Ligustrum japonicum

Ligustrum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Ligustrum japonicum, ook bekend als de Japanse liguster, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Deze plant heeft kleine, geurende witte bloemen die in de zomer verschijnen en worden gevolgd door kleine zwarte bessen. De Ligustrum japonicum groeit compact en bossig en kan worden gebruikt als haagplant of als solitaire struik in de tuin. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en goed bestand is tegen snoei. Deze struik is geliefd vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en veelzijdigheid in verschillende tuinomgevingen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een blijvend groene uitstraling in de tuin, zelfs in de wintermaanden. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn decoratieve waarde en onderhoudsvriendelijke eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10°C. Het is aanbevolen om de plant te beschermen bij extreme vorst. Het is een populaire keuze voor tuinen en borders.

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud. Het is een sterke en winterharde plant die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig snoeien zorgt voor een mooie vorm en gezonde groei.

  Ligustrum japonicum heeft een gemiddelde ruimte nodig van ongeveer 1,5 tot 2 meter in diameter. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich volledig te kunnen ontwikkelen en groeien. Zorg ervoor dat de plant niet te dicht op andere planten staat, zodat deze voldoende lucht en zonlicht kan krijgen.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw, maar hij zal meer bloeien en gezonder blijven als hij af en toe wat zonlicht krijgt. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en te zorgen voor goede bodemdrainage om de groei te bevorderen.

  Tuinplanten zoals de Ligustrum japonicum hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Het is aan te raden om de grond regelmatig te controleren voordat je water geeft.

  Ja, Ligustrum japonicum is vlinder- en bijenlokkend vanwege de kleine witte bloemen die veel nectar produceren. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege zijn aantrekkingskracht op bestuivende insecten. Het is een waardevolle toevoeging aan elke tuin omdat het bijdraagt aan de biodiversiteit.

  Liguster staat bekend als een invasieve plantensoort die de inheemse biodiversiteit kan bedreigen. Het kan andere planten overwoekeren en weinig ruimte laten voor inheemse soorten om te groeien. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de impact van liguster op de biodiversiteit in tuinen.

  De plant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer om uitdroging te voorkomen. Verder heeft de plant geen specifieke bescherming tegen de volle zon nodig.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig bij consumptie en moeten vermeden worden. Het wordt afgeraden om de plant of de bessen ervan te eten. Het is belangrijk om voldoende kennis te hebben over welke planten veilig zijn om te eten.

  Ja, Ligustrum japonicum heeft de eigenschap om geluidsgolven te absorberen en zo geluid te dempen. Deze planten kunnen dus een bijdrage leveren aan het verminderen van geluidsoverlast in de tuin.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar en na de bloei in de zomer. Verwijder oude, dode takken en knip de rest van de takken tot de gewenste vorm. Zorg ervoor dat de plant na het snoeien voldoende tijd heeft om te herstellen.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond nooit uitdroogt, maar ook niet te drassig is. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor deze plant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond. Een mengsel van potgrond met wat scherp zand of perliet kan hierbij helpen. Zorg er ook voor dat de pot voldoende drainagegaten heeft om overtollig water af te voeren.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende en vochtige grond met een gemiddelde tot hoge vruchtbaarheid. Zorg voor een neutrale tot licht zure pH-waarde in de bodem voor optimale groei en bloei. Vermijd te natte of te droge grond voor een gezonde ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon of halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen vorst in de winter door mulch, bladeren of stro rond de wortels te leggen. Ook kunnen planten in pot naar een beschutte locatie worden verplaatst tijdens koude periodes. Zorg er daarnaast voor dat de plant voldoende water krijgt om uitdroging te voorkomen.

  Zorg voor voldoende water, voeding en snoei indien nodig. Plaats de plant op een zonnige plek in de tuin en houd de grond goed doorlatend. Verwijder regelmatig onkruid en dode bladeren rondom de plant.

  Tuinplanten zoals Ligustrum japonicum hebben behoefte aan regelmatige bemesting met een algemene meststof voor bloeiende planten. Gebruik bij voorkeur organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei. Bemest de plant tijdens het groeiseizoen, bij voorkeur in het voorjaar en de zomer.

  Mulch rond de plant helpt de grond vochtig te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan worden aangebracht in het voorjaar en het najaar. Gebruik organisch materiaal zoals compost of boomschors.

  De Ligustrum japonicum gedijt het beste in een bodem met een neutrale tot licht zure pH-waarde. Een pH-waarde tussen de 6,0 en 7,5 is ideaal voor deze tuinplant. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en eventueel te corrigeren met kalk of zwavel.

  Voor de bestrijding van ongedierte op deze plant, kunnen natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen worden ingezet. Daarnaast kan het gebruik van insecticiden op een milieuvriendelijke manier effectief zijn. Regelmatig controleren op plagen en deze indien nodig direct verwijderen, kan ook helpen bij het voorkomen van schade aan de plant.

 • Omschrijving

  De Ligustrum japonicum, ook bekend als de Japanse liguster, is een groenblijvende struik met glanzende, donkergroene bladeren. Deze plant heeft kleine, geurende witte bloemen die in de zomer verschijnen en worden gevolgd door kleine zwarte bessen. De Ligustrum japonicum groeit compact en bossig en kan worden gebruikt als haagplant of als solitaire struik in de tuin. Het is een gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en goed bestand is tegen snoei. Deze struik is geliefd vanwege zijn aantrekkelijke uiterlijk en veelzijdigheid in verschillende tuinomgevingen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.