Populus nigra

Populus

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

De Populus nigra, beter bekend als de zwarte populier, is een snelgroeiende loofboom die behoort tot de wilgenfamilie. De boom kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 30 meter en heeft een karakteristieke donkergrijze bast die diep gegroefd is. Populus nigra heeft donkergroene, glanzende bladeren die in de herfst verkleuren naar een gele tint voordat ze afvallen. De boom bloeit in het voorjaar met onopvallende bloemen die zowel mannelijke als vrouwelijke delen bevatten. Populus nigra gedijt goed in vochtige bodems en is een populaire keuze voor landschapsbeplanting en houtproductie.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Populus nigra is niet groenblijvend en zal zijn bladeren verliezen in de herfst. Het is een bladverliezende boom en zal in de winter kaal zijn.

  Populus nigra is zeer winterhard en kan temperaturen tot -20 graden Celsius verdragen. Het is een sterke plant die goed bestand is tegen koude weersomstandigheden. Het is daarom een geschikte keuze voor tuinen in koudere klimaten.

  Populus nigra, beter bekend als de zwarte populier, is een gemakkelijk te onderhouden tuinplant. Deze plant heeft weinig speciale zorg nodig en is redelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Zorg voor voldoende water en licht om de groei te bevorderen.

  Deze plant heeft veel ruimte nodig om te groeien. Zorg ervoor dat hij voldoende ruimte heeft om zijn takken uit te strekken. Houd ongeveer 6 tot 8 meter tussen planten aan.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon, maar kan ook redelijk goed groeien in de halfschaduw. In de schaduw zal de groei echter beperkt zijn en de plant zal waarschijnlijk minder bloemen produceren. Het is daarom aan te raden om deze plant toch zoveel mogelijk in de zon te plaatsen voor optimale groei.

  De Populus nigra heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Het is aan te raden om de plant wekelijks water te geven, zodat de grond altijd licht vochtig blijft. Overmatig water geven moet vermeden worden om wortelrot te voorkomen.

  Ja, de plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de hoge nectarproductie van de bloemen. Hierdoor trekt het verschillende insecten aan die de plant bestuiven. De plant is dus een waardevolle toevoeging aan de tuin voor het behouden van biodiversiteit.

  Ja, deze plant is goed voor biodiversiteit omdat het een habitat biedt voor verschillende soorten insecten, vogels en kleine dieren. De boom draagt bij aan een gevarieerde en gezonde leefomgeving in de tuin. Het helpt bij het bevorderen van de planten- en dierensoorten die afhankelijk zijn van deze boom.

  De bloei van deze plant valt in de maanden maart en april. De bloeiperiode duurt ongeveer twee weken.

  Deze plant kan goed tegen volle zon en groeit het beste op een zonnige plek in de tuin. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven, vooral tijdens droge periodes. De plant kan goed gedijen in een zonnige omgeving.

  Nee, Populus nigra is niet eetbaar. Het is een sierboom die voornamelijk in tuinen wordt geplant vanwege zijn decoratieve waarde. Het consumeren van deze plant kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

  Populus nigra is een loofboom die geluid kan absorberen, maar niet specifiek geluidsdempend is. Het bladerdak fungeert wel als een soort buffer en kan geluid enigszins verminderen. Planten kunnen dus bijdragen aan het verminderen van geluidsoverlast in een tuinomgeving.

 • Deze plant mag gesnoeid worden in de late herfst of vroege winter. Verwijder dode takken en dun de kruin uit om licht en lucht door te laten. Snoei nooit meer dan een derde van de takken in één snoeibeurt.

  De plant houdt van een vochtige grond en heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens warme en droge periodes. Zorg ervoor dat de grond niet te drassig wordt, omdat dit wortelrot kan veroorzaken. Geef de plant bij voorkeur water aan de basis en vermijd bladbesproeiing.

  Deze plant groeit het beste in vochtige, goed doorlatende potgrond. Kies een potgrond die geschikt is voor tuinplanten en zorg voor voldoende voeding en vocht in de grond. Het is belangrijk om de plant regelmatig te bemesten en de grond vochtig te houden.

  Populus nigra groeit het beste in vochtige, voedselrijke bodem. Zorg voor een goede drainage om wateroverlast te voorkomen. Vermijd te zure grond.

  De Populus nigra gedijt het beste op een standplaats met veel zonlicht en vochtige, goed doorlatende grond. Deze plant kan goed geplant worden langs waterkanten of in vochtige bodems. Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven om uitdroging te voorkomen.

  In de winter kan het verstandig zijn om de plant te beschermen tegen vorst door mulch of een beschermhoes aan te brengen. Zorg er ook voor dat de plant voldoende water heeft gekregen voordat de vorst begint. Eventueel kan er ook een beschermende laag stro rond de plant worden gelegd.

  Deze boom vereist regelmatig snoeien om de vorm en grootte te behouden. Geef de plant voldoende water, vooral tijdens droge periodes. Controleer regelmatig op plagen en ziekten en behandel indien nodig.

  Voor optimale groei en gezondheid heeft deze plant regelmatig bemesting nodig. Gebruik een evenwichtige meststof voor bomen en struiken in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen krijgt om te kunnen floreren.

  Mulch is een laag organisch materiaal die wordt aangebracht rondom de plant om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken. Het kan bestaan uit bijvoorbeeld houtsnippers, bladeren of compost. Mulch beschermt de wortels tegen vorst in de winter en helpt de grondstructuur te verbeteren.

  De Zuurgraad van de bodem voor deze plant moet neutraal tot licht zuur zijn, met een pH tussen 6.0 en 7.5. Het is belangrijk dat de bodem goed gedraineerd is om wortelrot te voorkomen. pH-waarden kunnen worden getest met behulp van een bodemtestkit.

  Het beste is om regelmatig de plant te inspecteren op mogelijke plaaginsecten en deze waar mogelijk met de hand te verwijderen. Daarnaast kan het helpen om de plant af en toe te besproeien met een milde insecticideoplossing. Zorg ervoor dat de plant voldoende voedingsstoffen en water krijgt, zodat deze sterk en gezond blijft en daardoor beter bestand is tegen plagen.

 • Omschrijving

  De Populus nigra, beter bekend als de zwarte populier, is een snelgroeiende loofboom die behoort tot de wilgenfamilie. De boom kan een maximale hoogte bereiken van ongeveer 30 meter en heeft een karakteristieke donkergrijze bast die diep gegroefd is. Populus nigra heeft donkergroene, glanzende bladeren die in de herfst verkleuren naar een gele tint voordat ze afvallen. De boom bloeit in het voorjaar met onopvallende bloemen die zowel mannelijke als vrouwelijke delen bevatten. Populus nigra gedijt goed in vochtige bodems en is een populaire keuze voor landschapsbeplanting en houtproductie.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.