Phormium tenax 'Purpureum'

Phormium

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Phormium tenax 'Purpureum' is een decoratieve plant met lange, smalle bladeren die een dieppaarse kleur hebben. Deze plant kan een hoogte bereiken van zo'n 2 tot 3 meter en heeft een opvallende en exotische uitstraling. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zowel zonlicht als lichte schaduw. De Phormium tenax 'Purpureum' wordt vaak gebruikt als solitaire plant in borders of als eyecatcher in een tuinontwerp. Deze plant trekt ook vogels aan door de nectar die geproduceerd wordt in de bloemen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit betekent dat hij ook in de winter zijn blad behoudt. Perfect voor een groene tuin het hele jaar door.

  Phormium tenax 'Purpureum' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek. In de winter is het belangrijk om de grond rondom de plant goed te laten afwateren om bevriezing te voorkomen.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij makkelijk in onderhoud. Zorg voor voldoende vochtige grond en volle zon voor een goede groei. Verwijder regelmatig dode bladeren voor een gezonde uitstraling.

  De plant heeft veel ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is tussen de planten om luchtcirculatie te bevorderen. Houd minimaal 1,5 meter afstand aan tussen elke plant.

  De Phormium tenax 'Purpureum' groeit het beste op een zonnige plek, maar kan ook goed gedijen in halfschaduw. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht krijgt om zijn dieppaarse bladeren te behouden. De groei kan echter langzamer zijn dan wanneer hij in de volle zon staat.

  De plant heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht vochtig blijft. In de winter kan de waterbehoefte afnemen.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen en nectar die ze produceren. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die biodiversiteit willen bevorderen en insecten willen aantrekken.

  Phormium tenax 'Purpureum' trekt bestuivers aan, zoals bijen en vlinders, die van bloemen nectar verzamelen. Hierdoor draagt de plant bij aan de biodiversiteit in de tuin. Daarnaast bieden de bladeren beschutting en voedsel voor kleine dieren zoals vogels en insecten.

  De Phormium tenax 'Purpureum' bloeit van juni tot augustus en de bloei kan enkele weken duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het best in een zonnige standplaats. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens droge periodes. Verder heeft de plant weinig onderhoud nodig.

  Nee, de plant Phormium tenax 'Purpureum' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die voornamelijk voor zijn blad wordt gekweekt. Het consumeren van de plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, de Phormium tenax 'Purpureum' heeft een geluidsdempend effect vanwege de dichte bladeren die geluidsgolven absorberen. Dit maakt de plant ideaal voor het verminderen van omgevingsgeluid in de tuin.

 • Phormium tenax 'Purpureum' kan in het voorjaar worden teruggesnoeid tot aan de grond om de plant te verjongen. Verwijder ook regelmatig dode of beschadigde bladeren. Pas op met de scherpe bladeren bij het snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te nat. Geef bij voorkeur water bij de wortels om rotting van bladeren te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in goed doorlatende potgrond. Het is aan te raden om regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten.

  De plant gedijt het beste in goed doorlatende grond met een gemiddelde tot goede bodemkwaliteit. Het is belangrijk dat de bodem voldoende vochtig is, maar niet te nat. Een humusrijke bodem zorgt voor een optimale groei van de plant.

  Deze plant groeit het beste op een zonnige tot licht beschaduwde standplaats. Zorg voor goed doorlatende grond en vermijd te natte bodems. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van de bladeren te voorkomen.

  Tuinplanten met een vergelijkbare winterhardheid hebben over het algemeen geen bescherming nodig tijdens de winter. Een mulchlaag van stro of bladeren kan helpen om de wortels te beschermen tegen strenge vorst. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorst begint om uitdroging te voorkomen.

  Deze plant vereist weinig onderhoud en gedijt goed in zowel zon als halfschaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en geef regelmatig water tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig organische meststoffen toe te voegen, bij voorkeur in het voorjaar. Zorg ervoor dat de meststof goed verdeeld wordt rond de plant en vermijd overbemesting om schade te voorkomen. Het is ook goed om oude bladeren en dood plantmateriaal te verwijderen om de plant gezond te houden.

  Mulch helpt bij het vasthouden van vocht en bestrijdt onkruid. Het is belangrijk om mulch regelmatig bij te werken voor optimale resultaten. Kies voor organische mulch zoals compost of boomschors voor een gezonde bodem.

  De plant gedijt het beste op een neutrale tot licht zure bodem met een pH tussen 6,5 en 7,5. Het is belangrijk dat de bodem goed doorlatend is en niet te nat. Het regelmatig controleren en aanpassen van de zuurgraad van de bodem kan de gezondheid en groei van de plant optimaliseren.

  Voor deze plant kunnen bladluizen, spint en slakken problemen veroorzaken. Het regelmatig controleren en verwijderen van ongedierte kan helpen de plant gezond te houden. Natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen kunnen ook ingezet worden voor bestrijding.

 • Omschrijving

  De Phormium tenax 'Purpureum' is een decoratieve plant met lange, smalle bladeren die een dieppaarse kleur hebben. Deze plant kan een hoogte bereiken van zo'n 2 tot 3 meter en heeft een opvallende en exotische uitstraling. Het is een winterharde plant die goed gedijt in zowel zonlicht als lichte schaduw. De Phormium tenax 'Purpureum' wordt vaak gebruikt als solitaire plant in borders of als eyecatcher in een tuinontwerp. Deze plant trekt ook vogels aan door de nectar die geproduceerd wordt in de bloemen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.