Laburnum alpinum

Laburnum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Laburnum alpinum, ook wel bekend als de alpengele regen, is een kleine boom of struik afkomstig uit de bergachtige gebieden van Europa. Het heeft prachtige hangende trossen van heldergele bloemen die in het voorjaar verschijnen en een heerlijke geur verspreiden. De bladeren zijn samengesteld en donkergroen van kleur, waardoor een mooi contrast ontstaat met de bloemen. Na de bloei ontwikkelen zich peulen met giftige zaden, waardoor voorzichtigheid geboden is bij het omgaan met deze plant. Laburnum alpinum gedijt het best in goed doorlatende grond en heeft graag een zonnige standplaats.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Laburnum alpinum is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende tuinplant die bekend staat om zijn gele bloemen in het voorjaar.

  Laburnum alpinum is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus redelijk goed tegen vorst. Het is aan te raden om de plant bij erg strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten draineren en regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei indien nodig in het voorjaar om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Laburnum alpinum heeft ruimte nodig voor zijn uitgestrekte takken, die ongeveer 4-6 meter breed kunnen worden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te ontwikkelen zonder belemmerd te worden door andere planten of structuren in de tuin. Het is aan te raden om de plant op een zonnige plek te planten waar hij voldoende ruimte heeft om te gedijen.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en kan minder goed gedijen in de schaduw. Het is daarom aan te raden om de plant op een plek te zetten waar hij voldoende zonlicht krijgt. In de schaduw kan de plant minder goed groeien en bloeien.

  Laburnum alpinum heeft water nodig afhankelijk van de weersomstandigheden en bodemvochtigheid. Over het algemeen is het voldoende om eens per week water te geven, maar controleer altijd de grond voordat je water geeft om te voorkomen dat de wortels te nat worden. Geef in drogere periodes wat vaker water.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die insecten willen aantrekken en helpen bestuiven.

  Laburnum alpinum is een aantrekkelijke plant voor bijen en andere bestuivende insecten, waardoor het kan bijdragen aan de biodiversiteit in de tuin. De plant trekt verschillende soorten insecten aan en kan daardoor een positieve invloed hebben op de lokale biodiversiteit. Samen met andere tuinplanten kan Laburnum alpinum een gevarieerde leefomgeving bieden voor verschillende diersoorten.

  Deze plant bloeit van mei tot juni en de bloei duurt meestal 2 tot 3 weken. Het is een prachtige toevoeging aan de tuin vanwege de overvloedige gele bloemtrossen.

  Ja, Laburnum alpinum kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal zes uur direct zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. Zorg er wel voor dat de bodem goed doorlatend is en dat de plant voldoende water krijgt tijdens droge periodes.

  Nee, de zaden en bloemen van deze plant zijn giftig en mogen niet worden gegeten. Het is belangrijk om uit de buurt te blijven van de laburnum alpinum als het gaat om consumptie. Deze plant wordt voornamelijk gebruikt als decoratie in tuinen vanwege zijn mooie bloemen.

  Sommige planten kunnen geluidsdempend werken door hun bladeren en takken geluidsgolven te absorberen, maar dit geldt niet voor alle planten. Het is belangrijk om te kijken naar specifieke eigenschappen van een plant om te bepalen of deze geluidsdempend is. Planten die dichtbegroeid zijn en grote bladeren hebben, hebben vaak een beter geluidsdempend effect.

 • De Laburnum alpinum dient jaarlijks gesnoeid te worden om dode takken te verwijderen en de vorm te behouden. Snoei direct na de bloei om de vorming van nieuwe knoppen te stimuleren. Zorg voor scherp en schoon snoeigereedschap om infecties te voorkomen.

  De plant houdt van regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Laburnum alpinum gedijt goed in goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Gebruik een pot met drainagegaten om wateroverlast te voorkomen.

  Laburnum alpinum heeft de voorkeur voor een goed doorlatende grond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan voedingsstoffen en niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een regelmatige bemesting kan de groei en bloei van deze plant bevorderen.

  De Laburnum alpinum gedijt het beste op een zonnige standplaats in vruchtbare, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen koude wind en vorst. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is om wortelrot te voorkomen.

  In de winterperiode is het belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst door mulch rond de basis aan te brengen. Daarnaast kan een beschermende doek of plastic folie gebruikt worden om de plant af te dekken bij strenge vorst. Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voordat de vorstperiode begint.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden om een mooie vorm te behouden. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid en dode takken om de plant gezond te houden.

  Laburnum alpinum heeft behoefte aan een voedzame bodem en regelmatige bemesting met organische meststoffen. Het is belangrijk om in het voorjaar en de zomer te bemesten om de groei en bloei van de plant te bevorderen. Overmatige bemesting kan leiden tot verbranding van de wortels, dus houd u aan de aanbevolen hoeveelheden.

  Mulch is belangrijk voor tuinplanten, inclusief deze plant, omdat het de grond vochtig houdt, onkruid helpt onderdrukken en voedingsstoffen teruggeeft aan de bodem. Het wordt aanbevolen om organische mulch, zoals stro of compost, te gebruiken en deze regelmatig te vernieuwen voor optimale groei van de plant.

  Tuinplanten zoals Laburnum alpinum gedijen goed in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor een goede groei van deze planten. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en zo nodig aan te passen voor een optimale ontwikkeling van de planten.

  : Voor een effectieve bestrijding van ongedierte bij deze plant, kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals insecticiden op basis van natuurlijke oliën of feromonen worden gebruikt. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op tekenen van ongedierte, zoals verkleurde bladeren of schade aan de stam. Voor specifieke adviezen en producten kan een specialistisch tuincentrum worden geraadpleegd.

 • Omschrijving

  Laburnum alpinum, ook wel bekend als de alpengele regen, is een kleine boom of struik afkomstig uit de bergachtige gebieden van Europa. Het heeft prachtige hangende trossen van heldergele bloemen die in het voorjaar verschijnen en een heerlijke geur verspreiden. De bladeren zijn samengesteld en donkergroen van kleur, waardoor een mooi contrast ontstaat met de bloemen. Na de bloei ontwikkelen zich peulen met giftige zaden, waardoor voorzichtigheid geboden is bij het omgaan met deze plant. Laburnum alpinum gedijt het best in goed doorlatende grond en heeft graag een zonnige standplaats.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.