Morus nigra

Morus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Sortelaurbærtræet, også kendt som planten Morus nigra, stammer oprindeligt fra Mellemøsten og Sydeuropa. Det er et løvfældende træ, der producerer små lilla frugter, der ligner brombær. Disse frugter har en sød smag og spises ofte friske eller bruges i syltetøj og desserter. Træet har mørkegrønne blade, der om efteråret skifter farve til gul og rød. Morus nigra trives bedst i en solrig og veldrænet jord.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, planten er ikke stedsegrøn, men mister sine blade om efteråret. Det er en løvfældende haveplante, der bliver nøgen om vinteren.

  Planten er meget vinterhårdføre og kan tåle temperaturer ned til -15 grader Celsius. I koldere klimaer kan det være nødvendigt at give ekstra beskyttelse, såsom muld eller en beskyttelsesovertræk. Generelt trives planten godt i tempererede klimaer.

  Denne plante er generelt ret nem at vedligeholde og kræver ikke meget speciel pleje. Det er vigtigt at give planten regelmæssigt vand og sørge for tilstrækkeligt sollys og nærende jord. Beskær om nødvendigt om foråret for at holde planten sund.

  Denne plante har brug for omkring 4-6 meter plads i fuld jord. Sørg for tilstrækkelig plads mellem andre planter for optimal vækst. Tag højde for plantens højde og bredde ved plantning.

  Denne plante vokser bedst i fuld sol eller let skygge. Den kan have svært ved at vokse i fuld skygge. Sørg for tilstrækkeligt sollys for optimal vækst.

  Denne plante kræver regelmæssig vand, især i tørre perioder. Det er en god idé at holde jorden fugtig og ikke lade planten tørre ud. Generelt har disse planter brug for vand en gang om ugen.

  Ja, denne plante er attraktiv for sommerfugle og bier på grund af den søde nektar, den producerer. Det er et godt valg til haver, der er beregnet til at tiltrække insekter.

  Ja, denne plante er god for biodiversitet, da den leverer nektar og pollen til bier og andre bestøvere. Derudover kan fugle nyde frugterne, som planten producerer. Det skaber et varieret og levende økosystem i haven.

  Planten blomstrer i april og maj månederne, og blomstringen varer cirka 2 til 3 uger.

  Planten trives bedst i fuld sol. Det er vigtigt, at planten får tilstrækkeligt med sollys for at vokse og blomstre godt. Plant derfor Tuinplanten på et solrigt sted i haven.

  Ja, frugterne fra denne plante er spiselige og bruges ofte til marmelade, saft og desserter. Det er vigtigt kun at spise de modne frugter og undgå umodne frugter, da de kan være giftige. Det er også muligt at bruge bladene til te.

  Ja, planten har tætte blade og kan hjælpe med at absorbere lyd i omgivelserne. Det er ikke en specifik støjdæmpende plante, men den kan give en vis lindring ved støjgener.

 • Beskæring af denne plante foregår bedst om efteråret eller tidligt om foråret. Fjern krydsende grene og udtynd kronen for at lade lys og luft passere. Klip eventuelt døde eller beskadigede grene væk.

  Denne plante har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden altid forbliver let fugtig, men undgå at rødderne bliver alt for våde. Giv gerne vand ved plantens base og undgå at sprøjte vand på bladene.

  Foretrækker sur, veldrænet pottemuld med masser af organisk materiale. Vælg en stor nok potte til rødderne at vokse, og sørg for god dræning for at undgå rodrot. Giv regelmæssigt vand og gød planten i vækstsæsonen.

  Mulberry foretrækker en godt drænet, frugtbar jord. Sørg for, at jorden er let sur til neutral. Undgå for våd eller for fattig jord for at fremme plantens sundhed.

  Denne plante trives bedst på en solrig eller halvskygget placering. Sørg for veldrænet jord og undgå steder med meget vind. Beskyt planten mod frost om vinteren.

  Om vinteren er det vigtigt at beskytte planten mod frost ved f.eks. at påføre et tykt lag muld omkring rødderne. Vind kan beskadige planten, så det er klogt at skabe et beskyttende lag med f.eks. en vindskærm. Unge planter kan have gavn af ekstra beskyttelse som f.eks. en overdækning med fiberdug.

  For planten gælder det, at den kan beskæres om foråret for at fremme form og vækst. Planten har brug for regelmæssig vanding, især i varme perioder. Fjern regelmæssigt døde grene og blade for at fremme plantens sundhed.

  Haveplanter som disse nyder godt af gødning om foråret med organisk gødning. Brug en afbalanceret gødning til frugttræer for at stimulere vækst og frugtproduktion. Undgå overgødning for at undgå skade på planten.

  Mulch kan påføres rundt om plantens base for at holde på fugt og reducere ukrudtsvækst. Det kan bestå af organisk materiale som blade, græs eller træflis. Mulch giver også næringsstoffer og forbedrer jordens struktur.

  Planten trives bedst i en let sur til neutral jord med en pH-værdi mellem 5,5 og 7,5. Det er vigtigt, at jorden er godt drænet og ikke forbliver for våd. Tilføjelse af organisk materiale kan forbedre jordens surhedsgrad.

  Det er vigtigt regelmæssigt at inspicere planten for mulige skadedyr som bladlus, larver og spindemider. Ved en skadedyrsangreb kan du bruge naturlige bekæmpelsesmidler eller sprøjte planten med en blanding af vand og sæbe. Det er også nyttigt at holde planten sund ved at gøde den ordentligt og give tilstrækkeligt med vand.

 • Beskrivelse

  Sortelaurbærtræet, også kendt som planten Morus nigra, stammer oprindeligt fra Mellemøsten og Sydeuropa. Det er et løvfældende træ, der producerer små lilla frugter, der ligner brombær. Disse frugter har en sød smag og spises ofte friske eller bruges i syltetøj og desserter. Træet har mørkegrønne blade, der om efteråret skifter farve til gul og rød. Morus nigra trives bedst i en solrig og veldrænet jord.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.