Mahonia japonica

Mahonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Mahonia japonica, ook wel bekend als Japanse Mahonia, is een groenblijvende struik met opvallende geelgekleurde bloemen in de winter en vroege lente. De plant heeft donkergroen glanzend blad dat stekelig kan zijn en een compacte, bossige groeiwijze heeft. Na de bloei ontwikkelen zich blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. Mahonia japonica gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan in de halfschaduw tot volle zon groeien. Deze plant is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn wintergroene bladeren en kleurrijke bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, je bent groenblijvend en behoudt je bladeren gedurende het hele jaar. Je zult dus ook in de winter groen blijven.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke tuinplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Het is niet nodig om extra bescherming te bieden tijdens de wintermaanden.

  Ja, deze plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in verschillende bodemsoorten en standplaatsen. Regelmatig snoeien bevordert de groei en bloei van de plant.

  De plant heeft minimaal een ruimte van 1,5 meter nodig om zich te verspreiden. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt. Houd rekening met eventuele groei van de plant in de toekomst.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Het is een plant die het beste gedijt in halfschaduw of schaduwrijke omgevingen. Zorg ervoor dat de grond vochtig maar goed doorlatend is.

  De plant heeft gemiddeld eens per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te drassig. Controleer altijd eerst of de grond droog aanvoelt voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het is een goede keuze voor een tuin die aantrekkelijk wil zijn voor bestuivers.

  Ja, de plant Mahonia japonica is goed voor de biodiversiteit omdat het vogels aantrekt met zijn bessen en insecten aantrekt met zijn bloemen. Daarnaast biedt het beschutting voor kleine dieren.

  De Mahonia japonica bloeit vanaf februari tot en met april met gele bloemen die een aangename geur verspreiden. De bloeiperiode duurt gemiddeld zo'n 2 tot 3 weken.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. De plant is geschikt als tuinplant.

  Het fruit van deze plant is eetbaar en wordt soms gebruikt voor jams en gelei. Echter, de bladeren en stelen van deze plant zijn giftig als ze worden ingenomen. Daarom wordt het niet aanbevolen om deze plant te consumeren.

  Ja, Tuinplanten hebben over het algemeen een geluidsdempend effect vanwege hun bladeren en stengels die geluidsgolven kunnen absorberen. Dit kan helpen om geluiden in de tuin of omgeving te verminderen.

 • Het snoeien van deze plant kan het beste worden gedaan in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode, beschadigde of zieke takken en houd een open en luchtige vorm aan. Je kunt de plant ook licht terugsnoeien om de vorm en grootte te behouden.

  Water geven aan deze plant is belangrijk tijdens droge periodes, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig is, maar niet doorweekt. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis en vermijd bladnatheid om schimmel te voorkomen.

  Mahonia japonica gedijt goed in vochtige en goed doorlatende potgrond. Gebruik bij voorkeur een mengsel van turf, compost en zand. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en vergeet niet regelmatig water te geven.

  De plant gedijt het beste in een goed doorlatende bodem die humusrijk en vochtig is. Een neutrale tot zure bodem pH is ideaal voor optimale groei en bloei. Zorg ervoor dat de bodem voldoende voedingsstoffen bevat voor een gezonde plantontwikkeling.

  De plant gedijt het beste op een plaats in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Zorg voor een beschermende mulchlaag van compost of bladeren rond de plant in de winter. Vermijd natte en vochtige grond en houd de plant droog tijdens vorstperiodes. Bescherm de plant tegen koude wind en zorg voor voldoende licht op een beschutte plek.

  Zorg ervoor dat de plant regelmatig water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Snoei dode of beschadigde takken in het vroege voorjaar en voeg organische mest toe in de herfst voor een gezonde groei. Plaats de plant op een beschutte plek in de halfschaduw voor optimale groei.

  Voor Tuinplanten is het belangrijk om in het voorjaar slow-release meststoffen te gebruiken om de groei te stimuleren. Zorg ervoor dat de meststof gelijkmatig wordt verdeeld rond de planten en niet direct op de bladeren komt. Gebruik een meststof speciaal voor Tuinplanten voor de beste resultaten.

  Het is aan te raden om deze plant te mulchen in het voorjaar om vocht vast te houden en onkruidgroei te onderdrukken. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of versnipperde bladeren als mulch. Niet te dicht tegen de stam aanbrengen om verstikking te voorkomen.

  De Mahonia japonica groeit het beste in een zure bodem met een pH-waarde tussen de 4,5 en 6,0. Een zure bodem zorgt ervoor dat de plant zijn voedingsstoffen beter kan opnemen en gezond kan groeien. Het is belangrijk om regelmatig de zuurgraad van de bodem te controleren en indien nodig bij te sturen met speciale meststoffen.

  Er zijn verschillende natuurlijke methoden om ongedierte bij tuinplanten te bestrijden, zoals het planten van companion plants die dienen als afweermiddel. Daarnaast kun je ook biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, zoals neem olie of pyrethrum. Het regelmatig controleren van de plant op ongedierte en het handmatig verwijderen ervan kan ook helpen bij het voorkomen van plagen.

 • Omschrijving

  De Mahonia japonica, ook wel bekend als Japanse Mahonia, is een groenblijvende struik met opvallende geelgekleurde bloemen in de winter en vroege lente. De plant heeft donkergroen glanzend blad dat stekelig kan zijn en een compacte, bossige groeiwijze heeft. Na de bloei ontwikkelen zich blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. Mahonia japonica gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan in de halfschaduw tot volle zon groeien. Deze plant is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn wintergroene bladeren en kleurrijke bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.