorst om schade te voorkomen. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek in de tuin te plaatsen.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Hij gedijt goed in de meeste bodemsoorten en heeft weinig zorg nodig. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en grootte te behouden.

  Jasmijn heeft ruimte nodig om te groeien en zich uit te strekken, daarom is het aan te raden om hem minstens 1,5 tot 2 meter van andere planten te planten. Hij kan wel tot 4 meter hoog en breed groeien, dus zorg voor voldoende ruimte. Het is ook belangrijk om hem regelmatig te snoeien om de groei onder controle te houden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw. Het is belangrijk om voldoende zonlicht te krijgen om goed te kunnen groeien en bloeien. In de schaduw zal de plant minder goed gedijen en mogelijk minder bloemen produceren.

  Deze plant heeft minstens één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet te drassig. Bij warm weer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de zoete geur en nectar die wordt geproduceerd. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege deze eigenschappen.

  Ja, planten die aantrekkelijk zijn voor bestuivers en insecten dragen bij aan de biodiversiteit. Deze plant kan een goede voedselbron zijn en biedt beschutting voor verschillende diersoorten. Het kan helpen om de lokale fauna aan te trekken en te ondersteunen.

  De plant bloeit meestal in de periode van juni tot en met september. De bloei kan tot wel zes weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en heeft graag een zonnige standplaats met voldoende licht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven op warme dagen om uitdroging te voorkomen. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige omstandigheden.

  Nee, de bloemen van deze plant zijn niet eetbaar. Het is vooral bekend om zijn heerlijke geur en wordt vaak gebruikt in parfums en thee. Het is belangrijk om deze plant niet inwendig te consumeren.

  Ja, de Jasminum officinale heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen absorberen. Het kan dus helpen bij het dempen van geluid in de tuin.

 • Deze plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en gezondheid van de plant te behouden. Verwijder dode en beschadigde takken en zorg ervoor dat de plant niet te dichtbegroeid raakt. Snoei niet te rigoureus, zodat de plant voldoende tijd heeft om te herstellen en weer te bloeien.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren.

  De plant gedijt het best in goed doorlatende potgrond die vocht vasthoudt. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is en vermijd teveel vocht om wortelrot te voorkomen. Voor optimale groei en bloei is het aan te raden om de potgrond regelmatig te bemesten.

  De plant gedijt goed in een goed doorlatende en vruchtbare bodem met een licht zure tot neutrale pH. Zorg voor voldoende vochtigheid, maar vermijd een te natte bodem om wortelrot te voorkomen. Bemest de plant regelmatig met organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  Deze plant doet het goed op een zonnige standplaats, beschut tegen harde wind. Zorg voor goed doorlatende grond en geef regelmatig water. Kan het beste geplant worden in de buurt van een muur of schutting.

  Om deze plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om mulch rond de basis van de plant aan te brengen. Ook kan een laag stro of bladeren over de plant worden gelegd voor extra isolatie. Tijdens periodes van strenge vorst kan het ook helpen om de plant af te dekken met een doek of plastic.

  De plant houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Regelmatig water geven en snoeien na de bloei bevorderen de groei en bloei. In de winter kan de plant wat bescherming gebruiken tegen vorst.

  Tuinplanten zoals deze hebben behoefte aan een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een meststof speciaal voor bloeiende planten om de groei en bloei te stimuleren. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste hoeveelheden en frequenties van bemesting.

  Mulchen kan nuttig zijn voor deze plant, aangezien het helpt om vocht vast te houden in de grond en onkruidgroei te verminderen. Een laagje mulch van bijvoorbeeld compost, houtsnippers of bladeren rond de plant kan haar gezondheid en groei bevorderen. Let er wel op dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Jasminum officinale groeit het beste in neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6 en 7 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat.

  Om ongedierte te voorkomen bij deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op luizen en spint. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kunnen worden gebruikt om deze plaaginsecten te verwijderen. Het is ook belangrijk om de plant regelmatig te besproeien met water om de luchtvochtigheid te verhogen en zo ongedierte te ontmoedigen.

 • Omschrijving

  Jasminum officinale, ook wel bekend als de gewone jasmijn, is een klimmende plant die prachtige witte geurende bloemen produceert. De bladeren van de Jasminum officinale zijn donkergroen en lancetvormig, en vormen een weelderige achtergrond voor de bloemen. De geur van de bloemen is zoet en bedwelmend, waardoor deze plant geliefd is bij tuiniers en voor het maken van parfums. De Jasminum officinale gedijt goed in de zon en heeft regelmatig water nodig om gezond te blijven. De plant kan zowel in de grond als in een pot worden gekweekt, en trekt vaak vlinders en bijen aan.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.