Lavandula angustifolia 'Alba Nana'

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula angustifolia 'Alba Nana' is een dwergvorm van de Lavendelplant met een compacte groeiwijze en grijs-groene bladeren. De bloemen zijn wit van kleur en geuren heerlijk naar lavendel. Deze plant wordt ongeveer 30 cm hoog en is perfect voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. De 'Alba Nana' variant is zeer winterhard en trekt bijen en vlinders aan. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond voor een optimale groei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Lavandula angustifolia 'Alba Nana' is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de winter en komt in het voorjaar weer tot bloei. Het is een meerjarige plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende bodems.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is een geschikte plant voor in de tuin, mits beschermd tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant bij extreme kou te beschermen met bijvoorbeeld een laagje stro of vliesdoek.

  Ja, de Lavandula angustifolia 'Alba Nana' is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een sterke plant die goed gedijt in zonnige en goed doorlatende grond. Regelmatig snoeien na de bloei zorgt ervoor dat de plant compact en gezond blijft.

  Deze plant heeft ongeveer 30 centimeter ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is tussen andere planten om luchtcirculatie te bevorderen en ziektes te voorkomen. Houd ook rekening met de groeihoogte van de plant bij het bepalen van de benodigde ruimte.

  De plant Lavendel groeit het beste in de volle zon en zal minder goed groeien in de schaduw. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een optimale groei. Over het algemeen gedijen Lavendel planten het beste in een zonnige locatie.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten goed te laten opdrogen. Overbewatering kan leiden tot wortelrot.

  Ja, deze plant is aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege de zoete geur van de bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en deze nuttige insecten willen aantrekken.

  "Ja, lavendel trekt bijen, vlinders en andere insecten aan, waardoor het een positieve bijdrage kan leveren aan de biodiversiteit in de tuin."

  Deze plant bloeit meestal in de maanden juni tot augustus en de bloeiperiode kan tot ongeveer vier weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende te laten genieten van direct zonlicht. Houd er rekening mee dat de plant regelmatig water nodig heeft bij warm weer.

  Nee, Lavandula angustifolia 'Alba Nana' is niet eetbaar. Het is een tuinplant die voornamelijk gebruikt wordt voor zijn geurige bloemen en bladeren. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, deze plant heeft de eigenschap om geluid te dempen door de bladeren en bloemen die geluidsgolven absorberen en reflecteren. Het kan dus helpen om geluidsoverlast te verminderen in een tuin of buitenruimte.

 • De plant kan het beste na de bloei licht gesnoeid worden om de vorm en compactheid te behouden. Verwijder uitgebloeide bloemen en snoei eventuele lange scheuten terug naar een paar centimeter boven de grond. Dit bevordert een gezonde groei en bloei in het volgende seizoen.

  De plant heeft matig water nodig en houdt niet van natte voeten. Geef water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. In de winter minder water geven dan in de zomer.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende potgrond met een licht zure tot neutrale pH. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig wordt, aangezien lavendelplanten gevoelig zijn voor wortelrot. Het is aan te raden om af en toe de potgrond te vervangen of te verrijken met voedingsstoffen om de plant gezond te houden.

  Deze plant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een neutrale pH. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat en vermijd wateroverlast om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om de bodem te verbeteren met compost of organische mulch.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Plaats de plant bij voorkeur op een plek waar het in de zomer niet te vochtig wordt.

  In de winter heeft deze plant extra bescherming nodig tegen de kou. Dit kan bijvoorbeeld door het afdekken met stro of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig, maar houdt van een zonnige standplaats en goed doorlatende grond. Snoei de plant na de bloei om de vorm compact te houden. Geef in de zomer regelmatig water, maar vermijd dat de grond te nat blijft.

  Tuinplanten zoals Lavandula angustifolia hebben niet veel bemesting nodig. Het is aan te raden om in het voorjaar een langzaam vrijkomende meststof te gebruiken. Overbemesting kan leiden tot minder bloemen en een zwakkere plant.

  Ja, het gebruik van mulch helpt bij het behouden van vocht in de grond en beschermt de wortels van de plant tegen extreme temperaturen. Het kan ook helpen bij het onderdrukken van onkruidgroei en het voorkomen van erosie in de tuin. Het is belangrijk om de mulch laag niet tegen de stam van de plant aan te leggen om verstikking te voorkomen.

  Deze plant houdt van neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Zure grond kan de groei en bloei van de plant belemmeren. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem te testen voordat je de plant plant.

  De Tuinplanten zijn vatbaar voor plagen zoals luizen, trips en witte vlieg. Ongedierte kan worden bestreden door regelmatig controleren op symptomen en gebruik van biologische bestrijdingsmiddelen of zeepwater. Het is belangrijk om de plant gezond te houden door te zorgen voor voldoende lucht- en ruimte om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Lavandula angustifolia 'Alba Nana' is een dwergvorm van de Lavendelplant met een compacte groeiwijze en grijs-groene bladeren. De bloemen zijn wit van kleur en geuren heerlijk naar lavendel. Deze plant wordt ongeveer 30 cm hoog en is perfect voor in borders, rotstuinen of als bodembedekker. De 'Alba Nana' variant is zeer winterhard en trekt bijen en vlinders aan. Zorg voor een zonnige standplaats en goed doorlatende grond voor een optimale groei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.