Platanus x hispanica

Overig bomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Platanus x hispanica, også kendt som almindelig platan, er et stort løvtræ, der kan blive op til 30 meter højt med udbredte grene og en bred krone. Bladene er store, håndformede og grønne, der skifter til gulbrun om efteråret. Barken på stammen og grenene har en karakteristisk struktur af afskallende plader i forskellige grålige og brune farver. Træet trives godt i bymiljøer og kan modstå luftforurening. Platanus x hispanica er kendt for sin hurtige vækst og skyggefulde krone, hvilket gør det til et populært valg til gadebeplantning og parker.

Leder du efter en bestemt plante?

Hvad er min Beeb?

 • Specialist
 • Plejetips
 • Beskrivelse
 • Nej, Platanus x hispanica er ikke en stedsegrøn plante. Den mister sine blade om efteråret og forbliver nøgen om vinteren. Om foråret vokser der igen nye blade på grenene.

  Planten er hårdfør til omkring -20 grader Celsius. Det er vigtigt at beskytte planten godt mod frost om vinteren. Det anbefales at dække planten med f.eks. blade eller halm.

  Ja, denne plante er generelt ret let at vedligeholde og kræver minimal specifik pleje. Det er en stærk og robust haveplante, der trives godt i forskellige miljøer. Regelmæssig beskæring og vanding er tilstrækkeligt for at holde planten sund.

  Platanus x hispanica har brug for cirka 10 meter plads for at kunne udvikle sig fuldt ud. Det er vigtigt at give tilstrækkelig plads til rødderne til at sprede sig. Sørg også for tilstrækkelig afstand til andre planter og bygninger for at undgå konkurrence.

  Ja, Platanus x hispanica trives godt i skyggen. Det er en stærk og robust plante, der også trives godt på mindre solrige steder i haven. Bladet kan dog blive lidt mindre end hvis planten modtager mere sollys.

  Platanus x hispanica har generelt ikke brug for meget vand og kan klare tørre perioder godt. Det er tilstrækkeligt at give planten vand en gang om ugen, men dette kan afhænge af jord- og vejrforholdene. Det er vigtigt at lade jorden tørre godt ud mellem vandingerne.

  Ja, denne plante er tiltrækkende for sommerfugle og bier på grund af nektarproduktionen. Den tiltrækker forskellige typer sommerfugle og bier, som hjælper med at bestøve blomsterne. Derfor er det en værdifuld plante for biodiversiteten i haven.

  Ja, Platanus x hispanica er godt for biodiversiteten, fordi det tilbyder blade og blomster som mad til insekter og fugle, og det kan også give ly og redeplads. Det kan hjælpe med at øge mangfoldigheden af planter, dyr og mikroorganismer i haven.

  Denne plante blomstrer i april og maj måneder, og blomstringen varer omkring tre uger.

  Ja, denne plante tåler godt fuld sol og foretrækker en solrig placering. Sørg dog for, at jorden forbliver tilstrækkeligt fugtig i tørre perioder. Det er en stærk og robust havplante, der trives godt i solen.

  Nej, bladene og frøene fra "Platanus x hispanica" er ikke spiselige for mennesker. Det er en dekorativ haveplante uden spiselige egenskaber. Det er derfor ikke egnet til konsumtion.

  Platanus x hispanica har en lyddæmpende effekt på grund af de tætte blade og vækstmønstret. Det kan hjælpe med at absorbere og reducere støj. Det er et godt valg for at skabe en rolig og grøn atmosfære i haven.

 • Denne plante bør beskæres bedst i sen efterår eller tidlig vinter for at opretholde form og sundhed. Fjern døde eller beskadigede grene og udtynd kronen for at forbedre luft- og lyscirkulationen. Undgå kraftig beskæring for at forhindre blødning.

  Platanus x hispanica har brug for regelmæssig vanding, især i tørre perioder. Sørg for, at jorden er veldrænet for at undgå rodrot. Det er bedre at give en stor mængde vand ad gangen end hyppige små portioner.

  Det er vigtigt at bruge en pottemuld, der er veldrænet og rig på næringsstoffer til denne haveplante. Sørg for regelmæssigt at udskifte pottemulden for at holde planten sund. Brug helst en universel pottemuld for at opnå optimalt resultat.

  Denne plante trives bedst i veldrænet jord og kan endda være tolerant over for forurenet jord. En neutral til let sur pH-værdi anbefales for optimal vækst. Sørg for, at jorden har tilstrækkelige næringsstoffer til en sund udvikling.

  Platanus x hispanica trives bedst på et sted med fuld sol til halvskygge. Sørg for, at jorden er godt drænet og ikke for våd. Denne plante kan tåle forurening i luften og er derfor velegnet til byhaver.

  For at beskytte plantens rødder om vinteren anbefales det at dække dem med et lag muld eller blade. Eventuelt kan grenene bindes sammen for at beskytte dem mod eventuel frostskade. Sørg også for, at planten står et beskyttet sted for bedre at beskytte den mod kulden.

  Have Mamre for grøntsager har brug for regelmæssig beskæring for at forblive sunde. Fjern regelmæssigt døde grene og kontroller for sygdomme. Giv planten tilstrækkeligt med vand og gødning for optimal vækst.

  Have behov for regelmæssig gødning i vækstsæsonen. Brug en generel gødning til prydplanter og hold dig til den angivne dosering. Gød gerne om foråret og sommermånederne for en sund vækst og blomstring.

  Det er fordelagtigt at anvende muld omkring bunden af denne plante for at holde jorden fugtig og begrænse ukrudtvækst. Brug organisk materiale som halm eller bark som muld. Forny muldlaget regelmæssigt for optimale resultater.

  Denne træ foretrækker neutrale til let sure jordbundsforhold. Det er vigtigt at kontrollere jordens surhedsgrad regelmæssigt og om nødvendigt justere den med kalk eller svovl. Hvis jorden er for sur, kan det føre til næringsstofmangel og vækstproblemer for planten.

  Det er muligt, at denne plante har problemer med bladlus, spindemider eller larver. Til bekæmpelse af disse skadedyr kan naturlige fjender som mariehøns eller rov mider anvendes. Derudover kan regelmæssig beskæring og kontrol af symptomer på skadedyr hjælpe med at holde dem under kontrol.

 • Beskrivelse

  Platanus x hispanica, også kendt som almindelig platan, er et stort løvtræ, der kan blive op til 30 meter højt med udbredte grene og en bred krone. Bladene er store, håndformede og grønne, der skifter til gulbrun om efteråret. Barken på stammen og grenene har en karakteristisk struktur af afskallende plader i forskellige grålige og brune farver. Træet trives godt i bymiljøer og kan modstå luftforurening. Platanus x hispanica er kendt for sin hurtige vækst og skyggefulde krone, hvilket gør det til et populært valg til gadebeplantning og parker.

Nogen spørgsmål om din plante? Spørg

Professor Plantstein

chatbot.offline
Professor Plantstein råder til, at man ikke kan udlede nogen rettigheder af svarene.

login.notloginheading.popup

login.notlogintext.popup

Hvad er min Beeb?

My Beeb er en liste, hvor du kan gemme alle de planter, du ejer. På den måde har du alle de praktiske plejetips lige ved hånden!

Leder du efter en bestemt plante?

 • Scan Plantbeeb QR-koden på potten eller,
 • Scan Plantbeeb QR-koden på skiltet eller,
 • Søg via forstørrelsesglas eller når du søger efter en plante via menuen øverst til højre.