Osmanthus fragrans

Osmanthus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Osmanthus fragrans, ook wel bekend als de Chinese theeolijf, is een groenblijvende struik of kleine boom met glanzende, leerachtige bladeren. Deze plant produceert in de herfst kleine, sterk geurende bloemen die lijken op jasmijn, waardoor het een populaire keuze is voor geurige tuinen. De bloemen kunnen variëren in kleur van wit tot geel tot oranje. Osmanthus fragrans gedijt goed in de zon tot halfschaduw en vereist goed doorlatende grond om goed te groeien en te bloeien. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend. Hij behoudt zijn bladeren het hele jaar door, waardoor hij het hele jaar door een interessante toevoeging is aan de tuin.

  Osmanthus fragrans is winterhard tot ongeveer -10 °C. Het is een mooie tuinplant die goed gedijt in ons klimaat. Het is belangrijk om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Tuinplanten vereisen over het algemeen weinig onderhoud en zijn gemakkelijk te verzorgen. Ze hebben behoefte aan regelmatig water geven en af en toe bemesten. Snoeien kan nodig zijn om de plant gezond en in vorm te houden.

  Osmanthus fragrans heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te ontwikkelen. Het is belangrijk om de plant voldoende ruimte te geven zodat hij niet wordt belemmerd in zijn groei. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten ervan.

  Ja, Osmanthus fragrans groeit goed in de schaduw. Het is een sterke plant die goed gedijt in gedeeltelijk schaduwrijke omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Tuinplanten zoals de Osmanthus fragrans hebben over het algemeen 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de droogte van de grond en de omgevingsomstandigheden. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten door licht te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Het is altijd goed om te controleren of de plant daadwerkelijk water nodig heeft door de grond met je vinger te voelen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geurige bloemen die ze produceert. Het is een ideale plant voor het aantrekken van bestuivers in de tuin.

  Osmanthus fragrans trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan biodiversiteit in de tuin. Door zijn geurige bloemen kan de plant ook andere dieren aantrekken, zoals vogels en insecten. Het biedt voedsel en schuilplaatsen voor verschillende soorten dieren.

  De plant bloeit in de maanden september tot en met november en de bloei duurt ongeveer 4-6 weken.

  De plant kan goed tegen volle zon en heeft bij voorkeur een zonnige standplaats. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een goede groei en bloei. Zorg wel voor voldoende beschutting tegen harde wind.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om thee, jam of siroop van te maken. Het wordt vaak gebruikt in de Chinese keuken vanwege de zoete geur en smaak. Het is belangrijk om zeker te zijn van de juiste variëteit en bron voordat je de bloemen consumeert.

  Tuinplanten zoals de "Osmanthus fragrans" zijn over het algemeen niet geluidsdempend. Het zijn voornamelijk decoratieve planten die het tuinlandschap verfraaien.andezinnen.

 • Osmanthus fragrans kan het best gesnoeid worden in het voorjaar na de bloei. Verwijder dode of beschadigde takken en knip ongewenste takken terug naar de gewenste lengte. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en bloei.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes, zodat de grond vochtig blijft. Zorg ervoor dat de plant niet te nat staat om wortelrot te voorkomen. Gebruik bij voorkeur regenwater of lauw leidingwater.

  Voor de Osmanthus fragrans wordt aanbevolen om een goed doorlatende potgrond te gebruiken. Zorg ervoor dat de potgrond rijk is aan voedingsstoffen en licht vochtig blijft. Vermijd te natte grond om wortelrot te voorkomen.

  De Tuinplanten heeft een voorkeur voor goed doorlatende grond met een gemiddelde vruchtbaarheid. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De plant gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te vochtig blijft. Bescherm de plant tegen harde wind om schade aan de bladeren te voorkomen.

  De winterbescherming voor deze plant bestaat uit het aanbrengen van een mulchlaag rond de wortels en het beschermen tegen koude wind door een schutting of windscherm. Bij strenge vorst kan het ook nodig zijn om de plant in te pakken met jute of vliesdoek. Het is belangrijk om de plant in de winter goed in de gaten te houden en indien nodig extra bescherming te bieden.

  Snoei de plant regelmatig om de vorm te behouden en verwijder dode of beschadigde takken. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar en geef indien nodig extra voeding in de zomer.

  Tuinplanten hebben baat bij regelmatige bemesting met organische meststoffen, zoals compost of mestkorrels. Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid meststof te gebruiken volgens de instructies op de verpakking. Overbemesting kan schadelijk zijn voor de plant.

  Mulchen kan nuttig zijn voor tuinplanten, omdat het helpt om onkruid te onderdrukken, vocht vast te houden en de grond te beschermen tegen extreme temperaturen. Het kan ook bijdragen aan de gezondheid van de plant door organisch materiaal toe te voegen aan de bodem. Het is aan te bevelen om een laag mulch aan te brengen van 5-10 cm dik rond de plant, maar ervoor te zorgen dat de stam of stelen niet bedekt worden.

  De zuurgraad van de bodem moet neutraal tot licht zuur zijn voor deze tuinplant. Het is belangrijk om de pH-waarde tussen 6.0 en 7.0 te houden voor een goede groei en bloei. Zorg voor een goed doorlatende grond om te voorkomen dat de wortels te nat worden.

  Er zijn verschillende methoden om ongedierte te bestrijden bij tuinplanten, zoals het regelmatig inspecteren van de planten op tekenen van plagen en het handmatig verwijderen van de beestjes. Daarnaast kunnen natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, worden ingezet als biologische bestrijdingsmiddelen. Als het probleem ernstiger is, kunnen ook milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt.

 • Omschrijving

  Osmanthus fragrans, ook wel bekend als de Chinese theeolijf, is een groenblijvende struik of kleine boom met glanzende, leerachtige bladeren. Deze plant produceert in de herfst kleine, sterk geurende bloemen die lijken op jasmijn, waardoor het een populaire keuze is voor geurige tuinen. De bloemen kunnen variëren in kleur van wit tot geel tot oranje. Osmanthus fragrans gedijt goed in de zon tot halfschaduw en vereist goed doorlatende grond om goed te groeien en te bloeien. Deze plant trekt bijen, vlinders en andere bestuivers aan, waardoor het een waardevolle toevoeging is aan de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.