Pittosporum tobira 'Variegatum'

Pittosporum

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Pittosporum tobira 'Variegatum' is een mooie struik met glanzende, groenblijvende bladeren die roomwitte randen hebben, wat zorgt voor een opvallend contrast. De plant kan uitgroeien tot een compacte struik van ongeveer 2 meter hoog en breed. In het voorjaar bloeit de Pittosporum tobira 'Variegatum' met geurige bloemen die wit van kleur zijn en aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een veelzijdige plant die zowel als solitair in de tuin of als haagplant kan worden gebruikt.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, de Pittosporum tobira 'Variegatum' is een groenblijvende tuinplant. Het behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar, waardoor het een mooie aanvulling is op de tuin, zelfs in de winter.

  De Pittosporum tobira 'Variegatum' is winterhard tot ongeveer -10 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant bij strenge vorst te beschermen tegen de kou. Het is een tuinplant die goed gedijt in gematigde klimaten.

  Ja, deze plant is over het algemeen gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig speciale zorg nodig. Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht en water krijgt, en snoei indien nodig om de vorm te behouden. Over het algemeen is het een sterke en gezonde plant die goed gedijt in de tuin.

  De plant heeft voldoende ruimte nodig om uit te groeien tot zijn volwassen formaat, dat ongeveer 2-3 meter hoog en breed kan worden. Houd rekening met de omliggende beplanting en zorg voor voldoende licht en lucht. Het vergt regelmatig snoeien om de grootte en vorm van de plant te behouden.

  Ja, de Pittosporum tobira 'Variegatum' groeit goed in de schaduw. Het is een plant die goed gedijt in een omgeving met weinig zonlicht. Het is aan te raden de plant regelmatig water te geven.

  Tuinplanten zoals deze hebben gemiddeld één keer per week water nodig. Het is belangrijk om de grond vochtig te houden, maar niet doorweekt. Controleer regelmatig of de grond droog aanvoelt voordat je opnieuw water geeft.

  Ja, deze plant trekt vlinders en bijen aan vanwege de geur en nectar die ze produceren. Het is dus een goede keuze als je deze insecten wilt aantrekken in je tuin.

  Ja, deze plant is een goede keuze voor biodiversiteit, omdat het kleine insecten aantrekt en beschutting biedt aan verschillende soorten vogels. Daarnaast zorgen de bloemen voor voedsel voor bijen en vlinders. Het helpt dus bij het bevorderen van een gezonde en diverse tuinomgeving.

  De Pittosporum tobira 'Variegatum' bloeit in de lente en vroege zomer, meestal van mei tot juni. De bloeiperiode kan ongeveer 4 tot 6 weken duren.

  De plant kan goed tegen de volle zon en heeft geen problemen met direct zonlicht. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in zonnige omstandigheden. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven bij warm weer.

  Nee, de Pittosporum tobira 'Variegatum' is niet eetbaar. Het is een decoratieve tuinplant en niet bedoeld om te consumeren. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Ja, deze plant staat erom bekend geluiden te dempen door zijn dichte bladerdek en takken. Planten in het algemeen hebben een positief effect op het verminderen van geluidshinder in de tuin. Deze plant kan dus zeker helpen bij het dempen van geluiden.

 • Jaarlijks snoeien in het voorjaar in maart/april bevordert de groei en bloei van de plant. Verwijder dood hout en dun de plant uit om de luchtcirculatie te verbeteren. Knip lange scheuten terug tot een gezonde knop.

  Geef regelmatig water aan de plant, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft maar niet te drassig. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladvochtigheid om ziektes te voorkomen.

  Deze plant heeft graag goed doorlatende potgrond met een lichtzure tot neutrale pH-waarde. Zorg ervoor dat de pot niet te groot is en dat er voldoende drainagegaten in de bodem aanwezig zijn. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of de potgrond niet uitdroogt en de plant op tijd water te geven.

  Voor een optimale groei heeft deze plant een goed doorlatende grond nodig die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de bodem niet te nat is, om wortelrot te voorkomen. Het toevoegen van compost kan bijdragen aan een gezonde bodemkwaliteit voor deze tuinplanten.

  Zorg ervoor dat de plant op een zonnige tot halfschaduwrijke plek staat. Vermijd te felle zon, omdat dit de bladeren kan verbranden. Een beschutte locatie met goed doorlatende grond is ideaal voor deze plant.

  Voor tuinplanten zoals deze is het belangrijk om in de winter te zorgen voor bescherming tegen vorst. Dit kan bijvoorbeeld door de bodem rondom de plant te bedekken met mulch of bladeren, of door de plant af te dekken met een speciale winterhoes. Ook is het verstandig om de plant tijdens vorstperiodes binnen te zetten of op een beschutte plek te plaatsen.

  De plant moet regelmatig worden gesnoeid om de vorm te behouden en bloei te bevorderen. Zorg voor voldoende water en voedingsstoffen, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op eventuele plagen en ziektes en neem indien nodig maatregelen.

  Tuinplanten zoals deze hebben over het algemeen behoefte aan een bemesting in het voorjaar en de zomer. Gebruik hiervoor een algemene meststof voor bladverliezende planten of een specifieke meststof voor bloeiende planten. Volg de instructies op de verpakking voor de juiste dosering.

  Mulchen is een goede manier om de grond rondom deze plant te beschermen en vocht vast te houden. Gebruik organisch materiaal zoals compost, boomschors of bladeren. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet direct tegen de stam van de plant ligt om rotten te voorkomen.

  De pH van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht zuur zijn. Een pH tussen 6,5 en 7,5 is ideaal voor de groei en gezondheid van deze tuinplant. Zorg ervoor dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen.

  Voor deze tuinplant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spint en witte vlieg. Indien nodig kunnen deze plaaginsecten bestreden worden met biologische bestrijdingsmiddelen zoals neemolie of roofmijten. Ook is het aan te raden om de plant regelmatig te inspecteren en aangetaste delen te verwijderen om verdere verspreiding te voorkomen.

 • Omschrijving

  De Pittosporum tobira 'Variegatum' is een mooie struik met glanzende, groenblijvende bladeren die roomwitte randen hebben, wat zorgt voor een opvallend contrast. De plant kan uitgroeien tot een compacte struik van ongeveer 2 meter hoog en breed. In het voorjaar bloeit de Pittosporum tobira 'Variegatum' met geurige bloemen die wit van kleur zijn en aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders. Deze plant gedijt goed in de volle zon tot halfschaduw en heeft weinig onderhoud nodig. Het is een veelzijdige plant die zowel als solitair in de tuin of als haagplant kan worden gebruikt.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.