Nandina domestica

Nandina

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Nandina domestica, ook bekend als de hemelse bamboe, is een groenblijvende struik met een opgaande groeiwijze en elegant blad. De bladeren zijn geveerd en kunnen variëren in kleur van lichtgroen tot roodachtig in de herfst. In de zomer produceert de plant kleine, witte bloemen, gevolgd door helderrode bessen in de herfst en winter. Het is een veelzijdige en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en goed gedraineerde grond. Nandina domestica is geliefd vanwege zijn sierlijke uiterlijk en winterhardheid.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De plant is een mooie toevoeging aan de tuin, vooral in de winter wanneer veel planten hun blad verliezen.

  De plant is winterhard tot -15 graden Celsius. Het is dus goed bestand tegen koude temperaturen..columnHeaderlijstTuinplanten

  Ja, de plant is makkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Het enige wat je hoeft te doen is de plant regelmatig water geven en snoeien indien nodig.

  Nandina domestica heeft een ruimte nodig van ongeveer 50 tot 100 cm in de breedte en hoogte. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien voor de plant om goed te kunnen groeien. Zorg ervoor dat er genoeg plaats is voor de wortels om zich te verspreiden.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke gebieden. Het kan echter ook goed gedijen in de volle zon, zolang de grond vochtig is. Over het algemeen is het een veelzijdige plant die zich goed aanpast aan verschillende groeiomgevingen.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te doorweekt. Wacht tot de bovenste laag van de grond droog aanvoelt voordat u opnieuw water geeft.

  Ja, de plant is vlinderlokkend en trekt bijen aan vanwege de kleur en geur van de bloemen. Het is een mooie toevoeging aan de tuin voor bestuivende insecten.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat hij vogels aantrekt met zijn bessen, bijen en andere insecten aantrekt met zijn bloemen en een schuilplaats biedt voor kleine dieren.

  . De plant begint meestal te bloeien vanaf de late lente tot in de zomermaanden. De bloeiperiode duurt meestal enkele weken tot een maand.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best op een zonnige plek. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral in drogere periodes. De plant heeft ook goed gedraineerde grond nodig om gezond te blijven.

  Nee, de bessen van deze plant zijn giftig voor menselijke consumptie. Het wordt daarom sterk afgeraden om deze plant en de bessen ervan te eten. Het sap van de plant kan ook huidirritatie veroorzaken bij sommige mensen.

  Nee, de plant "Nandina domestica" heeft geen geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve plant die gebruikt wordt in tuinen en landschappen.

 • De Nandina domestica plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar om dode of beschadigde takken te verwijderen en de vorm te behouden. Snoei tot net boven een knop of zijscheut om nieuwe groei te stimuleren. Let op dat de plant niet te rigoureus gesnoeid wordt, aangezien dit de bloei kan beïnvloeden.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt maar ook niet te drassig wordt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant en niet op de bladeren om schimmelvorming te voorkomen.

  Voor Tuinplanten die houden van goed doorlatende grond adviseren wij een potgrond met toevoeging van zand of grind. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur tot neutraal is voor optimale groei en gezondheid van de plant. Regelmatig water geven en bemesten zorgt voor een goede ontwikkeling van de plant.

  Deze plant gedijt het beste in vochtige maar goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en een neutrale pH-waarde heeft. Vermijd te natte grond, aangezien dit kan leiden tot wortelrot.

  Deze plant gedijt het best op een standplaats in halfschaduw of volle zon, maar kan ook in de schaduw groeien. Zorg voor een goed doorlatende grond en vermijd te natte grond. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen harde wind.

  Om de winter door te komen, is het raadzaam om de plant in een beschutte plek te zetten en hem te bedekken met mulch of stro om de wortels te beschermen tegen vorst. Het is ook belangrijk om de plant tijdens strenge vorstperiodes goed water te geven. Het is aan te raden om de plant in het voorjaar te snoeien om beschadiging door vorst te minimaliseren.

  De plant gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Snoei dode of beschadigde takken af in het voorjaar om de plant gezond te houden. Geef regelmatig water tijdens droge periodes en bemest de plant in het voorjaar voor optimale groei en bloei.

  Nandina domestica heeft geen specifieke behoefte aan bemesting nodig. Het is voldoende om de plant eenmaal per jaar te voorzien van organische meststoffen in het voorjaar. Overbemesting kan leiden tot een te snelle groei en verzwakte planten.

  Mulchen verbetert de bodemstructuur en helpt vocht vast te houden, wat gunstig is voor de groei van deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of compost als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dicht rond de stam van de plant wordt gelegd om verstikking te voorkomen.

  Deze plant heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodems. Het is belangrijk de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig de pH-waarde aan te passen door bijvoorbeeld kalk toe te voegen. Planten in de categorie Tuinplanten hebben over het algemeen een voorkeur voor een specifieke zuurgraad van de bodem.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kan je gebruik maken van natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen. Daarnaast kan je regelmatig controleren op bladluizen en deze handmatig verwijderen. Als laatste optie kan je ook neemolie of een biologische zeepoplossing gebruiken om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  Nandina domestica, ook bekend als de hemelse bamboe, is een groenblijvende struik met een opgaande groeiwijze en elegant blad. De bladeren zijn geveerd en kunnen variëren in kleur van lichtgroen tot roodachtig in de herfst. In de zomer produceert de plant kleine, witte bloemen, gevolgd door helderrode bessen in de herfst en winter. Het is een veelzijdige en gemakkelijk te onderhouden plant die goed gedijt in de volle zon tot halfschaduw en goed gedraineerde grond. Nandina domestica is geliefd vanwege zijn sierlijke uiterlijk en winterhardheid.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.