Potentilla fruticosa 'Kobold'

Potentilla

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Potentilla fruticosa 'Kobold', ook bekend als Dwergganzerik, is een compacte en bladverliezende struik die ongeveer 50 cm hoog wordt. De plant heeft een bossige groeiwijze en produceert kleine, opvallende bloemen met heldere gele kleur. 'Kobold' bloeit vanaf het vroege voorjaar tot aan de herfst en trekt bijen en vlinders aan. Het is een sterke en onderhoudsarme plant die goed gedijt in zonlicht en goed doorlatende grond. Deze struik kan worden gebruikt als bodembedekker of als borderplant in de tuin.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, Potentilla fruticosa 'Kobold' is niet groenblijvend. Deze tuinplant verliest zijn bladeren in de winter en krijgt in het voorjaar weer nieuwe bladeren.

  Potentilla fruticosa 'Kobold' is redelijk winterhard en kan temperaturen tot -15 graden Celsius verdragen. Het is aan te raden om de plant te beschermen tegen strenge vorst en harde wind. Deze tuinplanten kunnen goed gedijen in de Nederlandse tuin.

  Ja, deze plant is zeer eenvoudig in onderhoud. Het vergt weinig snoeiwerk en kan goed tegen droge grond. Het is een sterke tuinplant die goed gedijt in de meeste tuinen.

  Potentilla fruticosa 'Kobold' heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een compacte struik. Het is aan te raden om voldoende afstand te houden tot andere planten om de groei niet te belemmeren. De plant kan het beste geplant worden in een ruime border of in een grote pot.

  Potentilla fruticosa 'Kobold' groeit het beste in de volle zon, maar kan ook groeien in lichte schaduw. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat de plant voldoende zonlicht krijgt om goed te gedijen. In de schaduw kan de bloei minder uitbundig zijn.

  Potentilla fruticosa 'Kobold' heeft gemiddeld één keer per week water nodig. Zorg ervoor dat de grond goed doorweekt is, maar niet drassig. In droge periodes kan vaker water geven nodig zijn.

  Ja, de plant is vlinder-en bijenlokkend en wordt vaak gebruikt in tuinen om deze insecten aan te trekken. Het trekt ook andere bestuivers aan, zoals hommels. Het is een waardevolle bron van voedsel voor verschillende soorten insecten.

  Potentilla fruticosa 'Kobold' trekt vlinders en bijen aan, wat bijdraagt aan de biodiversiteit in de tuin. De plant biedt schuil- en nestgelegenheid voor kleine dieren en insecten. Door de bloemen en vruchten van de plant kunnen ook vogels worden aangetrokken.

  Deze plant bloeit van juni tot september en de bloeiperiode kan 4 maanden duren.

  Ja, deze plant kan goed tegen de volle zon en verdraagt ook droge grond. Het is een sterke en vrij gemakkelijke plant om te verzorgen in de tuin. Het beste is om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes.

  Nee, de plant is niet eetbaar. Het is een decoratieve struik die voornamelijk in tuinen wordt geplant vanwege zijn mooie bloemen. Het consumeren van de plant kan leiden tot maagklachten of andere gezondheidsproblemen.

  Ja, de Potentilla fruticosa 'Kobold' heeft een geluidsdempende werking dankzij de bladeren en takken die geluidsgolven absorberen. Het creëert een rustige en serene omgeving in de tuin. Het is een goede keuze voor wie op zoek is naar planten die bijdragen aan geluidsvermindering.

 • Deze plant kan het beste gesnoeid worden in het voorjaar, direct na de winter. Verwijder dode takken en knip de plant terug tot ongeveer 5-10 cm boven de grond. Regelmatig snoeien zorgt voor een gezonde en compacte groei.

  Deze plant heeft regelmatig water nodig, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond altijd licht vochtig blijft, maar vermijd dat de wortels in drassige omstandigheden zitten. Geef bij voorkeur 's ochtends water, zodat de plant de hele dag kan opdrogen.

  Voor de Potentilla fruticosa 'Kobold' is het belangrijk om te zorgen voor goede doorlatende potgrond. Deze planten houden niet van te natte grond, dus kies voor een potgrond speciaal voor tuinplanten. Zorg er ook voor dat de pot voldoende drainage gaten heeft om overtollig water af te voeren.

  De Tuinplanten prefereert goed doorlatende en vochtige grond. Zorg ervoor dat de bodem niet te vochtig is om wortelrot te voorkomen. Een licht zure tot neutrale bodem is ideaal voor deze plant.

  Deze plant gedijt het beste in de volle zon of lichte schaduw. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is en niet te nat wordt. Bescherm de plant tegen harde wind.

  Het is aan te raden om in de winter een mulchlaag aan te brengen rond de plant om de wortels te beschermen tegen vorst. Daarnaast kan het helpen om de plant af te dekken met een laag bladeren of stro. Het is belangrijk om de plant goed water te geven voordat de vorstperiode begint.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende zonlicht krijgt en goed gedraineerde grond heeft. Snoei dode takken in het voorjaar en verwijder regelmatig onkruid rondom de plant. Geef de plant regelmatig water, vooral tijdens droge periodes.

  Voor tuinplanten is het aan te raden om in het voorjaar organische meststoffen toe te voegen, zoals compost of mestkorrels. Deze bevatten alle essentiële voedingsstoffen voor een gezonde groei en bloei. Zorg ervoor dat de mest gelijkmatig verdeeld wordt rondom de plant en volg de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering.

  Mulchen is gunstig voor de bodemvochtigheid en temperatuurregeling, het onderdrukt onkruidgroei en voegt voedingsstoffen toe aan de grond. Het kan gedaan worden met organisch materiaal, zoals bladeren, stro of houtsnippers. Het is aan te raden om een laagje mulch van ongeveer 5-10 cm aan te brengen rondom de tuinplanten.

  De zuurgraad van de bodem waarin deze plant groeit, dient neutraal tot licht zuur te zijn. Een pH tussen 6,5 en 7,5 wordt aanbevolen voor optimale groei. Het is belangrijk om de zuurgraad van de bodem regelmatig te controleren en indien nodig aan te passen met kalk of zwavel.

  Er zijn verschillende natuurlijke manieren om ongedierte in de tuin te bestrijden, zoals het gebruik van insectenwerende planten, het plaatsen van vogelhuisjes en het handmatig verwijderen van plagen. Door het creëren van een gezonde biodiversiteit in de tuin, kan de populatie van schadelijke insecten worden verminderd zonder het gebruik van chemicaliën. Daarnaast kunnen regelmatige controles en preventieve maatregelen helpen bij het voorkomen van grote plagen.

 • Omschrijving

  Potentilla fruticosa 'Kobold', ook bekend als Dwergganzerik, is een compacte en bladverliezende struik die ongeveer 50 cm hoog wordt. De plant heeft een bossige groeiwijze en produceert kleine, opvallende bloemen met heldere gele kleur. 'Kobold' bloeit vanaf het vroege voorjaar tot aan de herfst en trekt bijen en vlinders aan. Het is een sterke en onderhoudsarme plant die goed gedijt in zonlicht en goed doorlatende grond. Deze struik kan worden gebruikt als bodembedekker of als borderplant in de tuin.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.