Leucothoe fontanesiana

Leucothoe

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Leucothoe fontanesiana, ook bekend als de 'Druifheide', is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren die veranderen van roodbruin in de herfst naar groen in de zomer. De bloemen van de plant zijn klein en wit en bloeien in trossen in het voorjaar. Deze plant gedijt het beste in vochtige, zure grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Leucothoe fontanesiana is een langzaam groeiende plant die tot 1,5 meter hoog kan worden en is een goede keuze voor borders, als bodembedekker of in rotstuinen. De plant is ook winterhard en relatief onderhoudsarm.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren het hele jaar door.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen tijdens strenge vorst. Leucothoe fontanesiana kan het beste op een beschutte plek geplant worden in de tuin.

  Het is een zeer makkelijk te onderhouden plant die weinig verzorging nodig heeft. Het is bestand tegen verschillende weersomstandigheden en heeft geen specifieke behoeften. Perfect voor een onderhoudsarme tuin of borders.

  De Leucothoe fontanesiana heeft voldoende ruimte nodig om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt en voldoende ruimte heeft om te groeien. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en zorg ervoor dat deze niet te dicht op andere planten staat.

  Ja, Leucothoe fontanesiana groeit goed in de schaduw. Het is een plant die gedijt in schaduwrijke omgevingen en kan zelfs in volledige schaduw groeien. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is voor optimale groei.

  De plant heeft vochtige grond nodig, dus geef hem regelmatig water. Over het algemeen is het voldoende om de plant één keer per week water te geven, maar dit kan variëren afhankelijk van de omgevingstemperatuur en vochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten door te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  "Leucothoe fontanesiana draagt bij aan de biodiversiteit in de tuin door het bieden van voedsel en schuilplaatsen voor verschillende insecten en vogels. Het creëert een ecosysteem waar meerdere soorten planten en dieren kunnen gedijen. Het belang van biodiversiteit in de tuin draagt bij aan een gezonde en evenwichtige leefomgeving."

  De Leucothoe fontanesiana bloeit in de maanden april en mei. De bloeiperiode duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan de volle zon verdragen, maar het heeft de voorkeur voor een plek in halfschaduw tot schaduw. Het is echter belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme zomerdagen. De plant valt onder de categorie Tuinplanten.

  Nee, de plant "Leucothoe fontanesiana" is niet eetbaar. De plant wordt voornamelijk gebruikt als decoratieve tuinplant en niet voor consumptie. Het is belangrijk om te voorkomen dat de bladeren of bessen van deze plant worden gegeten.

  Ja, deze plant heeft dichte bladeren en takken die geluid kunnen absorberen en daardoor geluid dempend kunnen werken in de tuin.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en dun de struik indien nodig uit. Vermijd snoeien in de wintermaanden, omdat dit de bloei kan beïnvloeden.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig blijft, maar niet te nat. Geef bij voorkeur water aan de wortels en vermijd de bladeren om schimmelziektes te voorkomen.

  De plant heeft voorkeur voor zure, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de pot goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. Gebruik eventueel een mix van turf en compost voor optimale groei.

  De Tuinplant "Leucothoe fontanesiana" gedijt het best in goed doorlatende en zure bodems. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te drassig. Het is raadzaam om de bodem regelmatig te testen en zo nodig aan te passen met organisch materiaal of specifieke bodemverbeteraars.

  Deze plant gedijt het beste in de halfschaduw, op een plek met vochtige, zure grond. Zorg ervoor dat de plant beschermd is tegen harde wind en direct zonlicht. De plant doet het goed in borders, als bodembedekker of in een pot op het terras.

  Het is aan te raden om Leucothoe fontanesiana te beschermen tijdens de winter door mulch of bladeren rond de basis van de plant aan te brengen. Het kan ook nuttig zijn om de plant af te dekken met een doek of jute om vorstschade te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant goed wordt bewaterd en niet uitdroogt gedurende de koudere maanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in vochtige, zure grond. Snoei dode en zieke takken in het voorjaar om de plant gezond te houden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten hebben over het algemeen baat bij regelmatige bemesting om gezond te blijven. Gebruik een universele meststof die speciaal is samengesteld voor tuinplanten en volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering. Bemest de plant bij voorkeur in het voorjaar, zodat deze voldoende voedingsstoffen heeft om goed te kunnen groeien.

  Mulchen is gunstig voor deze plantensoort, omdat het de bodem vochtig houdt en de wortels beschermt tegen extreme temperaturen. Een laag mulch van ongeveer 5-8 cm rond de plant zal helpen om onkruid te onderdrukken en de bodemstructuur te verbeteren. Het is belangrijk om organisch materiaal zoals boomschors of bladeren te gebruiken als mulch voor "Leucothoe fontanesiana".

  De plant gedijt het beste in zure bodems met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6. Zure bodems helpen de plant om voedingsstoffen beter op te nemen en gezond te blijven. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de pH-waarde aan te passen.

  De plant kan last hebben van spint, bladluizen en trips. Om deze ongedierte te bestrijden kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes worden ingezet. Ook kan regelmatig water geven en controleren op overmatige droogte of schimmelgroei helpen bij het voorkomen van ongedierte.

 • Omschrijving

  Leucothoe fontanesiana, ook bekend als de 'Druifheide', is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren die veranderen van roodbruin in de herfst naar groen in de zomer. De bloemen van de plant zijn klein en wit en bloeien in trossen in het voorjaar. Deze plant gedijt het beste in vochtige, zure grond en kan zowel in de volle zon als in de schaduw groeien. Leucothoe fontanesiana is een langzaam groeiende plant die tot 1,5 meter hoog kan worden en is een goede keuze voor borders, als bodembedekker of in rotstuinen. De plant is ook winterhard en relatief onderhoudsarm.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.