Juglans regia

Juglans

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Juglans regia, ook bekend als de gewone walnootboom, is een grote loofboom die tot wel 25 meter hoog kan worden. De boom heeft een brede kroon en lange, geveerde bladeren die donkergroen van kleur zijn. In de lente produceert de Juglans regia groene bloemen die zich ontwikkelen tot de bekende walnoten. De noten groeien in groene omhulsels die in de herfst openbarsten om de noot vrij te geven. De Juglans regia komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en wordt tegenwoordig wereldwijd geteeld vanwege de lekkere en voedzame noten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Juglans regia is een bladverliezende plant. In de winter verliest deze plant zijn bladeren en blijft hij kaal tot het voorjaar.

  "Deze plant is winterhard tot ongeveer -15°C, waardoor hij goed bestand is tegen milde tot gematigde vorst. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge winters om schade te voorkomen."

  Juglans regia, ook bekend als de walnootboom, is redelijk makkelijk in onderhoud. Het heeft regelmatig water nodig en moet tijdens droge periodes goed worden bewaterd. Snoeien is ook belangrijk om de groei en vorm van de boom te controleren.

  Juglans regia heeft veel ruimte nodig om goed te groeien, bij voorkeur minimaal 6 meter van andere planten of structuren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant voldoende zonlicht krijgt. Het is een grote boom die tot wel 25 meter hoog kan worden, dus houd hier rekening mee bij het planten.

  De Juglans regia groeit het beste op een plek met veel zonlicht. In de schaduw zal de groei van de plant worden belemmerd en kan het zijn volledige potentieel niet bereiken. Het is dus aanbevolen om de plant te planten op een zonnige locatie.

  Tuinplanten zoals Juglans regia hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de bodem en weersomstandigheden. Het is belangrijk dat de grond voldoende vochtig blijft, maar niet te drassig wordt. Gedurende droge periodes kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  De plant lokt geen vlinders en bijen.

  Ja, Juglans regia is goed voor biodiversiteit omdat het voedsel biedt voor vogels en kleine zoogdieren, en ook dienst doet als gastheer voor verschillende soorten insecten. Daarnaast zorgt de plant voor schaduw en beschutting voor andere planten en dieren in zijn omgeving.

  De Juglans regia bloeit over het algemeen in de maanden april en mei. De bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  De Juglans regia kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. De Juglans regia kan ook goed groeien op een beschutte plek met voldoende zonlicht.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de keuken. Het is belangrijk om de vruchten goed te laten rijpen voordat ze gegeten worden.

  Ja, de Juglans regia heeft dichte bladeren die geluid kunnen dempen, vooral wanneer de plant in grotere groepen wordt geplant. Het bladerdak kan geluid absorberen en helpen bij het verminderen van omgevingsgeluid. Het planten van deze boom in de tuin kan dus zorgen voor een geluidsdempende werking.

 • Om een gezonde groei te bevorderen, is het aan te raden om de boom in de late winter of vroege lente te snoeien. Verwijder dode of zieke takken en dun de kroon uit om licht en lucht door te laten. Snoei niet te veel tegelijk om de plant niet te verzwakken.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Vermijd dat de wortels in het water staan om wortelrot te voorkomen.

  Juglans regia heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, omdat dit kan leiden tot wortelrot. Gebruik een voedzame potgrond speciaal voor tuinplanten voor optimale groei en gezondheid.

  Juglans regia gedijt het best in een goed doorlatende en vruchtbare bodem. Zorg ervoor dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Daarnaast kan de plant profiteren van een bodem met een neutrale pH-waarde.

  De boom gedijt goed op een zonnige locatie met vruchtbare, goed doorlatende grond. Plaats de boom op een beschutte plek tegen harde wind. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de grote omvang van de boom op volwassen leeftijd.

  Het is belangrijk om een mulchlaag rond de boom aan te brengen om de wortels te beschermen tegen vorst. Een beschermhoes kan ook worden gebruikt om de stam te beschermen tegen extreme kou. Het is raadzaam om de boom regelmatig te controleren op eventuele schade tijdens de wintermaanden.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om de vorm en grootte onder controle te houden. Zorg voor voldoende water en voeding tijdens het groeiseizoen. Controleer regelmatig op insectenplagen en ziektes en behandel indien nodig.

  Tuinplanten zoals Juglans regia hebben in het voorjaar behoefte aan een bemesting met organische meststoffen. Gebruik daarnaast ook een speciale meststof voor notenbomen om te zorgen voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulchen is gunstig voor de groei van deze plant, het helpt de grond vochtig te houden en voorkomt onkruidgroei. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren of houtsnippers als mulch. Het beste is om een laag mulch aan te brengen van ongeveer 5-10 cm dik rond de basis van de plant.

  Juglans regia groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6 en 7.5. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig bij te sturen met kalk of zwavel. Een goede pH-waarde zorgt voor gezonde groei en bloei van de plant.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op insecten zoals bladluizen, rupsen en kevers. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes kunnen helpen om het ongedierte onder controle te houden. Daarnaast kunnen ook neemolie of zeepwater gebruikt worden als alternatieve bestrijdingsmiddelen.

 • Omschrijving

  De Juglans regia, ook bekend als de gewone walnootboom, is een grote loofboom die tot wel 25 meter hoog kan worden. De boom heeft een brede kroon en lange, geveerde bladeren die donkergroen van kleur zijn. In de lente produceert de Juglans regia groene bloemen die zich ontwikkelen tot de bekende walnoten. De noten groeien in groene omhulsels die in de herfst openbarsten om de noot vrij te geven. De Juglans regia komt oorspronkelijk uit het gebied rondom de Kaspische Zee en wordt tegenwoordig wereldwijd geteeld vanwege de lekkere en voedzame noten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.