Koelreuteria paniculata

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Koelreuteria paniculata, ook bekend als de Chinese vernisboom, is een prachtige sierboom met opvallende gele bloemen in de zomer. De boom staat bekend om zijn elegante, hangende trossen van bloemen die een beetje op koraal lijken. In de herfst transformeren de groene bladeren naar een levendige oranje, rode of gele kleur, waardoor de boom een schitterend gezicht is in de herfsttuin. Koelreuteria paniculata kan tot 10 meter hoog worden en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een winterharde boom die weinig onderhoud nodig heeft en een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de herfst. Het is een bladverliezende tuinplant.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om tijdens strenge winters extra bescherming te bieden. Deze tuinplant heeft dus bescherming nodig bij langdurige vorst.

  : Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en kan goed gedijen in verschillende soorten grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en in het voorjaar eventueel te snoeien. De plant kan goed tegen droogte en heeft weinig last van plagen of ziektes.

  De plant heeft een ruimte nodig van minimaal 4 tot 5 meter in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden voor de volle groei en bloei van de plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en luchtstroom krijgt voor een optimale groei.

  Nee, de plant groeit het beste in de volle zon. In de schaduw zal de groei en bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten.

  De Tuinplanten heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te vochtig wordt, maar ook niet helemaal uitdroogt tussen de gietbeurten. Geef meer water tijdens warmere periodes en minder tijdens de wintermaanden.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die veel nectar bevatten en een aantrekkelijke geur hebben. Het is een goede keuze voor het aantrekken van bestuivende insecten naar de tuin.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn bloemen en zaden, wat bijdraagt aan de voedselketen. Ook biedt het een schuilplaats en nestmogelijkheden voor vogels en andere kleine dieren. Het zorgt zo voor een gevarieerde en gezonde leefomgeving in de tuin.

  De plant bloeit meestal in de maanden juli en augustus en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige locatie. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. De plant kan goed groeien en bloeien in zonnige omstandigheden.

  Nee, de zaden van deze plant zijn giftig en niet eetbaar voor mensen of dieren. Het wordt niet aanbevolen om delen van de plant te consumeren. Het is het beste om deze plant enkel als decoratieve tuinplant te gebruiken.

  Ja, de bladeren van deze plant kunnen geluid absorberen en daarmee een dempend effect hebben op omgevingsgeluid. Het kan helpen om geluiden in de tuin of langs een straat te verminderen. Het kan echter niet als een volledige geluidsdemper worden beschouwd.

 • De Tuinplanten kunnen het beste gesnoeid worden in het late najaar of vroege voorjaar. Verwijder dode takken en dun de plant uit om de luchtcirculatie te verbeteren. Knip takken terug tot de gewenste lengte en vorm.

  Geef de Tuinplant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en laat de grond niet te lang droog staan. Water geven in de ochtend of avond is het beste.

  Voor Tuinplanten is het aan te raden om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Kies een potgrond die rijk is aan voedingsstoffen en niet te compact is. Vermijd grond die te nat blijft, dit kan wortelrot veroorzaken.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor deze plant. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats en heeft weinig last van schaduw. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Voor winterbescherming kan het verstandig zijn om de plant af te dekken met mulch of bladeren om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant op een beschutte locatie te plaatsen en te voorkomen dat de grond te nat wordt tijdens de wintermaanden. In strenge winters kan het nodig zijn om extra bescherming te bieden, zoals een beschermhoes of speciale isolatiematerialen.

  De plant vereist weinig onderhoud en groeit het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei indien nodig in de winter om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals de Koelreuteria paniculata hebben behoefte aan bemesting in het voorjaar om gezond te blijven. Gebruik een meststof die speciaal is samengesteld voor bloeiende bomen en struiken. Overbemesting kan leiden tot een teveel aan groei en verminderde bloei.

  Mulch kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken rondom deze tuinplant. Het aanbrengen van een laag mulch in het voorjaar kan de wortels van de plant beschermen tegen vorst in de winter. Kies organische mulch zoals compost, houtsnippers of bladeren voor het beste resultaat.

  Tuinplanten geven over het algemeen de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen de 6 en 7. Het is belangrijk om de juiste pH-waarde van de bodem te behouden om een gezonde groei en bloei van de plant te bevorderen. Het regelmatig testen en eventueel aanpassen van de pH-waarde van de bodem kan nodig zijn voor optimale groeiomstandigheden.

  Om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, is het belangrijk om regelmatig de bladeren en stelen te inspecteren op tekenen van insecten of schimmels. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie kan helpen om ongedierte zoals bladluizen en spint te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de planten goed te verzorgen en voldoende ruimte tussen de planten te behouden om de luchtcirculatie te bevorderen.

 • Omschrijving

  Koelreuteria paniculata, ook bekend als de Chinese vernisboom, is een prachtige sierboom met opvallende gele bloemen in de zomer. De boom staat bekend om zijn elegante, hangende trossen van bloemen die een beetje op koraal lijken. In de herfst transformeren de groene bladeren naar een levendige oranje, rode of gele kleur, waardoor de boom een schitterend gezicht is in de herfsttuin. Koelreuteria paniculata kan tot 10 meter hoog worden en gedijt het beste in goed doorlatende grond en volle zon. Het is een winterharde boom die weinig onderhoud nodig heeft en een mooie toevoeging kan zijn aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.