Philadelphus coronarius

Philadelphus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Philadelphus coronarius, ook bekend als boerenjasmijn, is een bladverliezende struik met geurende witte bloemen in de lente. De bloemen lijken op kleine sterretjes en trekken vlinders aan. De struik groeit compact en heeft een opgaande groeiwijze. Het blad is ovaalvormig en lichtgroen van kleur. Boerenjasmijn gedijt goed in de zon tot halfschaduw en vereist matige watergift.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend maar verliest zijn bladeren in de winter. Het is een bladverliezende struik die voornamelijk in het voorjaar en de zomer bloeit.

  Philadelphus coronarius is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant in de winter te beschermen tegen strenge vorst. Deze tuinplant is geschikt voor ons gematigde klimaat en kan goed overwinteren in de tuin.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en vereist minimale zorg. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien en te zorgen voor voldoende water en voedingsstoffen. Het is een sterke en winterharde plant die goed gedijt in verschillende soorten bodem en klimaten.

  Philadelphus coronarius heeft vrij veel ruimte nodig om goed te groeien. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en objecten om verstikking te voorkomen. Een afstand van minimaal 1,5 meter tot andere planten is aan te raden.

  Deze plant groeit het beste in de volle zon tot halfschaduw. In de schaduw zal de groei mogelijk vertragen en kan de bloei minder uitbundig zijn. Het is aan te raden om de plant op een zonnige standplaats te plaatsen voor optimale groei en bloei.

  Deze tuinplant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Over het algemeen is het voldoende om de plant één of twee keer per week water te geven.

  Ja, de bloemen van de plant worden vaak bezocht door vlinders en bijen vanwege hun zoete geur en nectar. Het is een populaire keuze voor tuinen vanwege de aantrekkingskracht op bestuivende insecten.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn geurige bloemen en nectar. Door de bestuiving van deze insecten kan de plant zich voortplanten en bijdragen aan de diversiteit van de tuin. Het creëert een gezonde en evenwichtige omgeving voor verschillende soorten planten en dieren.

  De Tuinplant bloeit in de maanden mei en juni en de bloei duurt ongeveer 2-3 weken.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en groeit het best op een zonnige plek. Het is belangrijk dat de plant voldoende zonlicht krijgt voor een gezonde groei en bloei.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het wordt voornamelijk gebruikt vanwege de geurige bloemen in de tuin. Het consumeren kan leiden tot maagklachten.

  De plant Philadelphus coronarius staat niet bekend om zijn geluidsdempende eigenschappen. Het is voornamelijk een decoratieve tuinplant die bekend staat om zijn geurige bloemen. Planten die geluidsdempend zijn, bevatten meestal dichte bladeren of stengels die geluid absorberen.

 • Deze plant kan het beste na de bloei gesnoeid worden om de vorm en groei te bevorderen. Verwijder oude takken en snoei ongeveer 1/3 van de takken helemaal terug. Let op dat je niet te veel snoeit, anders kan de bloei verminderen. Planten kunnen ook in de lente licht gesnoeid worden om de vorm te behouden.

  Geef regelmatig water aan deze plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, maar niet doorweekt. Vermijd dat de wortels langdurig in stilstaand water staan.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te zorgen voor goed doorlatende potgrond, zodat de wortels niet te nat blijven. Kies bij voorkeur een potgrond die speciaal geschikt is voor tuinplanten. Voeg eventueel wat extra bemesting toe om de plant te ondersteunen bij de groei.

  De plant heeft een voorkeur voor een goed doorlatende, vruchtbare en vochtige bodem. Het is belangrijk dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Een neutrale tot licht zure bodem is ideaal voor deze plant.

  De plant gedijt het beste op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is en niet te vochtig blijft. Een beschutte plek in de tuin is ideaal voor deze plant.

  In strenge winters kan het helpen om de plant te beschermen met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de grond goed gedraineerd is om vorstschade te voorkomen. Bij extreem koude temperaturen kan het noodzakelijk zijn om de plant af te dekken met een doek of noppenfolie.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en is gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en om dode takken te verwijderen. Verder heeft de plant geen speciale verzorging nodig.

  Een tuinplant zoals deze heeft baat bij bemesting om gezond en goed te kunnen groeien. Het is aan te raden om in het voorjaar organische mestkorrels toe te voegen aan de grond rondom de plant. Een meststof met een hoger gehalte stikstof kan zorgen voor een goede groei en bloei.

  Het is aan te raden om de grond rondom de plant te bedekken met mulch om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch kan bestaan uit organisch materiaal zoals bladeren, houtsnippers of stro. Breng een laag mulch aan van ongeveer 5 tot 10 cm dik en laat ruimte vrij rondom de stam van de plant.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een gematigde zuurgraad. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor een gezonde groei en bloei. Een te zure of te basische bodem kan leiden tot problemen met de opname van voedingsstoffen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op mogelijke plagen zoals bladluizen, spint en rupsen. Gebruik indien nodig natuurlijke bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of geparfumeerde spray. Zorg ervoor dat de plant voldoende luchtcirculatie heeft en niet te dicht op andere planten staat om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Philadelphus coronarius, ook bekend als boerenjasmijn, is een bladverliezende struik met geurende witte bloemen in de lente. De bloemen lijken op kleine sterretjes en trekken vlinders aan. De struik groeit compact en heeft een opgaande groeiwijze. Het blad is ovaalvormig en lichtgroen van kleur. Boerenjasmijn gedijt goed in de zon tot halfschaduw en vereist matige watergift.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.