Lonicera klim periclymenum

Lonicera klim

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Lonicera periclymenum, også kendt som kaprifolie, er en klatreplante, der er hjemmehørende i Europa og Asien. Det er en løvfældende plante, der om sommeren skiller sig ud med dens duftende blomster i hvid, rosa eller rød. Blomsterne tiltrækker sommerfugle og bier og efterfølges af røde bær, der tiltrækker fugle. Planten trives godt både i sol og halvskygge og kan nå en højde på op til 6 meter. Det er et populært valg til at lade vokse langs hegn, pergolaer og mure i haven.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, denne plante er ikke stedsegrøn. Bladene på denne plante vil for det meste falde af om vinteren. Det er derfor en løvfældende plante.

  Denne plante er hårdfør ned til cirka -15 grader Celsius. Det anbefales at beskytte planten godt ved lavere temperaturer. Det er vigtigt at mulde planten godt om vinteren og sørge for tilstrækkelig læ.

  Ja, denne plante er let at passe på og kræver minimal pleje. Det er en stærk og vinterhårdfør plante, der trives godt under de fleste haveforhold. Regelmæssig beskæring og vanding er nok til en sund vækst.

  Denne klatreplante har brug for cirka 2 til 3 meter plads for at kunne vokse og udvikle sig. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads, så planten kan sprede sig godt og forankre sig. Tag hensyn til plantens væksthastighed og højde, når du bestemmer den nødvendige plads.

  Denne plante trives bedst i fuld sol, men kan også vokse rimeligt godt i halvskygge. I skyggen vil væksten dog være lidt langsommere, og planten kan muligvis producere færre blomster. Det anbefales derfor at placere planten et sted, hvor den kan få tilstrækkeligt med sollys.

  Denne plante skal vandes cirka en gang om ugen. Sørg for, at jorden forbliver let fugtig mellem vandingerne. I tørre perioder skal du give lidt mere vand.

  Ja, denne plante er kendt for sin tiltrækkende duft og farverige blomster, der tiltrækker sommerfugle og bier. Det er et godt valg for haveejere, der gerne vil tiltrække sommerfugle og bier til deres have.

  Ja, denne plante er god for biodiversiteten, fordi den leverer nektar og pollen til insekter og fugle. Blomsterne tiltrækker bestøvere, og bærrene er populære blandt fugle. Derudover tilbyder planten skjulesteder og føde til forskellige dyr.

  Blomstringsperioden for denne plante er fra juni til september. Blomsterne blomstrer i cirka 4 måneder.

  Denne plante trives godt i fuld sol og trives bedst på en solrig placering. Det er vigtigt at give planten tilstrækkeligt med vand i varmt vejr for at undgå udtørring. Sørg for god dræning i jorden for at undgå vandoversvømmelse.

  Nej, blomsterne og bærrene på denne plante er ikke spiselige. At indtage dem kan medføre kvalme og andre sundhedsmæssige problemer. Det er derfor ikke anbefalet at spise denne plante.

  Ja, denne plante har egenskaben at dæmpe lyd takket være bladene og grenene, der absorberer lyden. Det kan hjælpe med at reducere støj og skabe en rolig atmosfære i haven.

 • Den bedste tid at beskære planten er tidligt om foråret før den nye vækst begynder. Fjern døde, beskadigede eller syge grene og beskær planten for at opretholde en smuk form. Efter blomstringen kan lange skud beskæres med en tredjedel for at holde planten kompakt og busket.

  Denne plante har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden forbliver fugtig, men ikke gennemblødt. Vand ved plantens base og undgå kontakt med blade og blomster.

  Pottemuld med god dræning er ideel til denne plante. Undgå for våd jord for at forhindre rådne rødder. En blanding af pottemuld og organisk materiale er passende til optimal vækst.

  Denne plante trives bedst i en veldrænet jord, der er rig på næringsstoffer. Det er vigtigt, at jorden ikke er for våd, da det kan føre til rodrot. Tilsætning af kompost kan forbedre jordkvaliteten og hjælpe planten med at vokse sundt.

  Denne plante trives bedst på en solrig til let skyggefuld placering. Sørg for veldrænet jord og undgå for våde eller for tørre forhold. Beskyt planten mod hård vind og frost.

  Lonicera periclymenum klatrer har ikke brug for speciel vinterbeskyttelse, da det er en hårdfør plante. Det er dog en god idé at beskytte planten mod hård frost med et lag muld eller blade. Eventuelle døde grene kan beskæres om foråret.

  Planten har brug for regelmæssig vanding, især under tørre perioder. Beskær planten efter blomstringen for at fremme formen og væksten. Brug gødning specielt designet til klatreplanter for at fremme væksten.

  Denne klatreplante trives godt på næringsrig jord. Gød planten om foråret med organisk gødning for at fremme vækst og blomstring. Overgødskning kan føre til for rigelig vækst uden blomster.

  At mulch omkring planten hjælper med at holde jorden fugtig og undertrykker ukrudtsvækst. Brug organisk materiale som kompost eller barkflis. Sørg for, at muldlaget ikke er direkte mod plantens stamme.

  Denne plante foretrækker en neutral til let sur jord. Den ideelle pH-værdi er mellem 5,5 og 6,5. Sørg for, at jorden er tilstrækkeligt fugtig, men ikke for våd.

  For at bekæmpe skadedyr på denne plante, er det bedst at bruge naturlige bekæmpelsesmidler som neemolie eller rovmider. Sørg også for, at planterne har tilstrækkelig plads, så luften kan cirkulere godt, og skadedyr ikke tiltrækkes så let. Kontroller regelmæssigt for eventuelle skadedyr og fjern dem manuelt.

 • Beskrivelse

  Lonicera periclymenum, også kendt som kaprifolie, er en klatreplante, der er hjemmehørende i Europa og Asien. Det er en løvfældende plante, der om sommeren skiller sig ud med dens duftende blomster i hvid, rosa eller rød. Blomsterne tiltrækker sommerfugle og bier og efterfølges af røde bær, der tiltrækker fugle. Planten trives godt både i sol og halvskygge og kan nå en højde på op til 6 meter. Det er et populært valg til at lade vokse langs hegn, pergolaer og mure i haven.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.