Pieris japonica 'Prelude'

Pieris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pieris japonica 'Prelude' is een langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloementrossen die een licht zoete geur verspreiden. De bloemen trekken bijen en vlinders aan. 'Prelude' is goed bestand tegen koude temperaturen en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Deze sierlijke plant kan worden gebruikt als solitaire struik in de tuin of als haagplant.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Pieris japonica 'Prelude' is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor blijft de plant het hele jaar door een mooie aanvulling op de tuin.

  Deze plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is daarmee geschikt voor de meeste klimaten in Nederland. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst beter te beschermen.

  Ja, de plant heeft weinig onderhoud nodig en gedijt goed in de meeste tuinomgevingen. Zorg voor voldoende water en lichte, goed doorlatende grond om de plant gezond te houden. Een jaarlijkse snoeibeurt na de bloei kan helpen om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De Tuinplanten heeft ruimte nodig om uit te kunnen groeien en zich te ontwikkelen. Zorg voor voldoende ruimte tussen andere planten en houd rekening met de uiteindelijke grootte van de Tuinplanten. Een afstand van ongeveer 1,5 tot 2 meter is vaak voldoende om de Tuinplanten goed te laten groeien.

  Ja, de plant groeit goed in de schaduw. Het is een schaduwminnende plant die goed gedijt onder bomen of naast hoge struiken. Zorg ervoor dat de grond vochtig is en geef regelmatig water voor optimale groei.

  Tuinplanten hebben over het algemeen behoefte aan water wanneer de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Voor de meeste tuinplanten is het voldoende om 1 tot 2 keer per week water te geven. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de Pieris japonica 'Prelude' trekt vlinders en bijen aan vanwege de bloemen die nectar produceren. Het is een nuttige plant voor bestuivers in de tuin.

  Ja, Pieris japonica 'Prelude' is goed voor biodiversiteit omdat het nectar en stuifmeel levert voor bijen en andere bestuivende insecten. Daarnaast kunnen vogels zoals roodborstjes graag schuilen in de dichte bladeren van de plant. Het toevoegen van deze plant aan de tuin kan helpen om de biodiversiteit te stimuleren.

  De bloeiperiode van deze plant is van maart tot mei. De bloemen kunnen ongeveer 3-4 weken bloeien.

  De plant houdt van een plekje in de halfschaduw tot schaduw en kan verbranden in de volle zon. Het is dus beter om de plant te beschermen tegen direct zonlicht. Het is aan te raden om de plant op een beschutte plek te planten.

  Nee, Pieris japonica 'Prelude' is niet eetbaar. Het is geen voedzame plant voor consumptie en kan zelfs giftig zijn. Het wordt voornamelijk gekweekt voor zijn decoratieve bladeren en bloemen.

  Ja, de Pieris japonica 'Prelude' heeft geluidsdempende eigenschappen vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om geluid te absorberen en te verminderen in de omgeving waar het geplant is. Planten in het algemeen hebben een positief effect op geluidsdemping.

 • Snoei de plant na de bloei om de vorm en grootte te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken en takken die naar binnen groeien. Snoei niet te rigoureus, omdat dit de gezondheid van de plant kan schaden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet doorweekt. Geef bij voorkeur water aan de basis van de plant om schimmelvorming te voorkomen.

  De plant gedijt het best in vochtige, goed doorlatende potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond niet te compact wordt en geef regelmatig water om uitdroging te voorkomen. Verpot de plant indien nodig om de groei te bevorderen.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Een neutrale tot zure bodem met een goede humuslaag is ideaal voor deze plant. Zorg voor voldoende voedingsstoffen en vermijd te zware of te droge grond.

  De Pieris japonica 'Prelude' gedijt het beste op een standplaats in de volle zon tot halfschaduw. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en bij voorkeur licht zuur van pH-waarde. Zorg ervoor dat de plant beschermd staat tegen harde wind.

  Tuinplanten zoals Pieris japonica 'Prelude' hebben in de winter bescherming nodig tegen vorst, vooral jonge planten. Je kunt de plant beschermen door mulch rond de wortels te leggen en door de plant af te dekken met een beschermende doek of folie. Het is ook aan te raden om de plant op een beschutte plek te zetten tijdens koudere maanden.

  De plant heeft weinig onderhoud nodig en hoeft niet regelmatig gesnoeid te worden. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Verwijder dode bladeren en bloemen om de plant gezond te houden.

  Om een goede groei en bloei te bevorderen, is het aan te raden om de plant in het voorjaar te bemesten. Gebruik hiervoor een organische meststof die speciaal geschikt is voor tuinplanten. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om een laag mulch rondom de plant aan te brengen om de bodem vochtig te houden en onkruidgroei te beperken. Mulch kan bestaan uit bijvoorbeeld boomschors, bladafval of compost. Het is belangrijk om regelmatig de mulchlaag te vernieuwen om de plant optimaal te laten groeien en bloeien.

  De bodem moet zuur zijn voor optimale groei van deze plant. Een pH tussen 4,5 en 6 is ideaal. Het is belangrijk om de zuurgraad regelmatig te controleren en eventueel aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op verschillende soorten insecten en plagen. Bij een eventuele plaag kunnen biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten worden ingezet. Zorg daarnaast voor een goede luchtcirculatie en voldoende ruimte tussen de planten om plagen te voorkomen.

 • Omschrijving

  Pieris japonica 'Prelude' is een langzaam groeiende struik met glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. In het voorjaar bloeit de plant met witte bloementrossen die een licht zoete geur verspreiden. De bloemen trekken bijen en vlinders aan. 'Prelude' is goed bestand tegen koude temperaturen en gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende grond. Deze sierlijke plant kan worden gebruikt als solitaire struik in de tuin of als haagplant.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.