Parthenocissus tricuspidata

Parthenocissus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Parthenocissus tricuspidata, ook wel bekend als Wilde Wingerd, is een klimplant met opvallende bladeren die in de herfst rood tot paars kleuren. De plant hecht zichzelf vast aan muren en schuttingen met behulp van hechtwortels. Parthenocissus tricuspidata kan een hoogte bereiken van 10 tot 20 meter. De plant bloeit in de zomer met kleine groene bloemen, gevolgd door blauwe bessen. Wilde Wingerd is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die zowel in de volle zon als in de schaduw kan groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Parthenocissus tricuspidata is niet groenblijvend. Het verliest zijn bladeren in de herfst en bloeit in de zomer. Het is een klimplant die vaak wordt gebruikt voor het bedekken van muren en schuttingen.

  Parthenocissus tricuspidata is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is een sterke en winterharde klimplant die goed bestand is tegen koude temperaturen. Dit maakt hem een geschikte keuze voor in de tuin.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud en heeft weinig zorg nodig. Het is een sterke en robuuste klimplant die goed gedijt in de meeste tuinomstandigheden. Regelmatig snoeien kan de groei en vorm van de plant bevorderen.

  Deze plant kan uitgroeien tot een hoogte van 10 tot 18 meter en een breedte van 5 tot 8 meter. Het is belangrijk om voldoende ruimte te voorzien zodat de plant vrij kan groeien en zich kan verspreiden. Houd rekening met de grootte van de plant bij het kiezen van een geschikte locatie in de tuin.

  Ja, deze plant groeit goed in de schaduw. Hij kan goed gedijen op een plek waar weinig zonlicht is en zal nog steeds gezond en weelderig groeien. Het is een ideale keuze voor schaduwrijke tuinen of plekken met weinig zonlicht.

  Tuinplanten zoals Parthenocissus tricuspidata hebben over het algemeen wekelijks water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verzadigen. Controleer regelmatig of de plant water nodig heeft door te voelen aan de grond.

  Ja, Parthenocissus tricuspidata is vlinder en bijenlokkend. De bloemen trekken deze insecten aan met hun nectar en zorgen voor bestuiving. Het is een waardevolle plant voor het ondersteunen van de biodiversiteit in de tuin.

  Ja, Parthenocissus tricuspidata is goed voor biodiversiteit omdat het een bron van voedsel en schuilplaats biedt voor vogels en insecten. Daarnaast kan het ook zorgen voor een gezonde bodem en verkoeling in de omgeving.

  Parthenocissus tricuspidata bloeit in de maanden juni en juli. De bloei duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste op een zonnige standplaats. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond goed vochtig blijft tijdens warme periodes. De plant zal goed gedijen in de volle zon als aan deze voorwaarden wordt voldaan.

  Nee, Parthenocissus tricuspidata is niet eetbaar. Het sap en de bessen van deze plant zijn giftig voor mensen en dieren. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve bladeren.

  Ja, Parthenocissus tricuspidata heeft een geluidsdempende werking door de dichte begroeiing van bladeren. Dit zorgt voor absorptie van geluidsgolven en vermindert akoestische reflecties. Het kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in een tuin of buitenruimte.

 • De plant kan het beste gesnoeid worden in de late winter of vroege lente. Verwijder dode of beschadigde takken en snoei overige takken terug tot gewenste lengte. Let op dat de takken niet te dicht op elkaar groeien om luchtcirculatie te bevorderen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant om schimmelziektes te voorkomen.

  Voor deze Tuinplanten is het belangrijk om goed doorlatende potgrond te gebruiken, bij voorkeur gemengd met compost of organische meststoffen. Vermijd zware kleigrond, die kan leiden tot wateroverlast en wortelrot. Zorg ervoor dat de pot een goede afwatering heeft om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Parthenocissus tricuspidata groeit het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot vochtige bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, maar ook niet te droog. Het toevoegen van compost kan de bodemkwaliteit verbeteren voor een gezonde groei van deze plant.

  De plant gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke locatie. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Het is belangrijk om de plant beschutting te bieden tegen harde wind.

  Om de plant te beschermen tegen vorstschade in de winter, kan je een dikke laag mulch rond de plant aanbrengen. Ook kan je de plant inpakken met een speciale winterbeschermingsdoek. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt voordat de vorst begint.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en groeit goed op verschillende grondsoorten. Het is belangrijk om af en toe de plant te snoeien om de groei in toom te houden en de vorm te behouden. Verwijder regelmatig dode of beschadigde bladeren voor een gezonde uitstraling.

  Deze plant heeft weinig voedingsstoffen nodig en gedijt goed in normale tuingrond. Het is belangrijk om de plant niet te overdoseren met meststoffen, dit kan leiden tot te veel bladgroei en een verminderde bloei. Een lichte bemesting in het voorjaar kan de plant helpen gezond te blijven.

  Mulchen helpt om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken rondom deze plant. Gebruik organisch materiaal zoals compost, houtsnippers of bladeren als mulch. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet te dik is, ongeveer 5-7 centimeter is voldoende.

  Een zuurgraad tussen pH 6,1 en 7,5 is ideaal voor deze plantensoort. Het is belangrijk om de bodem regelmatig te testen en indien nodig te corrigeren met bijvoorbeeld kalk. Een te zure of te basische bodem kan de groei en gezondheid van de plant beïnvloeden.

  Voor tuinplanten die last hebben van ongedierte, kunnen verschillende methoden worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes of sluipwespen kunnen ingezet worden, of er kan gebruik worden gemaakt van biologische bestrijdingsmiddelen. Daarnaast is het regelmatig controleren van de planten op tekenen van ongedierte en het handmatig verwijderen ervan ook een effectieve manier om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Parthenocissus tricuspidata, ook wel bekend als Wilde Wingerd, is een klimplant met opvallende bladeren die in de herfst rood tot paars kleuren. De plant hecht zichzelf vast aan muren en schuttingen met behulp van hechtwortels. Parthenocissus tricuspidata kan een hoogte bereiken van 10 tot 20 meter. De plant bloeit in de zomer met kleine groene bloemen, gevolgd door blauwe bessen. Wilde Wingerd is een winterharde en gemakkelijk te onderhouden plant die zowel in de volle zon als in de schaduw kan groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.