Pieris japonica

Pieris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pieris japonica, ook wel bekend als de Japanse pieris, is een groenblijvende struik die in het voorjaar prachtige witte bloemen produceert. De bladeren van de plant zijn langwerpig en hebben een opvallend glanzend uiterlijk. Na de bloei verschijnen kleine rode bessen die vogels aantrekken. Pieris japonica gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een decoratieve plant die een vleugje elegantie en kleur toevoegt aan elke tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de plant behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. De bladeren zijn glanzend en ovaalvormig, wat zorgt voor een frisse uitstraling in de tuin. Het is een populaire keuze vanwege zijn groenblijvende eigenschappen.

  De plant is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Over het algemeen kan de plant goed overwinteren in ons klimaat.

  Ja, deze plant is over het algemeen makkelijk in onderhoud, zolang hij op een beschutte plek staat met vochtige grond en weinig direct zonlicht. Snoei na de bloei om de vorm en de gezondheid van de plant te behouden.

  Voor deze tuinplant is het aan te raden om ongeveer 1,5 tot 2 meter ruimte rondom te behouden zodat de plant voldoende kan groeien. Geef de plant voldoende ruimte om zich te ontwikkelen en te voorkomen dat andere planten de groei belemmeren. Houd ook rekening met de uiteindelijke grootte van de plant en pas de ruimte hier op aan.

  Deze plant groeit het beste in de halfschaduw tot schaduw. Zorg voor een beschutte plek met voldoende vochtige grond. Te veel direct zonlicht kan de bladeren beschadigen.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond en geef water indien nodig. Over het algemeen is het beter om matig water te geven dan te veel.

  Ja, de bloemen van deze plant zijn aantrekkelijk voor vlinders en bijen vanwege hun nectarrijke eigenschappen. Hierdoor kan de plant een waardevolle aanvulling zijn in een tuin die bijen en vlinders wil aantrekken.

  Ja, de plant is goed voor biodiversiteit omdat het insecten aantrekt met zijn nectar en voedsel biedt aan sommige vogelsoorten. Het zorgt voor variatie in de tuin en draagt bij aan het ecosysteem.

  De Pieris japonica bloeit in de maanden maart, april en mei en de bloei kan enkele weken tot een maand duren.

  Pieris japonica kan beter geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw, aangezien direct zonlicht de bladeren kan verbranden. Het is dus beter om de plant te beschermen tegen de volle zon.

  Nee, de bladeren en bessen van Pieris japonica zijn giftig en niet geschikt voor consumptie. Het eten van deze plant kan leiden tot maagklachten, braken en andere gezondheidsproblemen. Het wordt sterk afgeraden om Pieris japonica te eten.

  De plant heeft dichte bladeren die geluid kunnen absorberen, waardoor deze enigszins geluidsdempend kan zijn in de tuin. Het effect zal echter beperkt zijn in vergelijking met andere geluidsdempende planten. Over het algemeen worden bomen als effectievere geluidsdempers beschouwd.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en takken die naar binnen groeien. Gebruik scherpe snoeischaren om schade aan de plant te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnat.

  Pieris is een wintergroene struik die het beste gedijt in lichtzure, humusrijke potgrond. Zorg ervoor dat de pot goed waterdoorlatend is en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Voeg indien nodig ook wat meststoffen toe om de groei te stimuleren.

  De Tuinplanten-gemeenschap gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond met een neutrale tot zure pH-waarde. Het is belangrijk dat de bodem rijk is aan organisch materiaal en vrij is van zware klei. Zorg ervoor dat de grond regelmatig wordt bemest om de gezondheid en bloei van de plant te bevorderen.

  Zet deze plant op een standplaats in de halfschaduw tot schaduw. Het liefst op een beschutte plek uit de wind. Zorg voor vochtige en goed doorlatende grond.

  Om vorstschade te voorkomen is het aan te raden om de plant te beschermen in de winter. Dit kan bijvoorbeeld door mulch aan te brengen rond de basis van de plant en door de plant af te dekken met een ademend materiaal zoals jute. Ook kan de plant in een pot worden geplaatst en op een beschutte plek worden gezet tijdens koude periodes.

  Geef de plant een lichte standplaats met gefilterd zonlicht. Houd de grond vochtig, maar niet te nat. Snoei de plant na de bloei om de vorm te behouden en nieuwe groei te stimuleren.

  Tuinplanten zoals Pieris houden van een goed bemeste grond. Gebruik in het voorjaar een organische meststof voor bloeiende planten. Bemest niet te veel, overdosering kan tot problemen leiden.

  Mulchen met organisch materiaal zoals compost of boomschors kan helpen om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken in de tuin. Het zorgt ook voor een betere bodemstructuur en voedingsstoffen voor de planten. Het is belangrijk om de mulchlaag regelmatig te vernieuwen om de voordelen te behouden.

  De plant gedijt het beste in een zure tot neutrale bodem met een pH-waarde tussen 5,5 en 6,5. Een te hoge pH-waarde kan leiden tot voedingsstoffentekorten en slechte groei. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen.

  Snoei dode of beschadigde bladeren en takken regelmatig af om de gezondheid van de plant te bevorderen. Controleer de plant regelmatig op plagen zoals bladluizen en witte vlieg en verwijder deze indien nodig met een milieuvriendelijk bestrijdingsmiddel. Zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de plant en vermijd overmatig water geven om schimmelziekten te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pieris japonica, ook wel bekend als de Japanse pieris, is een groenblijvende struik die in het voorjaar prachtige witte bloemen produceert. De bladeren van de plant zijn langwerpig en hebben een opvallend glanzend uiterlijk. Na de bloei verschijnen kleine rode bessen die vogels aantrekken. Pieris japonica gedijt goed in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien. Het is een decoratieve plant die een vleugje elegantie en kleur toevoegt aan elke tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.