Rhododendron groenlandicum 'Compactum'

Rhododendron overig

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Rhododendron groenlandicum 'Compactum' is een compacte en langzaam groeiende groenblijvende struik met donkergroene bladeren. De bloemen zijn lichtroze tot paarsroze van kleur en verschijnen in de lente. Deze plant kan goed gedijen in zure grond en houdt van een lichte schaduwrijke standplaats. Met zijn compacte groeivorm is deze rhododendron zeer geschikt voor kleine tuinen of als borderbeplanting. Regelmatige snoei bevordert een gezonde groei en een overvloedige bloei.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden wanneer veel andere planten hun bladeren verliezen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -25 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant tijdens strenge vorst te beschermen. De plant behoort tot de categorie tuinplanten.

  Rhododendron groenlandicum 'Compactum' is over het algemeen makkelijk in onderhoud en vereist weinig zorg. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor de juiste standplaats met voldoende licht en vochtigheid. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  Rhododendron 'Compactum' heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg voor een plek waar de plant genoeg licht en lucht krijgt en niet te dicht op andere planten staat. Houd bij het planten rekening met de uiteindelijke grootte van de struik.

  Rhododendrons groeien het best in halfschaduw tot schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen de felle middagzon en plaats deze op een plek waar hij voldoende licht krijgt, maar niet direct blootgesteld wordt aan de zon. Over het algemeen gedijt de plant goed in schaduwrijke gebieden.

  De Rhododendron groenlandicum 'Compactum' heeft wekelijks water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig de grond voordat je opnieuw water geeft.

  Rhododendrons zijn over het algemeen aantrekkelijk voor bijen en vlinders vanwege hun nectarrijke bloemen. Deze plant heeft waarschijnlijk een vergelijkbare aantrekkingskracht op deze insecten. Het is een mooie toevoeging aan een tuin die deze dieren wil aantrekken.

  Rhododendron groenlandicum 'Compactum' is een inheemse plant die als schuil- en voedselbron kan dienen voor verschillende insecten en vogels, waardoor het bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. Het is belangrijk om deze plant te combineren met andere planten om de diversiteit aan flora en fauna te vergroten. Het kan bijdragen aan een gezonde ecologische balans in de tuin.

  Rhododendron groenlandicum 'Compactum' bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan het beste geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw. Het verdraagt geen volle zon en kan hierdoor verbranden. De plant heeft behoefte aan een gedempte lichtinval om goed te kunnen gedijen.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het eten van de bladeren of bloemen kan leiden tot vergiftiging. Het is belangrijk om alleen eetbare planten te consumeren.

  Rhododendron groenlandicum 'Compactum' heeft weinig tot geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant voor in de tuin.

 • Rhododendrons kunnen het beste na de bloei licht worden teruggesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en takken die naar binnen groeien. Overmatig snoeien kan ervoor zorgen dat de plant minder bloemen produceert.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef liever af en toe een flinke hoeveelheid water dan regelmatig kleine beetjes.

  Voor deze plant is het belangrijk om zure potgrond te gebruiken met een goede drainage. Vermijd potgrond die kalk bevat en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Potgrond speciaal ontwikkeld voor zuurminnende planten is ideaal voor deze Tuinplant.

  Deze plant groeit het beste in zure, goed doorlatende grond. Het is belangrijk dat de bodem vochtig is maar niet te nat. Voeg indien nodig organisch materiaal toe om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  Deze plant gedijt het beste op een plek met halfschaduw tot volle schaduw, beschermd tegen harde wind. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende bodem met een zure pH-waarde. Plant de Rhododendron in het voorjaar of najaar voor optimale groei.

  Om Rhododendrons te beschermen tegen winterkou, kunt u mulchen met bladeren of stro rond de basis van de plant. Plaats ook een beschermende laag van dennentakken of jute over de struik om vorstschade te voorkomen. Zorg er ook voor dat de grond goed waterdoorlatend is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes. Ook is het belangrijk om de plant regelmatig te bemesten om gezonde groei te bevorderen. Snoei dode of beschadigde takken weg om de vorm van de plant te behouden.

  Voor tuinplanten zoals de Rhododendron 'Compactum' is het belangrijk om in het voorjaar organische meststof te gebruiken om de groei en bloei te bevorderen. Gebruik een meststof speciaal voor zuurminnende planten om de optimale zuurtegraad van de grond te behouden. Bemest niet te veel, dit kan schade aan de wortels veroorzaken.

  Mulch is een goede manier om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken in de tuin. Het helpt ook bij het isoleren van de wortels tegen temperatuurschommelingen. Zorg ervoor dat de mulch niet tegen de stam van de plant wordt aangebracht om verstikking te voorkomen.

  Rhododendrons groeien het best in zure bodems met een pH tussen de 4,5 en 6,0. Het is belangrijk dat de bodem voldoende zuur is voor een goede groei en bloei van de plant. Het is aan te raden om regelmatig de zuurgraad van de bodem te testen en indien nodig bij te sturen met bijvoorbeeld speciale rhododendronmeststoffen.

  Gebruik een organische meststof om de gezondheid van de plant te verbeteren en ongedierte af te weren. Controleer regelmatig op bladluizen, spint en rupsen en verwijder deze handmatig. Hub kamillethee kan ook helpen om ongedierte weg te houden.

 • Omschrijving

  De Rhododendron groenlandicum 'Compactum' is een compacte en langzaam groeiende groenblijvende struik met donkergroene bladeren. De bloemen zijn lichtroze tot paarsroze van kleur en verschijnen in de lente. Deze plant kan goed gedijen in zure grond en houdt van een lichte schaduwrijke standplaats. Met zijn compacte groeivorm is deze rhododendron zeer geschikt voor kleine tuinen of als borderbeplanting. Regelmatige snoei bevordert een gezonde groei en een overvloedige bloei.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.