Prunus avium

Prunus fruitbomen

'2023-11-16T12:20:59.474Z'

Prunus avium, ook wel de zoete kers genoemd, is een boom met een ronde kroon en glanzende groene bladeren. In het voorjaar bloeit de boom met witte bloesems die later uitgroeien tot sappige rode of zwarte kersen. De vruchten hebben een zoete smaak en worden vaak vers gegeten of verwerkt in jam, sap en gebak. Prunus avium gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende, vochtige grond. Hoewel de boom redelijk winterhard is, is bescherming tegen late vorst aan te raden om de bloesems en vruchten te beschermen.

Zoekt u een bepaalde plant?

Wat is mijn Beeb?

 • Specialisten
 • Verzorgingstips
 • Omschrijving
 • Nee, de plant is niet groenblijvend en verliest zijn bladeren in de herfst. Het is een bladverliezende plant die in de winter kaal wordt.

  Prunus avium is winterhard tot -20 graden Celsius. Het is belangrijk om de plant goed te beschermen bij lagere temperaturen. Ze kunnen het beste geplant worden op een beschutte plek in de tuin.

  De Prunus avium is gemakkelijk in onderhoud en heeft weinig verzorging nodig. Het vereist regelmatig water geven en snoeien om gezond te blijven. De plant gedijt goed in zowel zonnige als halfschaduwrijke omgevingen.

  De Prunus avium heeft veel ruimte nodig om goed te groeien en zich te ontwikkelen. Het is aan te raden om minimaal 4 meter ruimte rondom de plant vrij te houden. Zo kan de plant optimaal groeien en bloeien.

  De plant gedijt het beste in de volle zon of halfschaduw, maar kan ook groeien in de schaduw. Het is echter belangrijk om te zorgen voor voldoende licht en luchtigheid om de groei te bevorderen. In de schaduw kan de plant minder vruchten produceren dan in de volle zon.

  Tuinplanten hebben over het algemeen één tot twee keer per week water nodig, afhankelijk van het weer en de bodemvochtigheid. Het is belangrijk om de grond tussen gietbeurten goed te laten opdrogen om wortelrot te voorkomen. Houd de plant goed in de gaten en pas de watergift indien nodig aan.

  Ja, deze plant is vlinder- en bijenlokkend vanwege de bloemen die nectar bevatten. Het trekt deze bestuivers aan en helpt bij de bestuiving van andere planten in de tuin. Het is een waardevolle toevoeging voor een biodiverse tuin.

  Ja, deze plant is goed voor de biodiversiteit omdat het bloemen en vruchten biedt aan verschillende insecten en vogels. Daarnaast kan het ook dienen als nestplaats voor vogels en schuilplaats voor kleine dieren. Het toevoegen van deze plant aan je tuin kan de diversiteit van het ecosysteem vergroten.

  Deze plant bloeit meestal in de maanden maart en april en de bloei duurt ongeveer twee weken.

  Ja, de plant kan goed tegen de volle zon en gedijt het beste in een zonnige omgeving. Het is belangrijk om de plant voldoende water te geven tijdens warme periodes. De plant zal goed groeien en bloeien in de volle zon.

  Ja, de vruchten van deze plant zijn eetbaar. Het betreft een populaire fruitboom die vaak wordt geteeld in tuinen. Het is belangrijk om enkel de rijpe vruchten te consumeren.

  De Tuinplanten slagen erin om geluid te absorberen en te dempen, vooral als ze dicht bij een bron van lawaai staan. Het bladerdak en de takken van de plant fungeren als een barrière voor geluidsgolven, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd. Daarom kan deze plant helpen bij het verminderen van geluidsoverlast in uw omgeving.

 • Kersenbomen moeten jaarlijks worden gesnoeid om de vorm en grootte te behouden. Snoei in de late winter of vroege lente en verwijder dode, zieke of beschadigde takken. Ook is het belangrijk om waterloten en kruisende takken te verwijderen voor een gezonde groei.

  Het is belangrijk om de plant regelmatig water te geven, vooral tijdens droge periodes. Zorg ervoor dat de grond goed vochtig is, maar niet te nat. Geef water aan de basis van de plant en vermijd bladnatheid om ziektes te voorkomen.

