Citrus trifoliata

Citrus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Citrus trifoliata, ook wel bekend als de Japanse citroenboom, is een winterharde citrusplant met doornige takken en drietallige bladeren. De plant produceert kleine, ronde vruchten die erg zuur zijn en vaak niet gegeten worden, maar vooral gebruikt worden voor hun decoratieve waarde. Citrus trifoliata wordt vaak gebruikt als onderstam voor andere citrusrassen vanwege zijn sterke wortelsysteem en weerstand tegen ziekten. Deze plant kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en gedijt goed in zonlicht en goed doorlatende grond. Daarnaast wordt Citrus trifoliata ook gewaardeerd om zijn geurige bloemen die in het voorjaar bloeien en bijen en andere bestuivende insecten aantrekken.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Ja, deze plant is groenblijvend en behoudt zijn bladeren gedurende het hele jaar. Dit maakt hem een mooie aanvulling op de tuin, zelfs in de wintermaanden. De plant is een sierlijke toevoeging met zijn groene bladeren.

  De plant is winterhard tot ongeveer -15 graden Celsius. Het is belangrijk om hem tijdens koude periodes goed te beschermen. Het is aan te raden om de plant bij strenge vorst extra te beschermen met bijvoorbeeld vliesdoek.

  Citrus trifoliata, ook bekend als de citroenboom, heeft een gematigd onderhoud nodig en vereist regelmatig water geven, snoeien en bemesten. Het is belangrijk om de plant te beschermen tegen vorst in de wintermaanden. Over het algemeen is deze plant niet moeilijk te onderhouden, zolang je de juiste zorginstructies volgt.

  Voor deze plant is een ruimte van ongeveer 3 tot 4 meter breed en 4 tot 6 meter hoog ideaal. Het is belangrijk dat de plant voldoende ruimte heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen. Zorg ervoor dat er ook voldoende ruimte is tussen andere planten of bomen.

  Citrus trifoliata groeit het best in volle zon, maar kan ook in de halfschaduw gedijen. In de schaduw zal de groei echter minder snel zijn en de vruchten minder talrijk. Het is daarom aan te raden om de plant zoveel mogelijk in de zon te zetten voor optimale groei.

  De plant heeft gemiddeld één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van de grootte van de pot en de omgevingstemperatuur. Het is belangrijk om de grond tussen de gietbeurten licht vochtig te houden, maar niet drassig. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend. De bloemen van deze plant trekken vlinders en bijen aan vanwege hun nectar. Het is een mooie toevoeging aan een tuin om deze nuttige bestuivers aan te trekken.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit, omdat het aantrekkelijk is voor bestuivers zoals bijen en vlinders. Daarnaast biedt het beschutting aan kleine dieren. Het kan helpen om de diversiteit van planten en dieren in de tuin te vergroten.

  De plant bloeit meestal in de maanden april en mei en de bloei kan ongeveer 2 tot 3 weken duren.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon. Het heeft veel licht nodig om goed te groeien. Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt in de zomer.

  Nee, de vruchten van deze plant zijn niet eetbaar vanwege hun bittere smaak. Het wordt voornamelijk gekweekt vanwege zijn decoratieve waarde en als onderstam voor andere citrusvariëteiten. Het sap en de schil zijn giftig en niet geschikt voor consumptie.

  Ja, deze plant is geluidsdempend vanwege de dichte bladeren en takken. Het kan helpen om geluiden van buitenaf te absorberen en te verminderen. Het is een goede keuze voor een groene tuin die bijdraagt aan een rustige omgeving.

 • Deze plant kan het beste in het voorjaar gesnoeid worden. Verwijder dode of beschadigde takken en houd de vorm van de plant in de gaten. Snoei nooit te rigoureus, aangezien dit de groei en bloei kan beïnvloeden.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en laat de bovenste laag tussen gietbeurten licht opdrogen. Vermijd echter dat de wortels volledig uitdrogen.

  Citrus trifoliata heeft behoefte aan goed doorlatende potgrond die rijk is aan organisch materiaal. Zorg ervoor dat de potgrond niet te nat wordt, aangezien dit kan leiden tot wortelrot. Geef de plant regelmatig voeding zodat hij optimaal kan groeien en bloeien.

  Citrus trifoliata heeft behoefte aan een goed doorlatende bodem met een licht zure tot neutrale pH. De bodem moet rijk zijn aan voedingsstoffen om een gezonde groei te bevorderen. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen.

  De plant gedijt het beste op een zonnige standplaats met goed doorlatende grond. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen harde wind en vorst. Over het algemeen gedijt de plant goed in een gematigd klimaat.

  De plant heeft bescherming nodig tegen vorst tijdens de wintermaanden. Dit kan gedaan worden door de plant af te dekken met een dikke laag mulch of door een speciale winterhoes te gebruiken. Zorg er ook voor dat de plant op een beschutte plek staat om de kans op vorstschade te minimaliseren.

  De plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Snoei de plant in het voorjaar om de vorm te behouden en dode takken te verwijderen. Geef de plant een goede voeding in het voorjaar en zomer voor een gezonde groei.

  Citrus trifoliata heeft behoefte aan regelmatige bemesting tijdens het groeiseizoen. Gebruik een evenwichtige meststof voor citrusplanten om de groei en vruchtontwikkeling te bevorderen. Bemest de plant in het voorjaar en zomer volgens de instructies op de verpakking.

  Het is aan te raden om mulch rond de plant te leggen om vocht vast te houden en onkruidgroei te voorkomen. Mulch kan worden gemaakt van organisch materiaal zoals compost, stro of boomschors. Zorg ervoor dat de mulch laag niet te dik is om wortelrot te voorkomen.

  Citrus trifoliata houdt van een bodem met een licht zure tot neutrale pH-waarde. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en niet te zuur of te basisch is. Het is aan te raden om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig bij te sturen met kalk of meststoffen.

  Om ongedierte te bestrijden bij deze plant, kun je het beste natuurlijke vijanden van het ongedierte aantrekken, zoals lieveheersbeestjes en sluipwespen. Ook kun je regelmatig de plant controleren op ongedierte en deze handmatig verwijderen. Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen wordt afgeraden, omdat dit schadelijk kan zijn voor zowel de plant als het milieu.

 • Omschrijving

  Citrus trifoliata, ook wel bekend als de Japanse citroenboom, is een winterharde citrusplant met doornige takken en drietallige bladeren. De plant produceert kleine, ronde vruchten die erg zuur zijn en vaak niet gegeten worden, maar vooral gebruikt worden voor hun decoratieve waarde. Citrus trifoliata wordt vaak gebruikt als onderstam voor andere citrusrassen vanwege zijn sterke wortelsysteem en weerstand tegen ziekten. Deze plant kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt en gedijt goed in zonlicht en goed doorlatende grond. Daarnaast wordt Citrus trifoliata ook gewaardeerd om zijn geurige bloemen die in het voorjaar bloeien en bijen en andere bestuivende insecten aantrekken.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.