Lavandula x intermedia 'Grappenhall'

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Lavandula x intermedia 'Grappenhall' is een vrij grote en bossige lavendelplant met grijsgroene bladeren en lange, rechte bloemstelen. De paarse bloemen bloeien in de zomer en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant heeft een sterke lavendelgeur en wordt vaak gebruikt voor het maken van potpourri en lavendelolie. 'Grappenhall' gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek in de tuin. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen droogte en herten.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. De bladeren blijven ook in de winter groen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin gedurende het hele jaar.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -12 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant extra bescherming te bieden bij langdurige vorstperiodes. Deze plant kan over het algemeen goed tegen Nederlandse winters.

  Ja, deze plant is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Zolang hij op een zonnige plek staat en goed gedraineerde grond heeft, zal hij goed gedijen in de tuin. Regelmatig snoeien na de bloei zorgt ervoor dat de plant gezond blijft.

  De plant heeft een ruimte nodig van ongeveer 60 cm tot 1 meter breed en hoog. Het is belangrijk om voldoende ruimte te bieden zodat de plant goed kan groeien en zich kan verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en luchtcirculatie krijgt.

  Nee, Lavendel groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw zal de groei mogelijk vertragen en de bloei verminderen. Het is daarom aan te raden om Lavendel op een zonnige plek te planten.

  Deze plant heeft slechts af en toe water nodig, vooral tijdens droge periodes in de zomer. Zorg ervoor dat de grond goed uitdroogt tussen de gietbeurten door en vermijd dat de wortels constant in natte grond staan. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot en andere problemen.

  Ja, Lavendel is een plant die vlinders en bijen aantrekt vanwege de zoete geur en de nectarrijke bloemen. Het is een populaire keuze voor tuiniers die een vlindervriendelijke tuin willen creëren. Lavendel trekt ook andere nuttige insecten aan, zoals hommels en zweefvliegen.

  Tuinplanten zoals Lavandula x intermedia 'Grappenhall' kunnen een waardevolle toevoeging zijn voor biodiversiteit in de tuin. De bloemen trekken bijen, vlinders en andere bestuivers aan, die op hun beurt zorgen voor bestuiving van andere planten. Daarnaast kan de plant ook een schuil- en voedselbron zijn voor verschillende insecten.

  Deze plant bloeit van juni tot en met augustus en heeft een bloeiperiode van ongeveer 3 maanden.

  'Grappenhall' kan goed tegen de volle zon en heeft veel zonlicht nodig om goed te groeien en bloeien. Plaats de plant daarom op een zonnige plek in de tuin voor het beste resultaat. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen de gietbeurten door.

  Nee, de lavendelplant is niet eetbaar en wordt voornamelijk gebruikt voor decoratieve doeleinden in de tuin. Het heeft een sterke geur en wordt vaak gebruikt in geurzakjes, potpourri en essentiële oliën. Het is belangrijk om geen planten te eten waarvan je niet zeker weet of ze veilig zijn.

  Ja, lavendel staat bekend om zijn vermogen om geluid te absorberen en te dempen. Met zijn dichte bladeren en houtachtige stelen kan lavendel helpen om omgevingsgeluid te verminderen en rust te creëren in de tuin. Lavendel is daarom een uitstekende keuze voor geluidsgevoelige gebieden zoals bijvoorbeeld langs een drukke straat.

 • Om de plant gezond en compact te houden, is het aan te raden om Lavendel in het voorjaar lichtjes te snoeien. Verwijder de uitgebloeide bloemen en knip de plant terug tot net boven het nieuwe blad. Dit bevordert de groei en bloei van de plant.

  Deze plant heeft matig water nodig en kan goed tegen droge periodes. Geef water wanneer de grond droog aanvoelt, maar laat de wortels niet te lang in water staan. Het is belangrijk om de plant in goed doorlatende grond te planten voor een gezonde groei.

  Deze plant groeit goed in goed doorlatende potgrond met een neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de potgrond niet te vochtig blijft, om wortelrot te voorkomen. Voeg indien nodig een beetje meststof toe tijdens het groeiseizoen.

  De bodemkwaliteit voor deze plant moet goed doorlatend en niet te vochtig zijn. Het is belangrijk dat de grond licht en kalkrijk is. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  Deze plant houdt van een zonnige standplaats en gedijt goed in goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Ideaal om te planten in een border of rotstuin.

  In de winter kan het nodig zijn om Lavendel te beschermen tegen vorst door mulch of een lichte afdekking van bijvoorbeeld stro. Zorg ervoor dat de plant goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Lavendel kan ook overwinteren in een kas of binnen als de temperaturen te laag worden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in goed doorlatende grond en volle zon. Snoei jaarlijks na de bloei om de groei te bevorderen en de plant compact te houden. Dode bloemen en takken kunnen regelmatig worden verwijderd voor een verzorgd uiterlijk.

  Gebruik een meststof met een laag stikstofgehalte om de groei te beperken en de bloei te stimuleren. Bemest de plant in het voorjaar en eventueel in de zomer met een speciale meststof voor bloeiende planten. Overbemesting kan leiden tot te veel bladgroei en minder bloei.

  Het is raadzaam om deze plant in het voorjaar te mulchen met een laag organisch materiaal, zoals compost of boomschors, om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen. Vernieuw de mulchlaag indien nodig om de plant gezond te houden.

  De Lavandula x intermedia 'Grappenhall' geeft de voorkeur aan een neutrale tot licht zure bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan helpen de zuurgraad van de bodem te reguleren.

  Om ongedierte bij tuinplanten te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig de planten te inspecteren op insecten. Ook kunt u natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken door bijvoorbeeld bloemen te planten die hen aantrekken. Het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen kan ook helpen om ongedierte onder controle te houden.

 • Omschrijving

  De Lavandula x intermedia 'Grappenhall' is een vrij grote en bossige lavendelplant met grijsgroene bladeren en lange, rechte bloemstelen. De paarse bloemen bloeien in de zomer en trekken vlinders en bijen aan. Deze plant heeft een sterke lavendelgeur en wordt vaak gebruikt voor het maken van potpourri en lavendelolie. 'Grappenhall' gedijt het beste in goed doorlatende grond en op een zonnige plek in de tuin. Het is een winterharde plant die goed bestand is tegen droogte en herten.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.