  Voor Tuinplanten zoals deze is het belangrijk om potgrond te gebruiken met een goede drainage, zodat de wortels niet te nat blijven staan. Kies voor een potgrond met voedingsstoffen die geschikt zijn voor bloeiende planten en zorg voor regelmatige bemesting. Het is aan te raden om de potgrond af en toe te vervangen om de plant gezond te houden.

  Prunus avium gedijt het beste in een goed doorlatende, vochtige bodem met een neutrale tot lichtzure pH. De bodemkwaliteit moet rijk zijn aan organisch materiaal en goed gedraineerd zijn. Vermijd natte en compacte bodems om wortelrot te voorkomen.

  Deze plant doet het goed in een zonnige tot halfschaduwrijke standplaats, liefst beschut tegen harde wind. Het beste is om de plant te planten in vruchtbare, goed doorlatende grond. Zo kan de plant optimaal groeien en bloeien.

  Om de plant te beschermen tegen vorst in de winter, is het aan te raden om mulch of compost rond de basis van de plant aan te brengen. Ook kan een beschermende laag van stro of bladeren helpen om de wortels warm te houden. Het is belangrijk om de planten goed water te geven voordat de vorst begint, zodat ze voldoende vocht hebben om te overleven.

  Zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt, vooral tijdens droge periodes. Verwijder regelmatig dode of zieke takken om de groei te bevorderen. Bemest de plant elk voorjaar met organische meststoffen.

  Tuinplanten, zoals Prunus avium, hebben behoefte aan regelmatige bemesting om gezond en vitaal te blijven. Gebruik een meststof die rijk is aan stikstof, fosfor en kalium om de groei en bloei te stimuleren. Bemest in het voorjaar en de zomer volgens de aanbevolen dosering op de verpakking.

  Mulchen is een goede manier om de grond rondom deze plant te bedekken en vocht vast te houden. Het vermindert ook het onkruid en voegt voedingsstoffen toe aan de bodem. Zorg ervoor dat de mulchlaag niet tegen de stam van de plant wordt gelegd om infecties te voorkomen.

  Deze plant groeit het beste in een bodem met een licht zure tot neutrale pH. Het is belangrijk dat de grond goed doorlatend is en voldoende vocht bevat. Een pH tussen 6.0 en 7.5 is ideaal voor een gezonde groei en bloei van deze plant.

  Voor deze plant is het belangrijk om regelmatig te controleren op bladluizen, spint en rupsen. Biologische bestrijdingsmiddelen kunnen worden gebruikt om ongedierte te bestrijden. Daarnaast kan ook regelmatig snoeien helpen om de gezondheid van de plant te bevorderen en zo ongedierte te voorkomen.

 • Omschrijving

  Prunus avium, ook wel de zoete kers genoemd, is een boom met een ronde kroon en glanzende groene bladeren. In het voorjaar bloeit de boom met witte bloesems die later uitgroeien tot sappige rode of zwarte kersen. De vruchten hebben een zoete smaak en worden vaak vers gegeten of verwerkt in jam, sap en gebak. Prunus avium gedijt het beste in een zonnige standplaats met goed doorlatende, vochtige grond. Hoewel de boom redelijk winterhard is, is bescherming tegen late vorst aan te raden om de bloesems en vruchten te beschermen.

Nog vragen over uw plant? Vraag
ze hier aan Professor Plantstein

Professor Plantstein

offline
Professor Plantstein adviseert u; er kunnen geen rechten worden ontleend aan de antwoorden.

Oepsie… Het lijkt erop dat je nog niet ingelogd ben

Geen zorgen, we maken het je gemakkelijk om een account aan te maken. Met een account kun je je gescande producten in je eigen bibliotheek bewaren. Log in of maak een account aan!

Wat is mijn Beeb?

Mijn Beeb is een lijst waar je alle planten kan opslaan die jij in bezit hebt. Zo heb je alle handige verzorgingstips makkelijk bij de hand!

Zoekt u een bepaalde plant?

 • Scan de Plantbeeb QR-code op de pot of,
 • Scan de Plantbeeb QR-code op het bordje of,
 • Zoek via vergrootglas of bij zoek een plant via het menu rechtsboven.