Pittosporum tobira

Pittosporum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Pittosporum tobira, ook wel bekend als Japanse Pittosporum, is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en geurende bloemen. De bloemen zijn wit en sterk geurend en trekken vlinders aan. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is zeer geschikt voor het creëren van hagen of als solitaire struik. Pittosporum tobira vereist een goed doorlatende grond en regelmatige snoei om zijn vorm en grootte te behouden. Het is een populaire keuze voor landschapsarchitectuur door zijn aantrekkelijke uiterlijk en gemak in onderhoud.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Hierdoor zorgt het voor een continue groen accent in de tuin, zelfs in de wintermaanden.

  Pittosporum tobira is winterhard tot ongeveer -5 graden Celsius. Het is dus een redelijk winterharde tuinplant die goed bestand is tegen milde vorst. Het is aan te raden om de plant te beschermen bij strenge vorst.

  Ja, deze plant is over het algemeen vrij gemakkelijk in onderhoud en vereist weinig speciale zorg. Het is een sterke en robuuste plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Regelmatig snoeien en water geven is voldoende om de plant gezond te houden.

  De Pittosporum tobira heeft genoeg ruimte nodig om zich volledig te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er voldoende afstand is tussen andere planten en objecten om de groei niet te belemmeren. Houd rekening met de uiteindelijke grootte van de plant bij het planten ervan.

  De plant groeit goed in de schaduw en kan zelfs gedijen onder lichte schaduw. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen felle zonnestralen om verbranding van het blad te voorkomen. Zorg ervoor dat de plant voldoende vocht en voedingsstoffen krijgt om gezond te blijven.

  Tuinplanten zoals de Pittosporum tobira hebben over het algemeen één keer per week water nodig, tenzij de grond al vochtig aanvoelt. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Het is belangrijk om regelmatig de grond te controleren voordat je water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar van de bloemen. Het is daarom een goede keuze voor tuinen die bijen en vlinders willen aantrekken.

  Ja, Pittosporum tobira is goed voor biodiversiteit, omdat het bloemen heeft die insecten aantrekken. Deze insecten zijn belangrijk voor bestuiving en kunnen dienen als voedsel voor andere dieren, zoals vogels. Het creëert daarmee een gezonde en diverse leefomgeving in de tuin.

  De plant bloeit vanaf mei tot en met juli en de bloeiperiode kan ongeveer drie maanden duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt goed in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om voldoende water te geven tijdens droge periodes om uitdroging te voorkomen. Deze plant is geschikt voor zonnige tuinen.

  Nee, de plant is niet eetbaar en kan bij consumptie gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Het wordt aanbevolen om deze plant niet in te nemen. Het is beter om de plant enkel te gebruiken voor decoratieve doeleinden in de tuin.

  Ja, de Pittosporum tobira plant heeft dichte groene bladeren die geluid kunnen dempen. Dit kan helpen om geluidsoverlast te verminderen in uw tuin of leefomgeving. Placeer de plant dichtbij een bron van geluid voor het beste resultaat.

 • Het is aan te raden om Pittosporums jaarlijks te snoeien om de vorm en grootte te behouden. Snoei dode, beschadigde of zieke takken en dun de struik uit om luchtcirculatie te bevorderen. Snoei bij voorkeur na de bloei in het voorjaar of na de zomer.

  Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Controleer de vochtigheid van de grond voordat je opnieuw water geeft.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om te kiezen voor een goed doorlatende potgrond die rijk is aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, maar wel voldoende vochtig blijft. Verpot de plant indien nodig om de paar jaar naar een grotere pot met verse potgrond.

  De bodem moet goed doorlatend zijn en bij voorkeur licht zuur tot neutraal. Zorg voor een vruchtbare bodem met voldoende organisch materiaal. Vermijd wateroverlast.

  De Pittosporum tobira gedijt het best op een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats in goed doorlatende grond. Vermijd te natte grond, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Het is een sterke plant die ook bestand is tegen zilte omstandigheden, dus kan goed gedijen in kustgebieden.

  Om de plant te beschermen tegen koude temperaturen in de winter, is het aan te raden om een mulchlaag rond de basis van de plant aan te brengen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint. Overweeg daarnaast het gebruik van een beschermende doek of kasje bij extreme kou.

  De plant heeft regelmatig water nodig, maar houdt niet van natte voeten. Snoei de plant regelmatig om een compacte vorm te behouden. Verwijder dode of beschadigde takken om de gezondheid van de plant te bevorderen.

  Voor deze plant adviseren wij om in het voorjaar en de zomer organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of biologische mest. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig wordt verdeeld rond de wortelzone van de plant. Wees voorzichtig met het gebruik van kunstmest, omdat dit de wortels van de plant kan beschadigen.

  Het gebruik van mulch helpt de bodem vochtiger te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan ook helpen bij het behouden van een gelijkmatige bodemtemperatuur en het toevoegen van voedingsstoffen aan de grond. Het is belangrijk om een laag mulch aan te brengen rondom de stam van de plant, maar niet direct tegen de stam aan.

  De ideale zuurgraad van de bodem voor deze plant is neutraal tot licht zuur (pH-waarde tussen 6 en 7). Een te hoge zuurgraad kan leiden tot voedingsgebrek en groeiproblemen, terwijl een te lage zuurgraad de opname van voedingsstoffen kan belemmeren. Het is daarom belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te testen en indien nodig aan te passen.

  Het is belangrijk om regelmatig de plant te controleren op eventueel ongedierte, zoals bladluizen en spint. Indien nodig kunnen natuurlijke bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om deze insecten te verwijderen. Het is ook aan te raden om de plant regelmatig te bemesten en te voorzien van voldoende water, zodat deze gezond blijft en beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  Pittosporum tobira, ook wel bekend als Japanse Pittosporum, is een groenblijvende struik met glanzende, leerachtige bladeren en geurende bloemen. De bloemen zijn wit en sterk geurend en trekken vlinders aan. Deze plant gedijt goed in zowel zon als halfschaduw en is zeer geschikt voor het creëren van hagen of als solitaire struik. Pittosporum tobira vereist een goed doorlatende grond en regelmatige snoei om zijn vorm en grootte te behouden. Het is een populaire keuze voor landschapsarchitectuur door zijn aantrekkelijke uiterlijk en gemak in onderhoud.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.