Kalmia latifolia

Kalmia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Kalmia latifolia, ook bekend als de berglaurier of Californische laurier, is een groenblijvende struik die inheems is in Noord-Amerika. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert clusters van opvallende roze of witte bloemen in de lente. De bloemen zijn klokvormig en trekken vlinders en bijen aan. Kalmia latifolia gedijt goed in vochtige, zure bodems en groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. De struik kan tot 2 meter hoog worden en heeft een compacte groeiwijze, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en landschappen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. De bladeren blijven het hele jaar groen en vallen niet af. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens extreme vorst. In de winter kan het nodig zijn om de plant af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Kalmia latifolia vereist regelmatig onderhoud, zoals snoeien en bemesten. Het is belangrijk om de juiste grond en standplaats te kiezen voor optimale groei en bloei. Met de juiste zorg kan deze plant jarenlang meegaan in de tuin.

  Kalmia latifolia heeft ruimte nodig om te groeien en zich volledig te ontwikkelen. Het is belangrijk om voldoende ruimte tussen deze plant en andere planten te laten, zodat ze niet in de verdrukking komen. Het is aan te raden om de plant in een ruime bloempot of in de volle grond te planten, zodat hij voldoende ruimte heeft om te groeien.

  Ja, deze plant groeit het beste in de volle zon tot lichte schaduw. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  Kalmia latifolia heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, dit kan wortelrot veroorzaken.

  Ja, de plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar en de bloemen. Het kan een waardevolle toevoeging zijn aan een tuin om deze nuttige insecten aan te trekken.

  Ja, "Kalmia latifolia" trekt bijen en andere bestuivende insecten aan, wat de biodiversiteit in de tuin kan vergroten. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel voor verschillende diersoorten. Het is een waardevolle toevoeging aan de biodiversiteit in de tuin.

  De plant bloeit in de maanden mei tot en met juli. De bloei kan ongeveer 3 tot 4 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige locatie. Het is van nature een zonminnende plant en zal goed groeien en bloeien in direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven wanneer het warm is.

  Nee, de plant is giftig en niet eetbaar voor mensen of dieren. Het consumeren van delen van deze plant kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant te eten.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen dempen. Het kan helpen om het geluid in de tuin of omgeving te verminderen.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden. Verwijder dode takken en knip uitgebloeide bloemen weg. Pas op met snoeien in de winter, aangezien de plant dan minder winterhard is.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te nat blijft, maar ook niet uitdroogt. Geef de plant bij voorkeur 's ochtends water om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om te planten in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, maar niet te nat. Vermijd zware en compacte grond, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant gedijt het beste in zure, goed doorlatende grond met een hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk dat de bodem vochtig blijft, maar niet te nat is. Verrijk de grond met organisch materiaal zoals compost voor optimale groei.

  De plant gedijt het best op een standplaats in de volle zon tot lichte schaduw, in vochtige en goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Het is een mooie toevoeging aan een tuin of border.

  Voor winterbescherming is het raadzaam om een dikke laag mulch rond de plant aan te brengen. Bescherm de plant ook tegen harde wind en koude temperaturen door bijvoorbeeld een windscherm te plaatsen. Het is verstandig om de plant pas in het voorjaar terug te snoeien.

  De plant moet regelmatig gesnoeid worden om de vorm te behouden en dode of zieke takken te verwijderen. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Bemesting kan jaarlijks worden gegeven in het voorjaar.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om voorzichtig te zijn met bemesting. Gebruik een langzaamwerkende meststof in het voorjaar en vermijd overbemesting om schade aan de wortels te voorkomen. Bio-meststoffen of organische meststoffen kunnen een goede optie zijn voor een gezonde groei.

  Mulch helpt de grond vocht vast te houden en voorkomt onkruidgroei. Het beschermt de wortels tegen koude temperaturen en helpt bij het behouden van een gezonde bodemstructuur. Het is aan te raden om jaarlijks mulch aan te brengen bij deze plant.

  De plant groeit het beste in zure tot neutrale grond met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Zure grond met een hogere pH-waarde kan leiden tot chlorose, een aandoening die het blad geel doet kleuren door een gebrek aan voedingsstoffen. Te zure grond kan worden aangepast door kalk toe te voegen.

  Om ongedierte te bestrijden bij Tuinplanten kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en roofmijten. Daarnaast kan je ook preventieve maatregelen nemen zoals regelmatig controleren op plagen en het verwijderen van aangetaste bladeren. Chemische bestrijdingsmiddelen kunnen ook gebruikt worden, maar dit wordt meestal afgeraden vanwege de schadelijke effecten op het milieu.

 • Omschrijving

  Kalmia latifolia, ook bekend als de berglaurier of Californische laurier, is een groenblijvende struik die inheems is in Noord-Amerika. De plant heeft glanzende, donkergroene bladeren en produceert clusters van opvallende roze of witte bloemen in de lente. De bloemen zijn klokvormig en trekken vlinders en bijen aan. Kalmia latifolia gedijt goed in vochtige, zure bodems en groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. De struik kan tot 2 meter hoog worden en heeft een compacte groeiwijze, waardoor het een populaire keuze is voor tuinen en landschappen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.