Mahonia x media 'Winter Sun'

Mahonia

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Mahonia x media 'Winter Sun' is een groenblijvende heester met opvallende, geurende gele bloemen die in de winter verschijnen. De bladeren zijn leerachtig en donkergroen van kleur, waardoor de plant het hele jaar door aantrekkelijk blijft. In de herfst ontwikkelen zich blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 2 meter. Mahonia x media 'Winter Sun' is een prachtige toevoeging aan een wintertuin en zorgt voor kleur en leven wanneer veel andere planten in rust zijn.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de wintermaanden.

  De Mahonia x media 'Winter Sun' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze plant kan dus goed tegen vorst en koude temperaturen. Het is een goede keuze voor tuinen in koudere klimaten.

  Ja, deze plant is zeer gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuingrond en lichte schaduw. Het snoeien van de plant is ook eenvoudig en hoeft niet vaak te gebeuren.

  De Mahonia heeft ongeveer een ruimte nodig van 1,2 tot 1,5 meter breed en 1 tot 1,2 meter hoog. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij zich goed kan ontwikkelen. Zorg ervoor dat er geen andere planten te dichtbij geplant worden.

  Ja, de Mahonia x media 'Winter Sun' groeit goed in de schaduw. Het is een sterke en robuuste tuinplant die goed gedijt in omstandigheden met minder direct zonlicht. Het is belangrijk om de bodem goed vochtig te houden voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld 1 tot 2 keer per week water nodig, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar niet te drassig. Controleer regelmatig de grond voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de nectar in de bloemen. Het is goed voor de biodiversiteit in de tuin. Mahonia x media 'Winter Sun' is een bijdrage aan de instandhouding van de insectenpopulatie.

  Ja, Mahonia x media 'Winter Sun' is goed voor de biodiversiteit omdat het bloemen heeft die bijen en andere insecten aantrekken. Daarnaast biedt de plant beschutting en voedsel aan verschillende diersoorten. Het helpt dus bij het bevorderen van de diversiteit aan planten en dieren in de tuin.

  'Mahonia x media 'Winter Sun'' bloeit van november tot maart en de bloei kan duren tot wel 3 maanden.

  De plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige plek. Het is een sterke plant die goed kan omgaan met direct zonlicht. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven bij warm weer.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor consumptie. Het wordt niet aanbevolen om deze plant te eten. Het is beter om andere eetbare planten te kiezen voor consumptie.

  Ja, als planten groeien en bladeren produceren, helpen ze geluid te absorberen en blokkeren ze geluidstrillingen. Tuinplanten kunnen dus een geluidsdempend effect hebben.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en takken te verjongen. Verwijder dode, zieke of beschadigde takken. Knip terug tot ongeveer een derde van de taklengte.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt, maar vermijd ook teveel water geven. Geef bij voorkeur water aan de wortels en niet op het blad om ziektes te voorkomen.

  Mahonia x media 'Winter Sun' gedijt goed in goed doorlatende, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig wordt gehouden, maar vermijd dat de wortels van de plant in water blijven staan. Geef regelmatig meststoffen voor tuinplanten voor een goede groei en bloei.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem niet te zwaar of te nat is, om wortelrot te voorkomen. Voeg organisch materiaal toe zoals compost of mest om de bodemkwaliteit te verbeteren.

  De Mahonia x media 'Winter Sun' gedijt het beste op een plek in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte standplaats uit de felle zon en wind. Een vochtige, goed doorlatende grond is ideaal voor deze plant.

  Deze plant heeft in de winter extra bescherming nodig tegen vorst, vooral als deze nog jong is. Bedek de wortels met mulch en bescherm de plant met een jute zak of tuinvlies bij strenge vorst. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  De plant vereist weinig onderhoud en is winterhard. Snoei indien nodig in de lente om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde bladeren. Geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals Mahonia x media 'Winter Sun' hebben baat bij een jaarlijkse bemesting in het voorjaar met organische meststoffen of speciale meststoffen voor bloeiende struiken. Gebruik een meststof met een hoog kaliumgehalte om de bloei te stimuleren en zorg voor een gelijkmatige verdeling rond de wortelzone van de plant. Overbemesting kan leiden tot schade aan de plant, dus volg de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Het is aanbevolen om de grond rondom deze plant te mulchen. Hierdoor blijft de grond vochtiger en worden onkruidgroei verminderd. Het beschermt de wortels tegen temperatuurschommelingen en helpt bij het behouden van voedingsstoffen.

  De plant heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodem. De ideale pH-waarde ligt tussen de 5,5 en 7. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te stellen met bijvoorbeeld tuinturf.

  De plant is over het algemeen resistent tegen plagen en ziekten. Het is belangrijk om regelmatig de bladeren te controleren op eventuele spint. Bij een ernstige spintbesmetting kunnen insecticiden of natuurlijke oliën als neemolie worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Mahonia x media 'Winter Sun' is een groenblijvende heester met opvallende, geurende gele bloemen die in de winter verschijnen. De bladeren zijn leerachtig en donkergroen van kleur, waardoor de plant het hele jaar door aantrekkelijk blijft. In de herfst ontwikkelen zich blauwzwarte bessen die vogels aantrekken. Deze plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan uitgroeien tot een hoogte van ongeveer 2 meter. Mahonia x media 'Winter Sun' is een prachtige toevoeging aan een wintertuin en zorgt voor kleur en leven wanneer veel andere planten in rust zijn.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.