Mahonia aquifolium

Mahonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Mahonia aquifolium, ook bekend als Mahoniestruik, is een wintergroene struik met glanzend groene bladeren die sterk lijken op hulstbladeren. Deze plant produceert heldergele bloemen in het voorjaar, gevolgd door blauwzwarte bessen in de zomer. Mahonia aquifolium gedijt goed in zowel zon als schaduw en is goed bestand tegen koude temperaturen. De plant wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke blad en bloemen. Daarnaast heeft Mahonia aquifolium geneeskrachtige eigenschappen en wordt het soms gebruikt in de fytotherapie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, ik ben groenblijvend en behoud mijn bladeren het hele jaar door. Ik ben een mooie aanvulling voor de tuin, vooral in de wintermaanden.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij extremere vorst. In de winter kan een mulchlaag helpen om de wortels te beschermen tegen kou.

  De Mahonia aquifolium is over het algemeen makkelijk in onderhoud. Het heeft weinig water nodig en kan goed gedijen in de meeste bodemsoorten. Regelmatig snoeien voor vorm en gezondheid is aan te bevelen.

  Mahonia aquifolium heeft gemiddeld een ruimte nodig van ongeveer 1,5 meter in de breedte en 1,5 meter in de hoogte. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te groeien en zich te verspreiden. Het is belangrijk om de plant regelmatig te snoeien om zijn grootte onder controle te houden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het gedijt goed onder bomen of in schaduwrijke borders. Zorg voor een vochtige en goed doorlatende grond voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig, zorg ervoor dat de grond niet te droog of te nat wordt. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan met zijn bloemen. Het is een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het ondersteunen van deze belangrijke bestuivers. Het is een mooie keuze voor duurzame tuinieren.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het bijen aantrekt met zijn nectarrijke bloemen. Daarnaast biedt het schuilplaatsen en voedsel voor vogels en insecten. De plant draagt bij aan het ecosysteem in de tuin.

  De plant bloeit van maart tot mei en de bloei duurt ongeveer 4 tot 6 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Zorg wel voor voldoende water bij warm weer.

  Ja, de bessen van deze plant zijn eetbaar en worden soms gebruikt om jam, gelei of siroop van te maken. Het wordt echter niet aangeraden om de bessen in grote hoeveelheden te consumeren omdat ze licht giftige stoffen kunnen bevatten. Het is belangrijk om hiermee voorzichtig om te gaan.

  Ja, Mahonia aquifolium heeft de eigenschap geluid te dempen en kan daarom een positieve bijdrage leveren aan het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin.

 • De Mahonia aquifolium plant kan het beste gesnoeid worden direct na de bloei. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken en snoei om de vorm en grootte van de plant te behouden. Zorg ervoor dat je bij het snoeien handschoenen draagt, aangezien de plant scherpe doornen heeft.

  Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig is, vooral tijdens droge periodes. Geef regelmatig water, maar vermijd dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur water bij de wortels en niet op de bladeren.

  Mahonia aquifolium gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond lichtzuur tot neutraal is. Vermijd teveel vocht en zorg voor voldoende voedingsstoffen in de potgrond.

  Deze plant gedijt het best in een goed doorlatende grond die humusrijk is. Zorg ervoor dat de bodem licht zuur tot neutraal is. Vermijd zware kleigronden en zorg voor voldoende vochtigheid.

  De plant gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en licht vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind en felle zon.

  Zorg voor een goede winterbescherming door de plant af te dekken met bijvoorbeeld bladeren of stro. Bescherm de wortels door een laag mulch aan te brengen rond de plant. Houd de plant tijdens de wintermaanden goed in de gaten op vorstschade.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en kan goed tegen droge en schaduwrijke plekken. Snoei dode takken weg in het voorjaar en geef af en toe wat mest voor een gezonde groei. Het is aan te raden om de plant na de bloei te bemesten met organische meststoffen.

  De Mahonia aquifolium heeft weinig bemesting nodig. Gebruik in het voorjaar een algemene meststof voor tuinplanten. Overbemesting kan leiden tot slechte groei en bloei.

  Het is aan te raden om de grond rondom deze plant te mulchen. Mulch helpt de grond vochtig te houden, onderdrukt onkruid en voegt organisch materiaal toe. Gebruik bij voorkeur bladeren, compost of boomschors als mulch voor optimale resultaten.

  De plant gedijt het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen 4,5 en 6,0. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en groeiproblemen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze tuinplant kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen of natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes. Het regelmatig controleren van de plant op symptomen van plagen en het verwijderen van aangetaste delen kan ook helpen bij het voorkomen van ongedierte. Daarnaast kan het plaatsen van een fijnmazig gaas rond de plant bescherming bieden tegen insecten.

 • Omschrijving

  Mahonia aquifolium, ook bekend als Mahoniestruik, is een wintergroene struik met glanzend groene bladeren die sterk lijken op hulstbladeren. Deze plant produceert heldergele bloemen in het voorjaar, gevolgd door blauwzwarte bessen in de zomer. Mahonia aquifolium gedijt goed in zowel zon als schaduw en is goed bestand tegen koude temperaturen. De plant wordt vaak gebruikt als sierstruik in tuinen vanwege zijn aantrekkelijke blad en bloemen. Daarnaast heeft Mahonia aquifolium geneeskrachtige eigenschappen en wordt het soms gebruikt in de fytotherapie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.