Laurus nobilis

Laurus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Laurus nobilis, ook bekend als de laurierboom, is een groenblijvende struik of boom met glanzende, ovale bladeren. De bladeren hebben een aromatische geur en worden vaak gebruikt in de keuken als kruid. De plant produceert kleine, geelgroene bloemen gevolgd door kleine, paarse bessen. De Laurus nobilis gedijt goed in warme klimaten en kan zowel binnen als buiten groeien. Het is een populaire plant vanwege zijn decoratieve uiterlijk en culinaire toepassingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor blijft de tuin het hele jaar door mooi en groen.

  De plant is zeer winterhard en kan temperaturen tot -10 graden Celsius verdragen. Het is aan te bevelen om de plant in de wintermaanden binnen te zetten wanneer de temperaturen lager zijn dan -10 graden Celsius. Het is een geschikte plant voor in de tuin of op het balkon.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk te onderhouden en heeft weinig specifieke zorg nodig. Regelmatig water geven en voldoende zonlicht zorgen voor een gezonde groei. Snoei af en toe om de vorm en grootte onder controle te houden.

  De plant heeft ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte nodig om goed te kunnen groeien. Het is belangrijk om hem niet te dicht op andere planten te zetten, zodat hij voldoende lucht en zonlicht krijgt. Houd rekening met de hoogte en breedte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon of halfschaduw en zal langzamer groeien in de schaduw. Het is aan te raden om de plant te plaatsen op een plek waar hij voldoende zonlicht kan ontvangen voor optimale groei. In de schaduw kan de groei beperkt zijn en kunnen de bladeren minder aroma produceren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond licht vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen is eens per week water geven voldoende.

  Ja, de bloemen van deze plant worden vaak bezocht door vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke eigenschappen. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze bestuivers aan te trekken. Het is daarom een geschikte keuze voor een tuin die vlinders en bijen wilt lokken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt en voedsel biedt voor vogels. De bladeren worden ook gebruikt als kruid in diverse gerechten.

  De Laurier bloeit in de maanden april en mei. De bloei duurt ongeveer 2 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.

  Ja, de bladeren van deze plant zijn eetbaar en worden vaak gebruikt als kruid in de keuken. Het heeft een sterke smaak en wordt voornamelijk gebruikt in stoofschotels, soepen en sauzen. Het wordt aanbevolen om de bladeren voor gebruik te verwijderen, omdat ze taai zijn en niet goed verteerbaar.

  Ja, de plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen. Het plaatsen van deze planten in de tuin kan helpen om geluid te dempen.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het voorjaar, voordat hij begint met groeien. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei eventueel om de vorm te behouden. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en licht door te laten.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral in droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de onderkant van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Het is belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond voor deze plant. Kies voor een potgrond die geschikt is voor tuinplanten. Vermijd grond die te nat blijft staan om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende, vochtige en humusrijke bodem. De bodemkwaliteit moet neutraal tot licht zuur zijn. Zorg voor voldoende voedingsstoffen in de bodem voor een gezonde groei van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een zonnige plek met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de standplaats beschermd is tegen harde wind. De plant kan ook in een pot geplaatst worden op een zonnige locatie.

  Om de plant te beschermen tegen vorst, is het belangrijk om een dikke laag mulch rond de wortels aan te brengen. Daarnaast is het aan te raden om de plant in een vorstvrije ruimte te plaatsen tijdens extreme kou. Het is ook goed om de plant af te schermen van harde wind en regen.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en geef regelmatig water. Snoei de plant indien nodig om de vorm te behouden. Voeg af en toe voedingsstoffen toe om de groei te stimuleren.

  Voor tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar te bemesten met organische meststoffen of speciale meststoffen voor groenblijvende planten. Gebruik bij voorkeur een meststof met een hoog stikstofgehalte om de groei te stimuleren. Bemest niet te veel, want dit kan leiden tot overbemesting en schade aan de plant.

  Het gebruik van mulch rondom deze plant kan helpen bij het vasthouden van vocht in de bodem, het onderdrukken van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Het kan worden aangebracht met behulp van organisch materiaal, zoals boomschors of compost. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant wordt gelegd om verstikking te voorkomen.

  De bodem van de "Laurus nobilis" moet neutraal tot licht alkalisch zijn. Een pH-waarde tussen de 6,5 en 7,5 wordt als ideaal beschouwd voor deze plantensoort. Zure grond kan leiden tot voedingsproblemen en een verminderde groei.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kunnen bladluizen met een sterke waterstraal worden afgespoten. Ook kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen worden ingezet. Preventieve maatregelen zoals het regelmatig inspecteren van de plant kunnen helpen om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Laurus nobilis, ook bekend als de laurierboom, is een groenblijvende struik of boom met glanzende, ovale bladeren. De bladeren hebben een aromatische geur en worden vaak gebruikt in de keuken als kruid. De plant produceert kleine, geelgroene bloemen gevolgd door kleine, paarse bessen. De Laurus nobilis gedijt goed in warme klimaten en kan zowel binnen als buiten groeien. Het is een populaire plant vanwege zijn decoratieve uiterlijk en culinaire toepassingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.