Leycesteria formosa

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Leycesteria formosa, ook wel de Fazantenbes genoemd, is een struik die tot 2 meter hoog kan groeien. De plant heeft opvallende paarse bessen die in trossen groeien en eetbaar zijn voor vogels en mensen. De bloemen van de Leycesteria formosa zijn wit en hangen in lange trossen, wat zorgt voor een sierlijke uitstraling. Deze plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond en is winterhard. Leycesteria formosa is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bessen en bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Leycesteria formosa is geen groenblijvende plant. Het verliest zijn bladeren in de herfst en krijgt nieuwe bladeren in het voorjaar. Het is een bladverliezende struik.

  Leycesteria formosa is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek in de tuin te planten.

  De plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in de meeste bodemsoorten en lichtomstandigheden. Het is een sterke tuinplant die weinig zorg nodig heeft en zich gemakkelijk kan aanpassen aan verschillende omstandigheden. Het regelmatig snoeien van de plant zal de groei bevorderen en de vorm behouden.

  De plant heeft over het algemeen ruimte nodig van ongeveer 1,5 meter breed en 1,5 meter hoog. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Houd rekening met de groeisnelheid van de plant en geef hem de ruimte die hij nodig heeft om tot zijn volle potentieel te komen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het kan ook worden geplant op plekken met wat zonlicht, maar het gedijt beter in de schaduw. Het is een goede keuze voor tuiniers die op zoek zijn naar planten die goed groeien in schaduwrijke omgevingen.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de bodemvochtigheid. Houd de grond vochtig maar niet drassig, en geef bij voorkeur water in de ochtend of avond om verdamping te minimaliseren.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de opvallende bloemen en de nectar die ze produceren. Het is een aanwinst voor elke tuin die bijdraagt aan de biodiversiteit en bestuiving.

  Ja, de plant Leycesteria formosa is goed voor de biodiversiteit omdat hij bijen en vogels aantrekt met zijn bloemen en bessen. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende dieren in de tuin. Het toevoegen van deze plant helpt bij het bevorderen van een gezonde en evenwichtige tuinbiodiversiteit.

  De plant bloeit van juni tot oktober en de bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon, maar ook gedeeltelijke schaduw wordt verdragen. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en hebben een zoete smaak. Ze kunnen rauw gegeten worden of verwerkt worden in jams en desserts. Het is belangrijk om te weten dat de bladeren en stengels van deze plant giftig zijn en niet gegeten mogen worden.

  Ja, Leycesteria formosa heeft het vermogen om geluid te dempen vanwege de dichtheid van de bladeren en takken. Het kan helpen om storende geluiden te verminderen in de tuin. Hoe meer bladeren en takken de plant heeft, hoe effectiever het geluid wordt gedempt.

 • Je kunt de plant snoeien in het voorjaar door de oude takken helemaal tot aan de grond af te knippen. Verwijder ook eventuele dode of beschadigde takken. Snoei regelmatig om de plant gezond en compact te houden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelgroei te voorkomen.

  Voor deze plant is een goed doorlatende potgrond ideaal. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft, maar niet te nat. Geef de plant regelmatig voeding voor een gezonde groei en bloei.

  Deze plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem vochtig is, maar vermijd dat de wortels te lang nat blijven staan. Een neutrale tot licht zure pH-waarde is ideaal voor een gezonde groei.

  De plant gedijt goed op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw en houdt van een vochtige, goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant beschut staat tegen harde wind. Het is een mooie toevoeging aan een border of struikgewas.

  Zorg ervoor dat de plant goed water krijgt voor de winter, zodat deze voldoende vocht heeft om vorst te weerstaan. Mulch de basis van de plant met organisch materiaal om de wortels te beschermen tegen kou. Overwegen om de plant af te dekken met een beschermhoes tijdens periodes van strenge vorst.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed gedijen in de meeste grondsoorten. Snoei dode of zieke takken in het voorjaar om de groei te bevorderen. Geef regelmatig water tijdens droge periodes.

  Tuinplanten hebben over het algemeen geen hoge eisen aan bemesting. Een beetje organische mest in het voorjaar kan voldoende zijn voor een gezonde groei en bloei. Let op dat je niet te veel mest gebruikt, omdat dit schade aan de plant kan veroorzaken.

  Mulch is een laag organisch materiaal die op de bodem rondom de plant wordt aangebracht. Het helpt de bodem vocht vast te houden, onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Voor tuinplanten kan mulch gemaakt worden van compost, bladeren, houtsnippers of stro.

  Leycesteria formosa groeit het beste in een neutrale tot licht zure bodem. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,0 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en aan te passen indien nodig.

  Zorg ervoor dat de omgeving rondom de plant schoon en opgeruimd is om ongedierte te voorkomen. Plaats eventueel natuurlijke vijanden van het ongedierte in de buurt van de plant. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of pyrethrum.

 • Omschrijving

  Leycesteria formosa, ook wel de Fazantenbes genoemd, is een struik die tot 2 meter hoog kan groeien. De plant heeft opvallende paarse bessen die in trossen groeien en eetbaar zijn voor vogels en mensen. De bloemen van de Leycesteria formosa zijn wit en hangen in lange trossen, wat zorgt voor een sierlijke uitstraling. Deze plant gedijt goed in vochtige en goed doorlatende grond en is winterhard. Leycesteria formosa is een waardevolle toevoeging aan de tuin vanwege zijn aantrekkelijke bessen en bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.