Lantana camara

Lantana

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lantana camara, ook bekend als de standaardlantana, is een struikachtige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit tropische gebieden in Amerika. De plant heeft glanzende groene bladeren en produceert clusters van kleine, felgekleurde bloemen in tinten zoals rood, oranje, geel en roze. Het staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen. Lantana camara gedijt goed in warme, zonnige omgevingen en kan het hele jaar door bloeien in de juiste omstandigheden. Het is belangrijk op te merken dat lantana camara giftig kan zijn bij inname en irritatie van de huid kan veroorzaken bij aanraking.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een populaire tuinplant vanwege de constante groene uitstraling.

  Deze plant is niet winterhard en kan niet overleven in koude temperaturen onder de 10 graden Celsius. Het wordt aanbevolen om de plant binnen te halen tijdens de winter of om te beschermen tegen vorst. Houd de plant op een warme en zonnige plek om de groei te bevorderen.

  De plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het groeit goed in de volle zon en heeft regelmatig water nodig. Snoeien kan helpen om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Lantana camara heeft ongeveer 60 tot 90 centimeter ruimte nodig om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten om luchtstroom en zonlicht te garanderen. het is aanbevolen om regelmatig te snoeien om de plant gezond te houden.

  Lantana camara groeit het beste in de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. In de schaduw zal de plant minder goed groeien en bloeien. Het is daarom aan te raden om Lantana camara op een zonnige plek te planten voor optimale groei.

  Lantana camara heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die het produceert. Planten die vlinders en bijen aantrekken zijn vaak kleurrijk en geurend, waardoor ze als voedselbron dienen voor deze nuttige bestuivers. In een tuin met deze planten zal je dus vaak vlinders en bijen kunnen spotten.

  Ja, de plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de nectarrijke bloemen, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is echter belangrijk om de plant op een verantwoorde manier te beheren om te voorkomen dat het een invasieve soort wordt die andere planten verdringt.

  De plant bloeit van mei tot en met oktober. De bloei kan ongeveer twee tot drie maanden aanhouden.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om uitdroging te voorkomen. Water regelmatig bij warm weer om de plant gezond te houden.

  Nee, de plant Lantana camara is niet eetbaar en kan zelfs giftig zijn bij consumptie. Het wordt afgeraden om delen van de plant te eten. Het is belangrijk om kinderen en huisdieren weg te houden van deze plant.

  Ja, Lantana camara heeft de potentie om geluid in de omgeving te dempen vanwege zijn dichte en weelderige bladeren. Het is echter niet de meest effectieve plant als het gaat om geluidsdemping. Andere planten zoals bamboe en liguster zijn beter geschikt voor dit doel.

 • De plant heeft regelmatig snoei nodig om een compacte vorm te behouden en de bloei te stimuleren. Snoei dode of beschadigde takken in het voorjaar en knip uitgebloeide bloemen af om nieuwe bloei te bevorderen. Voor een nette uitstraling kun je de plant ook na de bloei licht terugsnoeien.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond goed uitdroogt tussen de gietbeurten. Vermijd dat de plant met natte voeten blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond voedzaam is en voldoende vocht vasthoudt. Daarnaast is het aan te raden om regelmatig de potgrond te vervangen om de plant gezond te houden.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vruchtbare grond. Zorg ervoor dat de bodem goed vochtig blijft, maar vermijd wateroverlast. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor een gezonde groei van deze tuinplant.

  Deze plant gedijt goed op een zonnige plek in de tuin met goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te kunnen groeien en bloeien. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen sterke wind.

  Om Lantana camara te beschermen tegen de koude wintermaanden, kan het nodig zijn om de plant te verplaatsen naar een beschutte locatie of hem in te pakken met mulch of een beschermende doek. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en dat de plant niet te nat blijft tijdens de winter. In strenge winters kan het ook helpen om de plant te snoeien voordat de koudere temperaturen beginnen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten voor gezonde groei. Snoei dode bloemen en takken regelmatig om de plant er verzorgd uit te laten zien.

  Lantana camara gedijt goed bij een regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Een evenwichtige meststof met een hoger kaliumgehalte wordt aanbevolen voor een gezonde groei en bloei. Overbemesting moet echter worden vermeden om schade aan de plant te voorkomen.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid rondom deze tuinplant. Het kan ook helpen bij het reguleren van de temperatuur van de grond en het voorkomen van erosie. Gebruik organisch mulch zoals boomschors of compost voor de beste resultaten.

  Tuinplanten gedijen het beste in grond met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en goed doorlatend is. Houd de zuurtegraad van de bodem tussen de 6,0 en 7,0 voor optimale groei en bloei.

  De plant trekt vaak bladluis aan als ongedierte. Dit kan bestreden worden met een milieuvriendelijk middel zoals een zeepwateroplossing. Ook regelmatig inspecteren en de aangetaste delen verwijderen kan helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  Lantana camara, ook bekend als de standaardlantana, is een struikachtige plant die oorspronkelijk afkomstig is uit tropische gebieden in Amerika. De plant heeft glanzende groene bladeren en produceert clusters van kleine, felgekleurde bloemen in tinten zoals rood, oranje, geel en roze. Het staat bekend om zijn aantrekkelijkheid voor vlinders en bijen. Lantana camara gedijt goed in warme, zonnige omgevingen en kan het hele jaar door bloeien in de juiste omstandigheden. Het is belangrijk op te merken dat lantana camara giftig kan zijn bij inname en irritatie van de huid kan veroorzaken bij aanraking.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.