Lavandula angustifolia 'Munstead'

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula angustifolia 'Munstead' er en kompakt og aromatisk lavendeltype, der er kendt for sin rige lavendelduft og lilla blomster. Planten vokser til en højde på ca. 30-40 cm og er velegnet til bede, stenbede og potter. 'Munstead' blomstrer om sommeren og tiltrækker bier og sommerfugle. Det er en robust plante, der trives godt i solrig og veldrænet jord. Regelmæssig beskæring efter blomstringen hjælper med at holde planten sund og forhindrer den i at blive for træagtig.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Ja, Lavandula angustifolia 'Munstead' er stedsegrøn. Dette betyder, at planten bevarer sine grønne blade året rundt, selv om vinteren. Dette gør den til et godt valg til haver, der har brug for farve og tekstur året rundt.

  Planten er hårdfør op til cirka -15 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod hård frost. Planten bør plantes på et beskyttet sted.

  Ja, Lavandula angustifolia 'Munstead' er generelt nem at vedligeholde. Denne plante har især brug for en solrig placering og veldrænet jord. Beskæring af planten efter blomstringen sikrer, at den forbliver sund.

  Lavendel har brug for ca. 30 cm plads mellem hver plante for at vokse ordentligt. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads, så planterne kan udvikle sig fuldt ud. Tag også højde for planternes væksthøjde, når du planter dem i haven.

  Nej, Lavendel trives bedst i fuld sol. I skyggen kan planten ikke trives godt, og blomsterne vil blomstre mindre rigeligt. Det anbefales derfor at plante lavendel på et solrigt sted.

  Planten har brug for vand cirka 1-2 gange om ugen, afhængigt af vejret og jordfugtigheden. Sørg for, at jorden er tør mellem vandingerne for at undgå rodrot. Det er vigtigt ikke at overvande planten for at forblive sund.

  Ja, Lavandula angustifolia 'Munstead' tiltrækker sommerfugle og bier på grund af duften og nektaren, som blomsterne producerer. Det er et populært valg til haver på grund af tiltrækningskraften på bestøvere. Planten hjælper med at fremme biodiversitet i haven.

  Ja, planten er god for biodiversitet, da den tiltrækker bier og sommerfugle med dens duftende blomster og nektar. Derudover kan den fungere som skjulested for små insekter og tilbyde føde til visse fuglearter. At tiltrække forskellige dyr bidrager til et sundt og varieret have miljø.

  Planten blomstrer fra juni til og med august, og blomstringen kan vare mellem 4 og 6 uger.

  Ja, planten kan godt tåle den direkte sol og trives bedst på et solrigt sted i haven. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med sollys for at vokse og blomstre godt. Det er en stærk havplante, der er god til at modstå sollys.

  Blomsterne på denne plante er spiselige og bruges ofte i køkkenet til bagning og madlavning. Det er vigtigt kun at bruge usprøjtede blomster. Det er også muligt at lave lavendelolie af blomsterne.

  Ja, planten har evnen til at dæmpe lyden ved at absorbere lydbølger med deres blade og grene. Det kan hjælpe med at reducere omgivende støj og skabe en mere rolig og fredelig atmosfære i haven.

 • De Lavandula angustifolia 'Munstead' bør bedst beskæres let efter blomstringen for at fremme form og vækst. Forsøg at klippe de visne blomsterstilke tilbage til det grønne blad. Beskær desuden om foråret og fjern døde eller beskadigede grene.

  Denne plante kræver lidt vand og tåler tørke godt. Vand kun, når jorden føles tør. Sørg for, at planten har god dræning for at undgå rådne rødder.

  Planten har brug for en god drænende pottejord. Brug en jord specielt designet til haveplanter for optimal vækst. Sørg for, at pottejorden ikke bliver for fugtig, og giv planten regelmæssigt vand.

  Jorden til denne plante skal være veldrænet og helst kalkholdig. Sørg for, at jorden ikke er for våd for at forhindre rodangreb. Regnvand er ofte tilstrækkeligt, men i tilfælde af langvarig tørke er det vigtigt at give vand.

  Denne havplante trives bedst på en solrig placering med veldrænet jord. Undgå jord, der er for våd, og sørg for tilstrækkelig luftcirkulation omkring planten. Vand kun i tørre perioder.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte lavendel mod frostskader. Dette kan gøres ved at dække planten med et lag muld eller blade. Det anbefales også at placere planten i en veldrænet jord for at undgå rodødelæggelse.

  Planten skal plantes på et solrigt sted og har brug for veldrænet jord. Beskær planten let efter blomstring for at bevare formen, og giv regelmæssigt vand i tørre perioder.

  Have planter som Lavendel har brug for en let, veldrænet jord. Gød planten om foråret med en speciel gødning til blomstrende planter. Overgødskning kan resultere i mindre velduftende blomster og en mindre kompakt vækst.

  Det anbefales at mulche planten med et lag kompost eller barkflis for at holde på fugt og forhindre ukrudt i at vokse. På den måde forbliver jorden sund og beskytter planten mod ekstreme temperaturer. Mulching fremmer også vækst og blomstring af planten.

  Planten trives bedst i godt drænet jord med en pH-værdi mellem 6,5 og 7,5. Det er vigtigt, at jorden ikke er for sur, da dette kan hæmme plantens vækst. Muld kan hjælpe med at opretholde den rette pH-værdi i jorden.

  Det er vigtigt at kontrollere planten regelmæssigt for skadedyr såsom bladlus, trips og spindemider. Disse kan bekæmpes med en miljøvenlig insektspray eller neemolie. Det er også en god idé at holde planterne i god stand ved at give dem tilstrækkeligt med vand, gødning og sollys.

 • Beskrivelse

  Lavandula angustifolia 'Munstead' er en kompakt og aromatisk lavendeltype, der er kendt for sin rige lavendelduft og lilla blomster. Planten vokser til en højde på ca. 30-40 cm og er velegnet til bede, stenbede og potter. 'Munstead' blomstrer om sommeren og tiltrækker bier og sommerfugle. Det er en robust plante, der trives godt i solrig og veldrænet jord. Regelmæssig beskæring efter blomstringen hjælper med at holde planten sund og forhindrer den i at blive for træagtig.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.