Pachysandra terminalis

Pachysandra

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker met glanzende, donkergroene bladeren die in de lente kleine witte bloemen produceert. Het is een langzaam groeiende plant die zich verspreidt door middel van wortelstokken en kan goed gedijen in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Pachysandra terminalis is een veelgebruikte plant voor het bedekken van de grond onder bomen en struiken. Het vereist regelmatig water geven en enigszins zure grond voor optimale groei. Het is ook bekend onder de naam 'Dikkemanskruid'.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit zorgt voor een mooie en constante uitstraling in de tuin. De plant is daardoor uitermate geschikt voor het creëren van een groenblijvende bodembedekker.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij strenge vorst. In de winter kunnen de bladeren afsterven, maar in het voorjaar zal de plant weer uitlopen.

  Ja, deze plant is zeer makkelijk in onderhoud en vereist weinig aandacht. Het gedijt goed in schaduwrijke gebieden en heeft weinig verdere zorg nodig. Het is een sterke en langlevende plant in de tuin.

  Pachysandra terminalis heeft ongeveer een ruimte nodig van 20 tot 30 centimeter tussen elke plant. Zorg ervoor dat ze genoeg ruimte hebben om te groeien en zich te verspreiden. Plant ze niet te dicht op elkaar om gezonde groei te bevorderen.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduwrijke delen van de tuin en kan zelfs gedijen in dichtbeboste gebieden. Het is een uitstekende keuze voor tuinen met weinig zonlicht. Deze plant kan goed gedijen onder bomen en struiken waar weinig direct zonlicht is.

  De plant heeft ongeveer 1-2 keer per week water nodig, afhankelijk van de vochtigheid in de bodem en de weersomstandigheden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de grond niet te droog is. Het is beter om minder water te geven dan te veel.

  Ja, de bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan, waardoor het een goede keuze is voor een vlindertuin of bijentuin. Het is een mooie toevoeging aan de tuin en draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivers. Het zorgt voor een levendige en kleurrijke omgeving in de tuin.

  Pachysandra terminalis trekt vlinders en bijen aan en draagt zo bij aan de biodiversiteit in de tuin. Het biedt beschutting en voedsel voor insecten en dieren. Het helpt bij het bijhouden van een gezonde en evenwichtige tuinomgeving.

  De plant bloeit in de maanden april en mei en de bloeiperiode duurt ongeveer 3 weken.

  Pachysandra terminalis kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een plek met veel zonlicht. Het is belangrijk om de grond goed vochtig te houden, vooral tijdens warme periodes. Ook is het aan te raden om de plant regelmatig te bemesten voor een optimale groei.

  Nee, de Pachysandra terminalis is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt als bodembedekker in tuinen. Het consumeren van deze plant kan tot maagklachten leiden.

  Ja, deze plant is geluidsdempend vanwege zijn dichte bladerdek en groeiwijze. Het absorbeert geluidsgolven en helpt om geluid te verminderen in de omgeving waar het geplant is.

 • Om de plant gezond te houden is het belangrijk om deze jaarlijks terug te snoeien. Dit kan het beste worden gedaan in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint. Verwijder dode of beschadigde bladeren en dun de plant indien nodig uit voor een goede luchtcirculatie.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in het water staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om te voorkomen dat de bladeren 's nachts nat blijven.

  Potgrond moet goed doorlatend zijn om wortelrot te voorkomen. Vermijd zware kleigrond en gebruik liever een luchtige potgrond. Voeg indien nodig wat compost toe voor extra voeding.

  De bodemkwaliteit moet goed doorlatend zijn en mag niet te droog zijn. Het is belangrijk dat de grond vruchtbaar is en een neutrale zuurgraad heeft. Het gebruik van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren.

  De standplaats voor deze plant is een schaduwrijke plek met vochtige en humusrijke grond, liefst neutraal tot zuur. Het is belangrijk dat de plant beschermd wordt tegen felle zon en droge grond om goed te kunnen groeien. Deze plant gedijt goed onder bomen en struiken waar weinig zonlicht komt.

  Om de plant te beschermen tijdens de wintermaanden, kan er een dikke laag mulch of bladeren rond de basis van de plant worden gelegd. Daarnaast is het aan te raden om de planten te beschermen tegen extreme weersomstandigheden, zoals vorst en sterke wind. Controleer regelmatig de planten tijdens de winter om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig onkruid en snoei indien nodig om de plant gezond te houden. Bemest de plant in het voorjaar voor een goede groei.

  De Pachysandra terminalis heeft weinig bemesting nodig, eenmaal per jaar in het voorjaar is voldoende. Gebruik een organische meststof met een evenwichtige NPK-verhouding om de groei en bloei te stimuleren. Overbemesting kan leiden tot problemen zoals verbranding van de bladeren.

  Mulch is een beschermende laag die kan helpen bij het vasthouden van vocht en het onderdrukken van onkruid. Het is aan te raden om mulch rondom de plant aan te brengen, maar niet direct tegen de stam. Zo kan de plant optimaal profiteren van de voordelen van mulch.

  Pachysandra terminalis heeft een voorkeur voor zure tot neutrale bodems met een pH-waarde tussen 5,5 en 7. Een te zure of te basische bodem kan problemen veroorzaken voor de plant, zoals slechte groei en moeite met het opnemen van voedingsstoffen. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem in de gaten te houden en indien nodig aan te passen.

  Een effectieve manier om ongedierte te bestrijden bij deze plant is door regelmatig de bladeren te inspecteren en handmatig ongedierte te verwijderen. Daarnaast kan een natuurlijk bestrijdingsmiddel op basis van bijvoorbeeld pyrethrum of neemolie worden gebruikt. Tot slot kan het helpen om de plant gezond en stressvrij te houden door voldoende water, voeding en licht te geven.

 • Omschrijving

  Pachysandra terminalis is een groenblijvende bodembedekker met glanzende, donkergroene bladeren die in de lente kleine witte bloemen produceert. Het is een langzaam groeiende plant die zich verspreidt door middel van wortelstokken en kan goed gedijen in de schaduwrijke gebieden van de tuin. Pachysandra terminalis is een veelgebruikte plant voor het bedekken van de grond onder bomen en struiken. Het vereist regelmatig water geven en enigszins zure grond voor optimale groei. Het is ook bekend onder de naam 'Dikkemanskruid'.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.