Lavandula stoechas

Lavandula

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lavandula stoechas, ook bekend als Franse lavendel, is een compacte en aromatische plant met smalle grijsgroene bladeren en paarse bloemen die worden omgeven door opvallende violette schutbladeren. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn aantrekkelijke geur en kleurrijke bloemen. Deze plant gedijt goed in zonnige en goed doorlatende grond en kan worden gebruikt als bodembedekker, in borders of zelfs in potten op het terras. Lavandula stoechas trekt vlinders en bijen aan en is gemakkelijk te onderhouden door regelmatig snoeien na de bloeiperiode. Het toevoegen van deze plant aan je tuin zorgt niet alleen voor een vleugje mediterrane sfeer, maar ook voor een heerlijke geur en kleurrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin dankzij de altijd groene uitstraling.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is raadzaam om de plant te beschermen tegen vorst bij temperaturen daaronder. Het is aan te raden om de plant binnen te zetten of af te dekken met bijvoorbeeld vliesdoek.

  De plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en regelmatig water krijgt. Snoei de plant na de bloei om de groei te bevorderen.

  Lavandula stoechas heeft voldoende ruimte nodig om zijn wortels uit te spreiden en om goed te groeien. Het is aan te raden om de plant op minimaal 30 cm afstand van andere planten te plaatsen. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om zich te ontwikkelen zonder belemmeringen.

  Nee, Lavandula stoechas groeit het beste in de volle zon en heeft minstens 6 uur zonlicht per dag nodig om goed te gedijen. In de schaduw zal de plant zwakker groeien en minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om Lavandula stoechas op een zonnige plek te planten.

  De plant heeft wekelijks water nodig. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt. In de zomer kan het nodig zijn om vaker water te geven.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar die ze produceren. Het is een goede keuze voor tuinen die willen bijdragen aan het behoud van deze belangrijke bestuivers.

  Ja, Lavandula stoechas trekt bijen en vlinders aan door de nectar en pollen die het produceert. Dit draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het is een waardevolle plant voor het ecosysteem vanwege de diversiteit aan insecten die het aantrekt.

  De plant bloeit vanaf mei tot en met september en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en houdt van een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer. In de winter heeft de plant bescherming nodig tegen vorst.

  Nee, Lavandula stoechas is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gekweekt voor zijn aromatische geur en wordt gebruikt in schoonheidsproducten en aromatherapie. Het kan wel giftig zijn als het wordt ingenomen.

  Ja, de plant heeft geluidsdempende eigenschappen dankzij zijn bladeren en bloemen die geluidstrillingen absorberen en weerkaatsen. Het kan helpen om geluidshinder en lawaai in de omgeving te verminderen. Het effect is echter niet zo sterk als bij specifiek ontworpen geluidsdempende materialen.

 • Je kunt deze plant het beste snoeien in het voorjaar na de bloei. Snoei de uitgebloeide bloemstelen terug tot boven het eerste paar blaadjes. Hierdoor zal de plant beter groeien en bloeien.

  De plant houdt van een droge grond en heeft geen veel water nodig. Het is belangrijk om de grond goed te laten opdrogen tussen het water geven door. Geef water bij voorkeur aan de basis van de plant en vermijd natte bladeren om schimmel te voorkomen.

  Voor de plant in kwestie is het belangrijk om te kiezen voor goed doorlatende potgrond, bij voorkeur een mengsel speciaal ontwikkeld voor mediterrane planten. Dit zorgt ervoor dat de wortels niet te lang nat blijven staan. Het is belangrijk om de potgrond regelmatig te vervangen, om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Lavendelplanten gedijen het beste in goed doorlatende en droge grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een zanderige of kalkrijke bodem is ideaal voor deze planten.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en vorst. Over het algemeen groeit de plant goed in tuinen en potten.

  Het is aan te raden om Lavandula stoechas in de winter te beschermen door middel van bijvoorbeeld een laag bladeren of stro. Zo blijft de plant beschermd tegen vorst en koude temperaturen. Ook kan het helpen om de plant op een beschutte plek te zetten tijdens de wintermaanden.

  Deze tuinplant heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond en een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant na de bloei om de vorm en compactheid te behouden.

  De plant heeft weinig voedingsstoffen nodig en gedijt goed op arme grond. Het is belangrijk om de plant niet te veel te bemesten, aangezien dit de groei van de plant kan belemmeren. Mesten met compost in het voorjaar kan voldoende zijn voor een gezonde groei.

  Mulch kan helpen bij het vasthouden van vocht in de grond en het onderdrukken van onkruid. Gebruik het in het voorjaar om de plant te beschermen tegen vorst en in de zomer om de wortels koel te houden. Zorg ervoor dat de mulch niet direct tegen de stengels van de plant komt.

  De plant houdt van een neutrale tot licht alkalische bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk voor de gezondheid van de plant om te zorgen voor de juiste zuurgraad van de bodem. Het regelmatig testen en eventueel aanpassen van de pH-waarde kan helpen om de plant goed te laten groeien.

  De plant is gevoelig voor aanvallen van luizen, trips en witte vlieg. Dit kan worden behandeld met insecticiden die specifiek zijn voor deze plagen. Zorg ook voor een goede luchtcirculatie en vermijd overmatig water geven om het risico op ziekten te verminderen.

 • Omschrijving

  Lavandula stoechas, ook bekend als Franse lavendel, is een compacte en aromatische plant met smalle grijsgroene bladeren en paarse bloemen die worden omgeven door opvallende violette schutbladeren. Het is een populaire tuinplant vanwege zijn aantrekkelijke geur en kleurrijke bloemen. Deze plant gedijt goed in zonnige en goed doorlatende grond en kan worden gebruikt als bodembedekker, in borders of zelfs in potten op het terras. Lavandula stoechas trekt vlinders en bijen aan en is gemakkelijk te onderhouden door regelmatig snoeien na de bloeiperiode. Het toevoegen van deze plant aan je tuin zorgt niet alleen voor een vleugje mediterrane sfeer, maar ook voor een heerlijke geur en kleurrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.