Pieris japonica 'Select'

Pieris

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pieris japonica 'Select' is een compacte en langzaam groeiende struik die meestal niet hoger wordt dan 1,5 meter. Hij heeft glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. In het voorjaar produceert deze plant hangende trossen met kleine, witte bloemen die een subtiele geur verspreiden. De bloemen worden later gevolgd door opvallende rode bessen. De Pieris japonica 'Select' gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, Pieris japonica 'Select' is een groenblijvende plant. Dit betekent dat de plant zijn bladeren behoudt gedurende het hele jaar. Het is een mooie toevoeging aan de tuin vanwege zijn blijvende groene uitstraling.

  De Pieris japonica 'Select' is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Deze tuinplant kan dus redelijk lage temperaturen verdragen. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Pieris japonica 'Select' is over het algemeen een gemakkelijke plant in onderhoud. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven en rekening te houden met de standplaats en bodemkwaliteit. Snoeien kan nodig zijn om de vorm en grootte van de plant te behouden.

  De Pieris japonica 'Select' heeft ruimte nodig om te groeien en zich goed te ontwikkelen, het liefst in een goed doorlatende grond. Zorg ervoor dat de plant voldoende licht en lucht krijgt om gezond te blijven. Denk bij het planten aan de uiteindelijke grootte van de plant en geef hem voldoende ruimte om uit te groeien.

  Ja, Pieris japonica 'Select' groeit goed in de schaduw. Tuinplanten die gedijen in schaduwrijke omgevingen zijn onder andere varens, hosta's en helleborussen. Het is belangrijk om periodiek te controleren of de plant voldoende water en voedingsstoffen krijgt.

  Tuinplanten zoals Pieris japonica 'Select' hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de weersomstandigheden. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet te laten verdrinken. Het is raadzaam om regelmatig te controleren of de grond nog vochtig is voordat je water geeft.

  Ja, Pieris japonica 'Select' is vlinder- en bijenlokkend vanwege de nectarrijke bloemen die ze produceert. Het is een waardevolle aanwinst voor de tuin omdat het bijen en vlinders aantrekt en zo bijdraagt aan de bestuiving van andere planten. Het is aan te raden om deze plant in de tuin te hebben als je meer insecten wilt aantrekken.

  Pieris japonica 'Select' draagt bij aan de biodiversiteit door het aantrekken van bestuivende insecten en vogels. Het is een dichte struik die beschutting biedt voor verschillende soorten dieren in de tuin. Daarnaast helpt het bij het verhogen van de diversiteit aan planten in de tuin.

  Deze plant bloeit in de maanden maart en april. De bloeiperiode duurt meestal ongeveer 2 tot 3 weken.

  Deze plant kan beter geplant worden op een plek met halfschaduw tot schaduw. Hij kan wel wat ochtendzon verdragen, maar directe middagzon kan schadelijk zijn voor de bladeren. Zorg voor bescherming tegen felle zon en warme temperaturen.

  Nee, Pieris japonica 'Select' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant die bekend staat om zijn mooie bloemen en bladeren. Consumptie kan leiden tot misselijkheid en andere gezondheidsproblemen.

  Ja, de Pieris japonica 'Select' heeft dichte bladeren die geluid enigszins kunnen absorberen. Het kan dus bijdragen aan het verminderen van omgevingsgeluiden in de tuin. Echter, het is geen volledig geluidsdempende plant.

 • Om de plant gezond te houden, is het raadzaam om na de bloei de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Snoei eventuele dode of beschadigde takken in het voorjaar. Verjong de struik om de paar jaar door enkele van de oudste takken helemaal weg te snoeien.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in water blijven staan. Geef bij voorkeur 's ochtends water om de plant voldoende tijd te geven om op te drogen voor de nacht.

  De plant gedijt het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Het is belangrijk om de grond regelmatig te bemesten om de groei en bloei te bevorderen. Zorg ervoor dat de potgrond licht zuur is voor optimale groeiomstandigheden.

  De bodemkwaliteit voor deze tuinplant moet humusrijk en goed doorlatend zijn. Het is belangrijk dat de grond zuur is, met een pH tussen 4,5 en 6. Daarnaast verdraagt de plant geen natte voeten, dus zorg voor een goede drainage.

  De plant gedijt het best op een standplaats in de halfschaduw of schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat. Bescherm de plant tegen harde wind om beschadiging van bladeren te voorkomen.

  In de winter heeft deze plant bescherming nodig tegen koude temperaturen, vooral als het gaat vriezen. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een laag mulch of bladeren. Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt tijdens de wintermaanden.

  De plant moet jaarlijks gesnoeid worden na de bloei om de vorm te behouden. Zorg voor een vochtige, goed doorlatende grond en geef regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Bemest de plant in het voorjaar met organische meststoffen voor een gezonde groei en bloei.

  De Pieris japonica 'Select' heeft behoefte aan een voedzame bodem en regelmatige bemesting. Gebruik een meststof met een hoog stikstofgehalte in het voorjaar en een meststof met een hoog fosforgehalte in het najaar. Overbemesting moet vermeden worden om schade aan de plant te voorkomen.

  Het is aan te raden om de plant te mulchen met organisch materiaal in het voorjaar om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch helpt ook om de wortels te beschermen tegen vorst en extreme temperaturen. Verwijder oude mulch aan het einde van het groeiseizoen en breng in het voorjaar opnieuw aan.

  De Pieris japonica 'Select' groeit het best in zure bodems met een pH-waarde tussen 5,0 en 5,5. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bodem zuur genoeg is voor een gezonde groei en bloei van deze tuinplant. Het regelmatig testen en aanpassen van de bodemzuurgraad kan helpen bij het behouden van een optimale omgeving voor de plant.

  Om ongedierte tegen te gaan bij deze plant, is het belangrijk om regelmatig de bladeren te inspecteren op tekenen van insecten. Een mogelijke optie is om bladluizen handmatig te verwijderen door ze met water weg te spoelen. Daarnaast kan een biologisch bestrijdingsmiddel zoals neemolie worden gebruikt om ongedierte te bestrijden.

 • Omschrijving

  De Pieris japonica 'Select' is een compacte en langzaam groeiende struik die meestal niet hoger wordt dan 1,5 meter. Hij heeft glanzende, donkergroene bladeren die het hele jaar door aan de plant blijven zitten. In het voorjaar produceert deze plant hangende trossen met kleine, witte bloemen die een subtiele geur verspreiden. De bloemen worden later gevolgd door opvallende rode bessen. De Pieris japonica 'Select' gedijt het best in vochtige, goed doorlatende grond en kan zowel in de volle zon als in de halfschaduw groeien.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.